Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), entre el 6 i l’11 de gener del 2021 un temporal extrem anomenat “borrasca Filomena” va assolar el territori espanyol deixant grans nevades en zones de l’interior de la península i provocant una onada de fred.

L’inici d’aquest any 2021 ha estat marcat per aquest temporal anormal provocant alertes vermelles a Castella-la Manxa (Guadalajara, Conca i Madrid) i també a l’interior del País Valencià, el sud de l’Aragó i l’interior de Tarragona, a més d’avisos taronges per pluges a les províncies d’Almeria, Cadis i Màlaga. 

Tot apunta a que aquest hivern serà un dels més freds en comparació amb les dècades anteriors. Tant és així, que el 7 de gener del 2021 es va registrar la temperatura més baixa mesurada en superfície a Espanya, -35,8 °C registrats a Vega de Liordes, León.

Un altre exemple es pot trobar a la comunitat autònoma de València. L’inici del 2021 ha estat el més fred des del 1954, en aquesta comunitat. I és que durant els deu primers dies de l’any, la temperatura mitjana ha estat de 3,5 graus.

El temporal i les onades de fred extrem fan que la societat es qüestioni l’escalfament global de la Terra

Aquests temporals i onades de fred extrem, han portat a un gran nombre de persones a qüestionar-se si realment l’escalfament global de la Terra és tan greu com han advertit els científics en els darrers anys.

La borrasca Filomena s’ha convertit en l’argument preferit de molts negacionistes per a justificar la inexistència del Canvi Climàtic. En algunes Xarxes Socials com Twitter o Instagram, alguns detractors de l’acció climàtica asseguren que aquest fenomen meteorològic prova que no hi ha canvi climàtic i que aquest és una gran farsa creada pels governs.

Sembla que és ja un clàssic del negacionisme aprofitar les onades de fred per qüestionar la situació de crisi climàtica del planeta. Fins i tot el president dels EUA, Donald Trump, va fer el mateix fa dos anys piulant de manera irónica des del seu compte de Twitter: “On està el canvi climàtic quan és necessita?”.

En realitat, sembla que el problema resideix en una falta de coneixement o d’informació científica sobre el tema.

És fonamental tenir en compte que “el temps” no és el mateix que “el clima”. Aquesta petita confusió pot ocasionar que part de la societat es qüestioni les dades científiques que certifiquen l’increment de la temperatura planetària, tenint en compte les onades de fred i nevades que estan patint.

Segons afirma la comunitat científica, el temps ens indica fenòmens i temperatures a curt termini, brindant-nos informació meteorològica i prediccions bastant exactes per un termini de 12, 24, 48 i fins a 72 hores. Mentre que el clima proporciona les dades meteorològiques compreses en períodes de 30 anys i la seva evolució, per tal d’obtenir una dada climàtica que permeti establir una tendència.

La borrasca Filomena és una altra conseqüència del canvi climàtic

El que desconeix aquesta part de la societat és que la borrasca Filomena és una altra mostra que el canvi climàtic està passant i és real. En altres paraules, la borrasca Filomena és un fenomen meteorològic extrem fruit de l’escalfament global.

Com va succeir el passat 2019 amb la borrasca Glòria, que va destruir una bona part del delta de l’Ebre i va posar en perill tota la activitat econòmica que es desenvolupa al seu territori, ara la borrasca Filomena ha deixat les majors nevades registrades a Espanya en 70 anys.

Tots dos fenòmens són mostres d’un clima extrem i inestable. Malgrat la creença popular que el canvi climàtic únicament genera onades de calor, incendis o sequeres, la veritat és que el canvi del clima pot donar peu a una successió de fenòmens meteorològics extrems de característiques diferents: onades de fred, de calor, huracans, etcètera.

“És perfectament compatible un temporal de fred i neu amb el fet que les temperatures mitjanes estan pujant en tot el planeta”

Javier Martín Vide

catedrático Geografía Física, Universidad de Barcelona

Segons el què el catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, Javier Martín Vide, va explicar a El País, “és perfectament compatible un temporal de fred i neu amb el fet que les temperatures mitjanes estiguin pujant a tot el planeta”.

A més, segons Vide, “les intenses nevades i l’accentuat descens de temperatures que ens ha deixat el pas de la borrasca Filomena, és un fenomen puntual que s’inscriu en l’escala meteorològica, que és molt diferent de la climàtica”.

Tenint en compte les dades i opinions recopilades en el present article, tot apunta al fet que aquesta nova “teoria negacionista” que circula per la xarxa està desproveïda de veracitat. Un temporal extrem puntual no demostra la inexistència de la amenaça mediambiental més gran de tots els temps.

Aquest és, sense cap mena de dubte, un fenomen que cada vegada té més conseqüències negatives per al planeta: inundacions pel desglaç dels pols, fam a causa de la pèrdua de les collites, migracions massives a causa d’huracans, etc.

A més, el 99,7% de la comunitat científica assegura que l’escalfament global és real i que ha estat causat per l’ésser humà. Per aquest motiu, i per tal d’evitar temporals molt més perillosos que l’actual borrasca Filomena, és fonamental treballar per a aconseguir una societat ZEO i descarbonitzar l’economia i el sistema de consum.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat