El 21 de gener del 2021 el Consell de Ministres va aprovar la Declaració d’Emergència Climàtica d’Espanya. Una declaració que, encara que molts van assegurar que era insuficient quant a accions i mesures específiques, va desembocar en la creació d’un important organisme de participació ciutadana.

Mesos després, es va constituir l’Assemblea Ciutadana per al Clima, un organisme format per 100 persones triades a l’atzar per representar la diversitat de la societat espanyola.

Aquesta Assemblea és una de les 30 línies d’acció amb les quals el Govern es va comprometre a donar resposta a la Declaració d’Emergència Climàtica. Una proclamació que va quedar reflectida a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Des de la creació de l’Assemblea, el 21 de novembre del 2021, s’han celebrat un total de sis sessions en les quals els participants van intervenir de manera innovadora i directa en el debat sobre quin ha de ser el camí a seguir per aturar el canvi climàtic.

Finalment, el 7 de juny del 2022, l’Assemblea Ciutadana Espanyola pel Clima, considerada el think tank cívic independent del nostre país, va presentar al Govern 172 propostes per combatre el canvi climàtic.

I ho va fer en un acte a l’aire lliure als jardins de la Moncloa. Després d’aquesta trobada en la qual van estar presents Pedro Sánchez i Teresa Ribera, president i vicepresidenta del Govern espanyol, les iniciatives seran enviades al Congrés dels Diputats.

Les propostes de l’Assemblea Ciutadana pel clima es recullen en 5 blocs

Segons recull La Moncloa, “el text compta amb 172 recomanacions, emmarcades en 58 objectius i organitzades en cinc grans blocs: consum, alimentació i usos de sòl, comunitats, salut i cures i treball i ecosistemes”.

Aquesta àmplia llista de propostes té el propòsit de proporcionar una visió social sobre com accelerar la lluita contra el canvi climàtic. En l’al·legat inicial del document, el grup de ciutadans que ha elaborat el mateix assegura que:

“El mandat de l’assemblea és elaborar propostes per aconseguir una Espanya més segura i justa davant el canvi climàtic, amb menys emissions de Gasos d’Efecte d’Hivernacle (GEI), menys vulnerabilitat als riscos de l’emergència climàtica, tenint present els principis de solidaritat i justícia social.”

Quines són les propostes més destacades elaborades per l’Assemblea?

Una de les propostes més destacades elaborades per l’Assemblea és la d’obligar les companyies de la llum a que la seva producció sigui d’origen renovable. Tal com recull la proposta, això es podria dur a terme instant les empreses que, per llei, hagin de produir un percentatge mínim d’energia verda del total produït.

Altres propostes estan enfocades a reduir la petjada ecològica de la ramaderia, establint noves mesures i un full de ruta per reduir la contaminació de la ramaderia industrial.

D’altra banda, algunes de les mesures estan orientades a promoure la sobirania energètica i l’ús d’energies renovables a través de les comunitats energètiques o l’autoconsum.

Promoure la producció local i impulsar les etiquetes sostenibles

Promoure la producció agrícola local, de Km0 i de temporada i millorar l’etiquetatge dels productes, explican, són unes altres de les propostes enfocades a aconseguir que la ciutadania consumeixi de manera més conscient i sostenible.

A més, el document de 172 propostes, posa l’accent principalment en la necessitat que les empreses s’impliquin per aturar l’emergència climàtica. L’assemblea reclama una major transparència sobre com gestionen i produeixen les companyies, i l’activació de mesures per impulsar canvis en la cultura corporativa de les empreses

Ara bé, com podrem assolir aquest canvi? Impulsant el teletreball, sempre que sigui possible, i especialment en les professions d’oficina. Tot això amb la finalitat de reduir els desplaçaments i, per tant, estalviar energia i evitar les emissions associades al transport.

Els assembleistes asseguren que és prioritari optimitzar el nombre de desplaçaments dels treballadors als seus llocs de treball i fomentar les trobades telemàtiques i la jornada contínua. A més, proposen que es destinin beneficis fiscals a les empreses que impulsin el teletreball.

Precisament, el teletreball és una de les mesures que s’estan duent a terme des de la Plataforma ZEO per reduir la petjada de carboni d’alguns dels seus treballadors. A més, és important tenir en compte que les oficines d’aquesta Associacisense ànim de lucre, es proveeixen de l’energia solar generada per les plaques solars fotovoltaiques instal·lades al terrat de l’edifici.

Reduir la jornada laboral a quatre dies i 32 hores per aturar el canvi climàtic

Una altra de les mesures que recomana l’Assemblea Ciutadana pel Clima per reduir els desplaçaments a l’oficina, és limitar la jornada laboral a quatre dies o 30/32 hores. Paral·lelament, el grup ciutadà suggereix explorar en quins sectors funcionaria millor aquesta reducció de jornada.

No obstant això, potser una de les mesures més destacades del document és la de minimitzar els vols nacionals a Espanya, sempre que hi hagi alternatives de tren. Es pretén minimitzar aquests viatges a través d’una regulació dels preus, de la reducció del nombre de vols o de campanyes de sensibilització ciutadana sobre el cost i la contaminació que generen.

L’Assemblea Ciutadana pel Clima ha treballat intensament per aconseguir propostes que siguin realment útils per aturar el canvi climàtic. Ara només falta conèixer quina és l’opinió del Congrés dels Diputats sobre aquest tema, i veure si finalment aquestes idees i accions es converteixen en realitat.

Perquè tal com apunta la comunitat climàtica: “No hi ha Planeta B”. Per tant, és fonamental que aquestes mesures puguin ser aprovades i activades com més aviat millor. Només així assolirem una societat ZEO i complirem amb els objectius establerts a l’Acord de París 2015.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat