El canvi climàtic és present en tots els àmbits; és una qüestió que forma part del nostre dia a dia. I no és per a menys. Segons el Panell Intergovernamental sobre el canvi climàtic de l’ONU (IPCC), per revertir el canvi climàtic i les seves conseqüències, hem d’actuar de manera immediata i ser ZEO.

Canviar els nostres hàbits i costums i donar suport a la transició ecològica a través de les nostres decisions de compra. Perquè com a consumidors, tenim l’oportunitat de contribuir a la transformació sostenible de la nostra societat, comprant aquelles marques que demostrin amb proves el seu compromís climàtic. A més, també podem triar aquells productes o solucions que provoquin un menor impacte en el medi ambient.

Perquè com a éssers humans que som, absolutament tot el que fem en el nostre dia a dia té un impacte en el medi ambient. No hem d’oblidar que el 97% de la comunitat científica coincideix que l’origen del canvi climàtic és antropogènic.

En aquest sentit, la música sempre ha format part de la humanitat. I com la resta d’arts i sectors, també es mostra cada dia més compromesa amb el medi ambient i amb la divulgació sobre la importància de frenar la crisi climàtica.

Bob Marley o Michael Jackson van incrementar la visibilitat d’alguns moviments socials gràcies a les seves cançons

I és que la música mou masses i canvia ments. Només cal veure com les cançons d’artistes com Bob Marley o Michael Jackson s’han convertit en icones de la lluita contra el racisme o del moviment antiguerra.

Altres artistes com Gloria Trevi o Madonna, van impulsar la normalització de l’homosexualitat i es van convertir en representants del moviment LGTBIQ+.

Si girem la vista enrere, també trobarem alguns referents de l’ecologisme entre els cantants i artistes més famosos. Al llarg de la història, nombrosos cantants han aprofitat la seva influència per tractar de conscienciar sobre la importància de protegir el nostre Planeta i criticar als grans lobbies econòmics que impedeixen la transició ecològica.

Les cançons ens ajuden a expressar sentiments, pensaments o corrents ideològics d’una manera que els mitjans no poden aconseguir. A la biblioteca musical col·lectiva trobem cançons que parlen sobre el canvi climàtic de manera subtil o directa:

The times they are a-changin – Bob Dylan

Earth Song – Michael Jackson

Billie Ellish – All good girls go to hell

Feels Like Summer – Childish Gambino

De fet, des de la Plataforma ZEO vam recopilar en el seu moment, un llistat de les millors cançons sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències. No obstant això, avui ens hem volgut centrar únicament en les cançons que parlen sobre el canvi climàtic, en espanyol.

1. Apocalíptico – Residente

Aquest raper de Puerto Rico, conegut per ser el vocalista del grup Calle 13, va aconseguir captar l’atenció dels mitjans i els grups ecologistes amb la seva cançó “Apocalíptic”.

En ella, René Pérez Joglar (Resident), parla sobre com hem perdut el control del clima i cada dia som víctimes de més fenòmens climàtics extrems. La fauna i la flora estan en perill d’extinció i els “núvols cauen sobre nosaltres” en forma de tempestes elèctriques.

La cançó apunta al canvi climàtic com el principal causant de tots aquests problemes climàtics que amenacen la supervivència de la humanitat i els ecosistemes. I és que com diu la tornada d’aquest tema:

Cuando el mar se sumerge
Y las nubes bajan con fuerza del cielo
Cuando el sol se hiere
Cuando los árboles escupen gas tóxico
Día del juicio final, nuestro pueblo está aquí
Día del juicio final, nuestro pueblo está

2. El paraíso – Nación Ekeko y Julieta Venegas

L’artista internacional Julieta Venegas, en col·laboració amb l’artista de música electrònica orgànica Nación Eneko, va llançar en el Dia Mundial de la Terra el tema “El Paraíso”.

Es tracta d’una cançó plena d’esperances que, gràcies al tipus d’instruments utilitzats i el seu estil musical, transmet una certa pau i permet connectar amb la natura.

La lletra reflexiona sobre la bellesa del Planeta Terra i allò que ens ofereix, malgrat els fenòmens climàtics extrems que hi succeeixen.

Podés vivir en el paraíso
Podés estar en el paraíso
Y no darte cuenta, y no darte cuenta
Y no darte cuenta a tiempo

3. ¿Dónde jugarán los niños? – Maná

Sembla que fa vint-i-cinc anys Manà ja es preocupava pel futur que deixarem a les pròximes generacions.

La cançó “¿Dónde jugarán los niños?” ens mostra els fenòmens climàtics extrems, la desforestació, la sequera i la massiva urbanització de les zones verdes i boscos, que donaran lloc a un nou paisatge i planeta per als nens.

A través d’una història retrospectiva, la cançó ens situa en un futur distòpic en el qual un avi li mostra al seu nét una realitat diferent. L’ancià li explica que, de petit, jugava entre arbres i alcatrassos de colors i podia contemplar la majestuositat dels rius i la fauna marina.

En aquells dies, Manà ja parlava de la destrucció del planeta i del risc de supervivència de la humanitat:

La tierra está a punto de partirse en dos
El cielo ya se ha roto, ya se ha roto el llanto gris
La mar vomita ríos de aceite sin cesar
Y hoy me pregunté, después de tanta destrucción

¿Dónde diablos jugarán los pobres niños?

4. La costa del silencio – Mago de OZ

Aquesta cançó de Mago de Oz va ser llançada el 2003 i és, sens dubte, un dels temes més crítics de la banda madrilenya.

En ella parlen del desastre del petrolier Prestige a les costes de Galícia. Un desastre mediambiental que va posar en risc la vida de la fauna i flora marina de la zona. Centenars de voluntaris de tot arreu d’Espanya van ajudar a minimitzar aquesta catàstrofe ecològica a la qual el govern d’aquell moment, liderat per Jose María Aznar, va restar importància.

En les lletres de “La costa del silencio” s’utilitza els animals i el seu patiment per aconseguir l’empatia d’aquells que l’escolten. Cadascun dels versos és una crida a unir-se a aquesta protesta en forma de cançó:

“Ven, quiero oír tu voz.

Y si aún nos queda amor

Impidamos que esto muera.

Ven, pues en tu interior

Está la solución

De salvar lo bello que queda”

L’objectiu de “La Costa del Silencio” de Mago de Oz era reclamar al govern d’Espanya un major compromís i protecció al medi ambient i el planeta.

4. El Río – Amaral

En el tema de “El rio”, la mítica cantant d’Amaral parla d’una de les majors conseqüències del canvi climàtic: la falta d’aigua. Els períodes de sequera, l’acidificació del sòl i les onades de calor, posen en risc els recursos hídrics del planeta, sobretot als països en vies de desenvolupament.

La cançó relata la vida d’un riu que s’està assecant a causa dels efectes del canvi climàtic. Amaral es disculpa amb el riu que ha quedat “abandonat i malferit” i ens anima a sentir-nos responsables del que li passa:

“No quiero mirar, me avergüenzo de lo que han hecho contigo”

5. Hermana Tierra – Laura Pausini

Sens dubte, aquesta és una de les balades més reflexives i profundes de l’artista italiana Laura Pausini. En ella ens recorda que tota la vida de la Terra està connectada pel cicle de la vida.

També fa al·lusió, de manera indirecta, al paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic i com a pulmons del planeta.

“Mirarte a veces, dolor me da
Tan malherida, por la incivilidad

Así, en polvo me convertiré

en ráfagas de viento me dispersare
Ya sabes que tus bosques
Son mi vida al respirar”

7. Madre Tierra – Macaco

Amb la cançó “Mare Tierra” el famós cantant Macaco va voler crear un himne a l’ecologisme, una crida a la protecció de la mare que “ens ha donat la vida i ens aguanta”. Com es pot llegir en les seves lletres, aquesta és una cançó que anima a dur a terme una protesta pacífica per trencar les “consciències equivocades”.

El 2006 Macaco, qui sempre ha estat compromès amb l’ecologisme, va voler formalitzar el seu suport al medi ambient amb aquest tema. Sense cap dubte, “Madre Tierra” anima a reconciliar-se amb el planeta i mostrar-li tot el seu suport. La cançó ens recorda que, malgrat que no ho vulguem veure, la Terra està morint lentament. Per això és el moment de posar-se en peus.

Tr trr bombeando tierra madre te dice basta!
Trtrt bombeando trtrt bombeando
Tierra madre escuche
Trtrt bombeando tierra madre dice ponte en pie
Trttr bombeando mirame ihee)

¿Grite, grite o no lo ve? (no no no no lo ve)
Va muriendo lentamente, mama tierra mother earth

8. Plany al Mar – Serrat

Aquesta cançó, en català, ha estat una de les més populars i utilitzades pel món de l’activisme climàtic i social. “Plany en la mar”, és un tema realment emotiu que ens fa pensar en la forma en la qual tractem el mar i, per tant, el nostre ecosistema.

La cançó va ser emprada com a banda sonora de la campanya #VolemAcollir per impulsar l’acolliment de refugiats. Quan va escriure aquest tema, el mateix Serrat va reconèixer que la va escriure en un moment en el qual estava preocupat per l’estat de les platges i la contaminació dels mars.

Fa ja més de deu anys, el cantautor català ja criticava la incompetència de l’espècie humana, demostrant una gran consciència ecologista.

Aquesta llista és una mostra de l’aposta que han fet alguns artistes espanyols i llatinoamericans al llarg de la història, per tractar de promoure una major consciència climàtica. A través de les seves cançons han tractat de motivar els seus fans a canviar el seu estil de vida i protegir el Planeta Terra.

Algunes vegades de manera directa i altres amb metàfores o interessants històries, els nostres ídols ens animen a ser ZEO -zero emissions-.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat