Els científics experts en medi ambient estan cada vegada més preocupats per les proves que mostren que el nostre planeta està canviant de forma perillosa: la Terra presenta temperatures més càlides, els hiverns són més freds, les pluges en alguns territoris són més perjudicials… Encara que hi ha alguns experts negacionistes que asseguren que el canvi climàtic és una invenció (l’associació ecologista Pensemos en Verde va escriure un article sobre el tema), en aquest article et demostrarem diverses proves que afirmen el canvi climàtic:

P

Les temperatures mundials han registrat un augment de 0,1ºC a 0,2ºC cada decenni.

Els nivells de CO2 a l’atmosfera han superat la marca simbòlica de 400 parts per milió, a causa de les emissions per part de les activitats humanes com la crema de combustibles fòssils.

s

L’Àrtic també ha presentat alteracions. Pel que fa a l’últim any, la superfície glaçada de l’Àrtic, va ser la més reduïda en comparació amb les dades que es tenen des de l’any 1979.

!

A més, el nivell del mar també ha crescut. Respecte a l’inici del segle XX, el nivell dels oceans ha crescut uns 20 centímetres. Això s’ha dut a terme per l’expansió tèrmica dels oceans, la fosa de les glaceres i, també, els casquets de gel. Així mateix, científics d’arreu del món demostren l’impacte negatiu que hi ha als oceans. Experts de la Universitat d’Oxford, diuen que un 60% dels oceans presenten aquests signes, per exemple, l’acidificació de les aigües.

La Mediterrània i el Cantàbric també constaten aquests perjudicis ocasionats pel canvi climàtic. El Mar Mediterrani, per exemple, ha presentat una històrica pujada de temperatura. Si revisem les dades dels últims 10 anys, podem comprovar com la temperatura de les aigües mediterrànies ha pujat entorn els 0,5ºC i els 2,5ºC.

!

Aquesta pujada de temperatura deteriora la flora i la fauna dels oceans. Podem veure com els coralls s’han vist danyats. Aquesta noticia ja ha quedat palesa en alguns mitjans de comunicació, per exemple, El País va publicar un article titulat «Apocalipsi del coral». En aquesta noticia es cita la historia de Richard Vevers, un aficionat al submarinisme que estava «fart d’observar el deteriorament dels mars, la invasió de la brossa, els fons dessolats per la pesca d’arrossegament, etc». Per això, es va decidir a fer un documental sobre els horrors que estava presenciant. Aquest, anomenat Chasing Coral, el va crear juntament amb el director de cinema Jeff Orlowsli i ja és accessible en streaming a Netflix.

a

Finalment, un altre fenomen que recolza la teoria del canvi climàtic són les sequeres. Cal ressaltar que en el darrer any, la manca d’aigua en alguns territoris ha estat més greu. Aquestes han provocat inseguretat alimentària, entre d’altres problemes, en una bona part de les zones meridionals i orientals d’Àfrica i Amèrica.

Rècord de temperatures a Espanya

Aquestes temperatures elevades també han sacsejat el territori espanyol. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va afirmar que la ciutat cordovesa de Montoro va presentar un rècord històric de temperatura elevada: 47,3ºC, el passat 13 de juliol. Aquesta marca ha superat els 47.2ºC que van ser registrats el 4 de juliol del 1994 a Múrcia.

Accions radicals que posarien fi al canvi climàtic

Diu el refrany que «A grans mals, grans remeis», potser ha estat per això que uns experts de la Universitat de Lund (Suècia) han redactat algunes iniciatives individuals que ajudarien a frenar els efectes del canvi climàtic, entre ells la pujada de temperatures. Els resultats d’aquest treball han estat exposats a la revista Environmental Research Letters, a la edició del 12 de juliol. Encara que ha estat molt criticat perquè les accions que presenten són molt radicals i difícils de portar a la pràctica. Entre les accions dràstiques trobem: tenir menys fills, no tenir cotxe, no viatjar amb avió i tenir una dieta vegetariana.

«Viure sense cotxe particular evita la emissió anual de 2,4 tones de CO2, mentre que portar a terme una dieta basada en vegetals estalvia 0,8 tones de CO2 equivalent a l’any», afirma Seth Wynes, un dels autors de l’estudi.

L’estudi també destaca que, encara que aquestes accions siguin a priori impensables, són més eficaces que altres fets que realitzem diàriament, pensant que faran front al canvi climàtic. Per exemple, és el cas del reciclatge integral (4 vegades menys eficaç que una dieta basada en vegetals) o el canvi de les bombetes domèstiques (8 vegades menys eficaç).

L’altra autora de l’estudi, Kimberly Nicholas, assegura que: «les accions esmentades són profundament personals, però no podem ignorar els efectes que els estils de vida de les persones, tenen en el canvi climàtic».

Per tant, d’una manera o d’una altra, 

hem d’enfrontar-nos al canvi climàtic; ja que encara estem a temps de guanyar la batalla. Ja hem mostrat els efectes que, poc a poc, estan minvant el planeta; ara només queda passar a l’acció.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat