La consciència climàtica està penetrant en tots els estrats de la societat. En el sector de la moda, l’alimentació, la mobilitat i també en el món dels esports. L’alta competició no està renyida amb la sostenibilitat.
La setmana passada es va celebrar la 69a edició del Barcelona Open Banc Sabadell, Trofeu Comte de Godó. I, precisament, aquest ha estat el primer esdeveniment de l’ATP (Associació de Tenistes Professionals) que certificarà la seva petjada de carboni. Tot això, gràcies a la implicació del Reial Club de Tennis Barcelona 1899, que ha pres la iniciativa de fer aquest Torneig més ZEO i de sumar-se a la lluita contra el canvi climàtic.
Per primera vegada a la història, s’han comptabilitzat les emissions directes i indirectes d’aquest esdeveniment esportiu, la qual cosa permetrà establir plans i estratègies per a reduir aquestes emissions.
A més del CO₂ generat en l’esdeveniment, també s’han calculat les emissions de diòxid de carboni generades directament i indirectament a causa del torneig.
El Reial Club redueix la seva petjada ecològica
No obstant això, l’aposta per la sostenibilitat del Reial Club de Tennis Barcelona no és una cosa nova. En els últims anys, l’entitat ha activat diferents iniciatives per a afermar el seu compromís sostenible i reduir la seva petjada de carboni. A través de la seva iniciativa d’economia circular Play for The Planet, s’estan reaprofitant els cordatges de les raquetes i de les pilotes de tenis.
A partir dels cordatges utilitzats pels socis del Club, cada any s’estan confeccionant al voltant de 1.500 peces esportives, estalviant així un 20% d’aigua, reduint el consum energètic un 60% i produint un 70% menys de diòxid de carboni.
D’altra banda, les pilotes de tenis i de pàdel usades s’aprofiten a través de la valorització energètica, cremant-les i convertint-les en energia.
A més, el Reial Club de Tennis Barcelona dona exemple i visibilitza tots els canvis sostenibles que realitza mitjançant activitats als estands en els seus esdeveniments esportius.
Ofereix als assistents tallers, informació i experiències sostenibles per a tractar d’esperonar la consciència climàtica dels assistents. Un exemple d’això és “Play for the Planet” del BCN Open Banc Sabadell 2019, esdeveniment al qual la Plataforma ZEO va assistir, on es va organitzar una taula rodona de sostenibilitat i tallers de reciclatge per als més petits.
La petjada de carboni associada al futbol
No obstant això, la lluita per reduir la petjada ecològica associada a l’esport no només és cosa del Tenis. El setembre del 2019 una de les principals organitzacions de futbol del món va començar a calcular també la petjada de carboni dels seus principals tornejos.
Les dades de la UEFA van revelar que la Champions League europea va generar un total de 2.925.000 tones de CO₂ equivalent. Per fer el càlcul es van comptabilitzar les emissions generades pels desplaçaments i les estades d’hotel de 24 equips, i l’energia generada pels 51 partits celebrats en 10 ciutats diferents. I no només això, també es va comptabilitzar la petjada de carboni generada pels 2,5 milions d’espectadors que van assistir presencialment a veure els partits.
Segons el portal Euractiv.com, els estadis són responsables del 80% de la petjada de carboni de l’esport a Europa. Per aquest motiu, alguns clubs de tot el món ja estan prenent cartes en l’assumpte per reduir les emissions generades en aquestes instal·lacions.
Reduir la petjada de carboni dels estadis és clau per aconseguir un esport més ZEO
Alguns clubs han començat a reemplaçar els sistemes d’il·luminació per uns altres més eficients, com les bombetes LED, i estan reutilitzant l’aigua de la pluja per regar el camp. A més, també han començat a canviar el tipus de begudes o menjar que se serveix als assistents, i fins i tot les marques o empreses que els patrocinen.
Per exemple, a l’estadi Johan Cruyff Arena de Barcelona es van reemplaçar més de 53 mil seients, que posteriorment van vendre als seguidors de l’Ajax d’Amsterdam. Els diners recaptats es va destinar a la Fundació Ajax, que executa obres de caritat a tot el món.
També en l’estadi Johan Cruyff Arena s’utilitzaran 148 bateries del cotxe elèctric Nissan Leaf per a completar l’energia captada pels panells solars de la seva teulada. Les bateries, usades i noves, proporcionaran 3 megavats de potència. Aquesta iniciativa comporta molts beneficis per al medi ambient, entre els quals cal destacar el fet d’aprofitar les bateries usades dels cotxes elèctrics
Els nous seients que es van instal·lar a l’estadi estaven fabricats a partir d’un 10% de plàstic recollit de l’oceà. Aquesta és una acció que també es va dur a terme a l’estadi de la ciutat de Pontedera, a Itàlia, on els seients van ser fabricats a partir de residus recollits a la mateixa ciutat.
Un altre exemple d’acció sostenible en el món de l’esport és la iniciativa duta a terme durant la Copa del Món del 2018. En aquest cas, es va apostar per l’economia circular a través de gots de cervesa reutilitzables, que més de 50.000 assistents van decidir emportar-se a les seves cases com a record donant-los així una segona vida.
A partir de la resta de gots que els assistents van dipositar a les escombraries de l’estadi, la marca de Cerveses Budweiser i el comitè organitzador de la Copa del Món van fabricar un camp de futbol amb material reciclat.
Forest Green Rovers: l’equip de futbol més sostenible del món
Un altre exemple de ferm compromís amb el medi ambient en el món de l’esport és el dels Forest Green Rovers FC, d’Anglaterra. Actualment, aquest equip de futbol és considerat el més sostenible del món.
El seu nou estadi, construït l’any 2006, té instal·lades als seu entorn plaques solars que proveeixen un 10% de l’energia, mentre que el 90% restant procedeix d’energies renovables.
L’estadi en el qual juga l’equip de Forest Green Rovers FC té una gespa que es manté amb aigua reutilitzada sense pesticides ni insecticides. Això requereix una major inversió en personal de jardineria, però és molt més sostenible i beneficiós per al Planeta.
A més, l’aigua que surt del camp es redirigeix a un tanc en el qual s’afegeixen algues i productes naturals que deixen l’aigua a punt per regar el camp.
Roba esportiva fabricada a partir de plàstic reciclat
Segons la Comissió Europea, a hores d’ara, els plàstics suposen el 80% de les escombraries dels oceans. Actualment, s’estan recollint aquests plàstics per reduir la contaminació marina i donar-los nous usos.
En aquest sentit, el 2018 la marca esportiva Adidas va realitzar una col·laboració amb l’organització “Parley for the Oceans” i va dissenyar un equip esportiu fet a base de fibres de plàstic 100% reciclat. Els jugadors del Reial Madrid van ser els que es van encarregar de promocionar aquesta acció vestint aquest equipament sostenible en els partits.
El món de l’esport s’ha compromès de ple amb l’acció climàtica. Des de diferents organitzacions, institucions i clubs s’estan duent a terme canvis per reduir l’impacte ecològic dels tornejos i competicions esportives.
No obstant això, encara queda un llarg camí per recórrer per a aconseguir que siguin completament ZEO.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.