El canvi climàtic està agafant cada vegada més força a les agendes polítiques, en els moviments socials però també en la ficció. Si bé ja existeix una bona llista de pel·lícules de ficció que parlen sobre les possibles conseqüències d’aquest fenomen i de com pot canviar les nostres societats, el canvi climàtic va arribar molt abans al món de les novel·les.

El gènere Cli-Fi es va popularitzar en l’àmbit acadèmic coincidint amb l’any de signatura de l’Acord de París 2015

Ha estat aquest últim any, com a reflex d’una creixent preocupació i mobilització social per l’emergència climàtica, quan l’anomenat Cli-Fi (Ficció climàtica) s’ha convertit en una tendència a l’alça entre els llibres de ficció. Tot i que primer es va estendre entre els cercles de formació acadèmica dels EUA, Gran Bretanya i Austràlia.

Des que l’activista climàtic Danny Bloom va introduir el terme el 2007, fa anys que aquest gènere s’inclou en els programes universitaris de carreres relacionades amb la literatura. Segons el diari El Comerç, el 2015 -coincidint amb l’any en què es va signar l’Acord París-, va ser l’any de major auge d’aquest gènere a l’àmbit acadèmic. Universitats, instituts i escoles superiors de tot el món van incloure cursos, assignatures i masterclass d’aquest gènere.

La ficció climàtica és una altra via de conscienciació per a la societat

Sens dubte, es tracta d’una tendència positiva per a la lluita contra el canvi climàtic. I és que a través de la lectura, i sobretot a través d’històries que mostren els efectes més negatius que pot portar-nos l’emergència climàtica si no actuem immediatament, també podem conscienciar a la societat.

La ficció climàtica, plasmada en relats fantàstics que alhora mostren escenaris apocalíptics provocats per la passivitat de l’home i la inacció política per a la transició i la descarbonització de l’economia, pot ser capaç de canviar la visió que tenim del planeta que ens envolta. La ficció climàtica és un gènere que ja té un espai a les llibreries més ZEO, aquelles més conscienciades amb el canvi climàtic.

 

1. El conte de la serventa, (2017)

Potser un dels relats de ficció més coneguts d’aquesta última dècada és El conte de la Serventa. La sèrie de televisió basada en aquesta novel·la publicada en 1985 i escrita per l’autora canadenca Margaret Atwood, va obtenir en 2017 el Premi Emmy al millor Drama. El conte de la serventa és una obra distòpica que exposa un futur en el qual, a causa del canvi climàtic, la funció de les dones a la societat queda delegada a un cos per a procrear.

La fictícia República de Gilead es construeix com la “solució” per a combatre la infertilitat de les dones causada per la contaminació de químics de l’aigua i la falta de recursos a causa de desastres mediambientals.

Davant aquesta situació, un grup d’homes fonamentalistes instal·len un règim totalitari on tanquen fronteres i converteixen a les dones impures, que treballaven en professions liberals, en serventes que han de netejar, cuidar i procrear.

 

2. Les torres de l’oblit, (2007)

Aquesta novel·la de ficció climàtica ambientada a Melbourne, Austràlia, l’escriptor George Turner dóna vida a una ciutat abatuda pels efectes i conseqüències del canvi climàtic. El 2040 els casquets polars s’han fos i a causa de les elevades temperatures de la Terra cada vegada fa més calor.

En una societat superpoblada, tres quartes parts de la població no té feina, viuen en els suburbis prop de la mar que cada vegada guanya més terreny. S’amunteguen en dos gratacels, les torres que suggereix el mateix títol, on la violència ha creat sistemes organitzatius amb noves regles i normes. Una altra petita part de la població, els més rics, es resguarden en les zones més altes de les ciutats.

La crítica ha lloat en diverses ocasions ‘Les torres de l’oblit’, com un clàssic del gènere Cli-Fi. Turner és un prestigiós veterà en aquest gènere, que ha estat capaç de dissenyar una obra de ficció amb tal precisió, que és capaç de reproduir un futur real, el futur que ens espera si no reduïm les emissions de CO₂.

3. Solar, (2003)

Una de les obres més populars dels últims anys és ‘Solar’, de Ian McEwan. L’escriptor britànic dóna vida en la seva obra al carismàtic Michael Beard, un físic que va rebre el Premi Nobel amb una vida personal una mica disfuncional. Als seus cinquanta anys i després del seu 5è matrimoni fallit, Beard accepta visitar l’Àrtic com a part d’un equip d’artistes amb una organització sobre canvi climàtic.

Aquesta sàtira transita per diferents períodes de la vida de Beard i mostra com la seva cínica ambició per trobar la solució a l’escalfament global l’ha portat a una incessant cerca en la qual investiga l’energia solar i l’eòlica. Beard inclou de manera reiterada dades reals i referències a la història moderna. A més, la seva novel·la de ficció climàtica tracta alguns temes com en encobriment de les causes de l’escalfament global pels diferents lobbies fòssils.

4. Facin lloc!, facin lloc!, (1966)

Probablement aquesta és una de les primeres novel·les de ficció climàtica. Encara que Harry Harrison no parla de “canvi climàtic” com a tal en el seu relat, “Facin lloc!, facin lloc!, es construeix sobre un futur distòpic en el qual el creixement desproporcionat, tant de recursos com de la població, ha generat una situació insostenible per al planeta i per a la ciutat de Nova York, on transcorre la trama.

Ambientada l’agost de 1999, quan va ser publicat el llibre, el futur, aquesta novel·la va posar sobre la taula el problema de la sobre població. L’èxit d’aquesta vuitena novel·la de Harrison va aconseguir la seva pròpia adaptació cinematogràfica sota el nom “Soylent Green”, un film protagonitzat per Charlton Heston i dirigida per Richard Fleischer.

5. Estat de la por, (2004)

En aquesta novel·la Michael Crichton dóna vida a un grup d’ecoterroristas que busquen la creació d’un congrés ecologista. Per a donar valor a la seva proposta, el grup idea una sèrie d’atemptats globals que la reafirmin. Tot el relat es presenta des de la perspectiva de l’advocat ambientalista Peter Evans, la labor del qual és subvencionada pel Fons Nacional de Recursos Mediambientals.
Al final del llibre, Crichton incorpora un missatge d’autor on parla sobre la politització de la ciència i la necessitat creixent de fer front a l’escalfament global.

6. La noia mecànica,(2009)

Aquesta novel·la de ficció climàtica va ser catalogada per la revista Time com un dels millors 10 llibres de ficció de 2009. L’escriptor nord-americà Paolo Bacigalupi ambienta la seva obra a la futura Tailàndia del segle XXII. Els subministraments de combustibles fòssils s’han esgotat i el desglaç dels casquets polars i la seva conseqüent pujada dels nivells de la mar, mantenen una situació d’alerta entre la població.

La biotecnologia i les grans corporacions controlen la producció d’aliments mitjançant la comercialització llavors transgèniques. El comerç d’aquesta producció genera una guerra alimentària que posa en risc la supervivència de la raça humana.

7. El món Submergit, (1962)

En aquest obra J.G. Ballard aposta també per mostrar un escenari futur de la Terra devastat a causa del desglaç dels casquets polars. L’escalfament global ha inundat ciutats senceres i algunes micro societats viuen atrapades per l’aigua en uns pocs edificis de gran grandària que sobresurten a la superfície.

Un grup de científics i militars exploren i rescaten supervivents d’entre les restes de les antigues ciutats. Ballard aposta en aquesta novel·la per un protagonista que ha normalitzat aquesta situació futura. Malgrat la caòtica realitat que li envolta, el biòleg Robert Kerans estudia els successos climàtics de l’àrea de Londres.

8. La roda celeste, (1971)

En aquesta obra de ficció climàtica Ursula K.Le Guin, ens endinsa en un món post apocalíptic superpoblat i amb grans deficiències alimentàries. El protagonista, George Orr, descobreix que és capaç de canviar el transcurs de la història a través dels seus somnis.

Mitjançant a sessions d’hipnosis és capaç de controlar el seu poder. Pot predir plagues i ajudar a salvar la humanitat dels devastadors efectes i conseqüències del canvi climàtic.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat