L’empresari català d’un dels cellers més famosos del Penedès, Miguel Torres, ha denunciat públicament els problemes que pateix en la seva finca per connectar una instal·lació d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Critica el Govern, el Ministeri d’Energia, la Generalitat i, per últim, la empresa Endesa. En definitiva està molest amb tots els ens que hi posen traves, ja que no entén per què no aproven aquest pla tan positiu i assegura que

«amb aquestes plaques podria arribar a cobrir un 6% de la demanda elèctrica que genera».

Bodegas Torres ha invertit gairebé 465.000€ en una instal·lació de 400kW per al seu autoconsum. Però, desgraciadament, ja han passat 13 mesos des de la instal·lació i la planta encara jeu tancada. Les institucions no han aprovat els permisos d’obertura.

«Ara, Endesa ens exigeix un transformador que implica invertir 200.000€ més, cosa que fa que la instal·lació sigui inviable. Treballem a Xile, Alemanya i Califòrnia i enlloc no tenim aquests problemes», expressa Miguel Torres

Torres també comenta que a altres països es donen facilitats per instal·lar plaques fotovoltaiques, ja que és la energia del futur i, a més, la menys costosa. No s’explica per què passa això:

«Quina lògica té que Espanya malgasti tots els ingressos del turisme en comprar petroli, quan bona part d’aquesta energia es podria substituir per energia fotovoltaica?».

Cal dir que no solament ha comentat el seu malestar l’empresari, sinó que també ho ha fet el director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica, José Donoso. Aquest assegura que ha dirigit una carta al Ministeri d’Energia per tal de posar fi al problema. A més, demana

«una norma clara per aclarir els procediments administratius que bloquegen aquest tipus de projectes»

El principal problema radica en el buit legal que existeix. Donoso explica que:

«la manca de claredat en la regulació de l’energia fotovoltaica genera aquesta situació d’indefensió que pateix el senyor Torres».

Encara que aquest bloqueig perjudica la seva pròpia empresa, Miguel Torres no s’oblida del canvi climàtic i del que pot provocar en l’àmbit viticultor:

«Sabem que amb l’augment de les temperatures cada vegada serà més difícil mantenir la qualitat dels vins, malgrat que ens estem adaptant a comprar finques de cultiu en zones de més altitud. Però la viticultura està amenaçada i tots hem de fer el que puguem per reduir el CO2».

Autoconsum com a solució

Els experts apunten que si s’apostés per l’autoconsum fotovoltaic, les empreses podrien ser protagonistes en la lluita contra el canvi climàtic. Això es podria produir gràcies a la reutilització de la energia ja emprada anteriorment, amb panels solars. A més, seria molt beneficiós pels consumidors, ja que

«s’abaratiria el preu de l’energia i, per tant, els consumidors estalviarien».  

Miguel Torres: «El sistema actual no afavoreix a les inversions en renovables ni a l’autoconsum energètic. Si les meves plaques haguessin estat autoritzades fa un any, s’hauria assolit l’estalvi de 63 tones de diòxid de carboni»

En conclusió, veiem com el Govern espanyol de la mà d’altres ens públics i, també, privats compliquen la situació. Si donessin llum verda i es creés una llei ferma en quant a energia fotovoltaica, podrien estalviar-se moltíssimes tones de CO2 que s’emeten diàriament. Finalment, si comparem amb altres països europeus, podem observar que la inversió en energia solar a Espanya és irrisòria: l’any 2015 es van instal·lar 49 MW d’energia a l’Estat espanyol, per contra, a Brussel·les van implantar 55MW.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat