Encara que l’origen de l’hamburguesa data de l’època romana, va ser en el segle XIX, quan els immigrants de la ciutat d’Hamburg van introduir als Estats Units un plat anomenat “filet estatunidenc a l’estil Hamburg” (un plat que encara existeix en la gastronomia alemanya sota el nom de frikadelle). Aquest plat alemany, amb els anys va passar a convertir-se en l’hamburguesa moderna.

Avui dia, les hamburgueses s‘han estès per tot el món i compten amb diverses variants en gairebé totes les cultures de la terra. L’hamburguesa s’ha introduït com a plat habitual en la dieta de la majoria de persones i gairebé a totes les cartes dels restaurants en podem trobar una.

A Espanya, per exemple, la venda d’hamburgueses en bars i restaurants no ha deixat de créixer. El 2018 superava els 550 milions d’unitats l’any, una mitjana de gairebé 12 hamburgueses per persona.

Algunes de les cadenes de restaurants més prolífiques de la història són hamburgueseries

De fet, algunes de les cadenes de restaurants més fructíferes de la història són hamburgueseries. Marques com Mc Donalds, Burguer King o Five Guys han aconseguit estar presents a gairebé tots els països del món, malgrat que la qualitat del producte que ofereixen ha estat àmpliament qüestionada.

Gràcies al documental Supersize Me i els escàndols sobre la salubritat del menjar que s’ofereix a les grans hamburgueseries, ha començat a proliferar un nou concepte l’hamburguesa gurmet, basat en la garantia de qualitat de la carn.

A Espanya, hamburgueseries com Goiko Grill, Timesburg o Chivuo’s inclouen opcions de carn ecològica o de km 0 a la seva oferta de superhamburgueses. Aquesta aposta per un producte de major qualitat va acompanyada també d’un augment en el preu de venda. Mentre que les hamburgueses de les cadenes tenen un preu d’entre 1 i 5 €, la d’aquests restaurants acostuma a ser de 8 a 15 €.

En el Dia Mundial de l’Hamburguesa, recordem que, malgrat haver millorat la seva imatge, ara s’enfronta a un nou problema: bregar contra el factor ambiental. L’hamburguesa s’ha convertit en un icònic enemic de l’acció climàtica.

I és que, en nombroses ocasions, els estudis han fet referència a la clàssica hamburguesa de boví per a parlar sobre l’elevada petjada de carboni associada al consum de carn.

Aquestes són algunes de les dades més destacades per l’ONU i la FAO:

– La quantitat de selva perduda per una sola hamburguesa de carn és de 5,12 m².
– Per produir una hamburguesa de 125 g es requereixen al voltant de 1.695 litres d’aigua.
– La petjada de carboni d’una hamburguesa (125 g) estaria entre els 750 i els 3.000 grams de CO₂, depenent de com es calculi; entre 1 i 3,5 quilos en la pràctica si s’afegeix el transport.

L’hamburguesa comuna s’ha utilitzat com a eina per a comparar i avalar la sostenibilitat de certs productes. Un exemple d’això és el “claim” que s’utilitza per publicitar les últimes sabatilles d’Adidas i Allbirds.

L’hamburguesa també s’ha utilitzat com a palanca per tal de motivar el canvi en les persones amb frases com: “Per a ajudar a salvar el planeta, menja només una hamburguesa i mitja per setmana” (World Resources Institute).

I fins i tot ha servit per mostrar la falta de predisposició de la societat per a renunciar al consum de carn, per la salut del Planeta. Als Estats Units, lloc de naixement de l’hamburguesa moderna tal com la coneixem, es va generar un autèntic enrenou davant la possibilitat de limitar el consum de carn al país.

Es va fer córrer una falsa notícia sobre un nou “Pla Climàtic de Biden”, que tenia l’objectiu de limitar el consum de carn a 1,8 quilos l’any per persona, és a dir, a uns cinc grams diaris. Un objectiu inversemblant per als ciutadans americans, que actualment consumeixen una mitjana de 100 kg de carn l’any.

La resposta a les xarxes va demostrar el component cultural i patriòtic unit a l’hamburguesa a Amèrica.

Personatges públics com Larry Kudlow, exassessor de Trump, no van dubtar a compartir a les xarxes: “Sense hamburgueses el 4 de juliol, pots rostir les cols de Brussel·les?”. El famós mitjà Daily Mail va obrir amb el següent titular: “Com el pla climàtic de Biden pot limitar-te a menjar una hamburguesa al mes”.

El corresponsal Francesc Peirón relata en un article publicat a La Vanguardia, com els sectors republicans dels EUA van respondre a aquesta limitació. La societat conservadora estatunidenca va fer una relectura de l’expressió “Compte, que ve l’home del sac”. Ara seria: “Compte, que Joe Biden ens vol treure les hamburgueses”.

Hem de renunciar a les hamburgueses?

El problema no es la hamburguesa, si no su origen y procedencia. En los últimos años, se ha empezado a popularizar la hamburguesa vegana, algunas veces hecha a base de soja y garbanzos, u otras, con espinacas, tofu o cualquier otro alimento vegetal que pueda existir en nuestra imaginación.

Tenint en compte el gran impacte mediambiental que suposa el consum d’hamburgueses i la seva estandardització com a plat habitual a les cuines de les llars i restaurants, alguns es pregunten si hauríem de renunciar-hi. Per què, podria ser una hamburguesa més ecològica?

La resposta és sí. De fet, ja ho és.

El problema no és l’hamburguesa, sinó el seu origen i procedència. En els últims anys, s’ha començat a popularitzar l’hamburguesa vegana, algunes vegades feta a base de soia i cigrons, o altres, amb espinacs, tofu o qualsevol altre aliment vegetal que pugui existir en la nostra imaginació.

Beyond Meat l’hamburguesa vegana més promocionada de la història

Una de les marques encarregades de popularitzar l’hamburguesa vegana com a alternativa sostenible, va ser Beyond Meat. Sorprenentment, el que va activar aquesta tendència va ser la icònica fotografia de Joaquin Phoenix, juntament amb la seva dona, l’actriu Rooney Mara, menjant al carrer una hamburguesa vegana d’aquesta marca i gaudint “de valent” després de rebre l’Oscar al millor actor.

Aquesta imatge, juntament amb el discurs que prèviament havia efectuat Phoenix sobre el veganisme i la importància de reduir el consum de carn pel Planeta i els animals, va motivar la introducció d’aquest nou concepte d’hamburguesa a la cultura popular.

Altres personatges públics van mostrar també el seu suport a l’hamburguesa vegana, els restaurants es van sumar al carro i van començar a treure noves línies d’hamburguesa fetes a base de proteïna vegetal. Fins i tot els restaurants més gurmet i les cadenes de tota la vida, com Mc Donald’s o Buger King, van incloure una opció vegana entre la seva oferta d’hamburgueses.

Fa uns anys, Beyond Meat va encarregar al Centre de Sistemes Sostenibles de la Universitat de Michigan que avalués la diferència entre l’impacte mediambiental d’una hamburguesa de carn i una vegetal.

Els resultats van ser realment impactants. L’anàlisi va descobrir que una hamburguesa elaborada amb proteïnes vegetals genera un 90% menys d’emissions GEH que l’hamburguesa de carn.

Amb aquesta dada no hi ha dubte: “Hamburgueses sí, però millor “veggies please”.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat