Actualment, el planeta està vivint temps convulsos en quant a fenòmens meteorològics. Huracans,
tempestes tropicals, pobles devastats, morts, severes pèrdues materials… Encara que el nostre continent,
Europa, ho veu de manera molt llunyana, cada cop les persones estan més conscienciades dels perills que
pot ocasionar el canvi climàtic. Així ho demostra l’Eurobaròmetre publicat el 15 de setembre, que es
va realitzar a 28 països membre de la Unió Europea, dut a terme entre el 18 i 27 de març d’aquest any. Un
total de 27.901 persones van ser enquestades.
Les dades més significatives mostren que el 75% de la població europea creu que el canvi climàtic és un problema molt seriós. Així mateix, el 80% creu que una lluita ferma contra el canvi climàtic i una utilització més eficient de l’energia portarà, a Europa, beneficis econòmics i una crescuda dels llocs de treball.
Segons el Comissari Europeu d’Acció Climàtica, Miguel Arias Cañete: “Aquesta enquesta mostra que la nostra ambiciosa agenda política, climàtica i energètica té el suport més important de tots, la dels nostres ciutadans i demostra també que una clara majoria d’europeus espera que els seus polítics facin front envers el greu desafiament climàtic. A més, veuen aquesta lluita com una eina essencial per el creixement econòmic sostenible i la creació d’ocupació i, també, és alè per a nosaltres (la Comissió Europea) per seguir lluitant per una acció climàtica ambiciosa a tota Europa”.
Les dades més reveladores de l’Eurobaròmetre
El 92% veuen el canvi climàtic com un problema molt greu, un punt més que el passat any 2015
El número d’enquestats que considera el canvi climàtic com un problema molt seriós ha augmentat en cinc punts en setze estats membre de la Unió Europea, respecte les dades publicades el 2015
El 43% de les persones enquestades conclou que el canvi climàtic és un dels pitjors problemes al qual s’enfronta la població mundial. Aquesta és la tercera preocupació, darrere de la pobresa, la fam i la manca d’aigua potable (primer problema) i el terrorisme internacional (segon problema)
Gairebé un 49% dels enquestats afirma lluitar individualment contra el canvi climàtic. L’acció més comuna és el reciclatge.
El 65% pensa que la reducció d’importacions de combustibles fòssils podria aportar beneficis econòmics a la Unió Europea
Una àmplia majoria dels enquestats (79%) admet que és necessari augmentar les ajudes públiques per incentivar les energies renovables
El 89% opina que el govern ha d’establir unes pautes per tal d’incentivar les energies renovables abans del 2030
Objectius de la Unió Europea de cara l’any 2030
Les metes de la UE per fer front el Canvi Climàtic són molt clares:
Reduir fins a un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en comparació amb 1990
Una quota mínima del 27% dirigida a les energies renovables
A més d’un 27% de millora en l’eficiència energètica
Situar la Unió Europea cap a una economia baixa en emissions de carboni abans del 2050
Per tant, queden clars els pensaments de molts ciutadans europeus. La por és destacada, només cal una posició ferma de tots els estats membre de la Unió Europea. Els objectius estan fixats, la teoria és clara, però aconseguirà la UE remetre els efectes del canvi climàtic?
Fonts:
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.