Per primera vegada des de fa anys, l’energia eòlica s’ha convertit en la primera font de generació elèctrica a Espanya.

Actualment, els parcs eòlics ja produeixen més del 23% de l’energia del sistema elèctric espanyol, sobrepassant les nuclears, que van aportar el 21% i els cicles combinats de gas, que van aportar un altre 16,8%.

Segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), publicat pel Govern d’Espanya el 2020, de cara al 2030, la potència instal·lada d’aerogeneradors es duplicarà.

Darrere de l’energia eòlica, com a principals fonts d’energia alternativa s’alcen l’energia solar fotovoltaica i l’energia nuclear, que està en clar descens pel fet que molts qüestionen la seva salubritat i el perill que suposaria en cas d’accident nuclear.

Ara mateix hem de tenir en compte que, al nostre país, l‘energia solar fotovoltaica i l’eòlica representen un 47% del total de l’energia generada.

La potència eòlica a Espanya ha crescut un 12% en els últims anys

En definitiva, la potència eòlica instal·lada ha crescut al voltant d’un 12% els últims anys. Això vol dir que ha tingut lloc una àmplia proliferació d’aquesta mena d’instal·lacions.

I aquestes dades no només són positives per al Planeta, sinó també per al consumidor final. D’una banda, l’augment de la generació d’energia renovable ens ajuda a reduir emissions i frenar el canvi climàtic.

Mentre que, per l’altra banda, gràcies a l’activació dels mercats de carboni, la majoria d’economies mundials han de pagar per cada tona de CO₂ emesa i això inclou, és clar, les comercialitzadores d’energia. En aquest sentit, les comercialitzadores de renovables, com que no han d’assumir aquest cost, poden oferir tarifes més competitives als seus clients.

Com més energia solar hi hagi en el mercat, menor serà el cost per als consumidors finals

Com més energia aportin les fonts renovables, menor serà el cost per als consumidors i les empreses adscrites al mercat regulat. En aquest sentit, Natàlia Fabra, catedràtica de la Universitat Carlos III de Madrid va assegurar a El País que només “hi ha una cosa clara: que la resta de tecnologies no creixeran i les renovables, sí”.

La seva “impressió”, explica a aquest mitjà de comunicació, és que els objectius d’energies verdes recollides en el PNIEC es compliran bastant abans del 2030. Segons Fabra, “els costos d’invertir en renovables i en bateries per emmagatzemar els excedents no deixaran de caure, i això farà que el procés vagi encara més ràpid”.

Ara la gran incògnita és l’adaptació de la ciutadania a aquestes noves tecnologies. I és que en les últimes dècades hem estat testimonis de com han anat creixent els moviments de protesta en algunes zones d’Espanya, on s’acostumen a construir aquest tipus d’instal·lacions.

Segons alguns col·lectius i plataformes que estan en contra d’aquesta mena d’instal·lacions, els parcs eòlics són nocius per a la salut i per als ecosistemes a causa del seu impacte en el medi ambient:

– Impacte en el mitjà hídric
– Erosió del sòl
– Ocupació de l’hàbitat
– Impacte sobre la vegetació
– Impacte sobre la Fauna
– Afecció a la salut ambiental i a la qualitat de vida
– Afecció al patrimoni

Tots aquests col·lectius asseguren que l’energia solar és una millor opció per dur a terme una transició a l’energia verda. Però, no obstant això, si ens posem a comparar-les, veurem que existeixen diferències quant a la generació d’energia depenent de les condicions.

Energia solar o eòlica, quina és més eficient? 

Segons els experts de Sol i Clima, el panell solar genera cinc vegades més energia que una turbina eòlica. Això es deu al fet que les variacions de la velocitat del vent provoquen que, en alguns moments del dia, la turbina no generi energia. En canvi, l’energia solar acostuma a ser menys intermitent que l’eòlica.

Un altre avantatge dels panells solars és que són més fàcils d’integrar arquitectònicament.

Encara que, d’altra banda, els aerogeneradors acostumen a necessitar menys espai per generar una determinada quantitat d’energia en comparació amb els panells solars.

En qualsevol cas, també és important tenir en compte que la instal·lació dels panells solars és més senzilla que la dels aerogeneradors, i requereix un menor manteniment. A més, el seu impacte visual és menor, ja que s’aprofita l’espai disponible en cobertes i façanes.

Per aquest motiu, depenent de les condicions, l’eòlica podria ser més útil que la solar i viceversa.

Segons sembla, el futur energètic del país i la tendència cap a la qual van la majoria de societats és l’energia neta. Malgrat els mínims avenços aconseguits en la COP26, el futur de l’energia serà ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat