El Parlament català ha aprovat per unanimitat una nova proposta de Llei per a fer front al desaprofitament alimentari. Aquesta nova mesura proposada pel PSC, fixa una nova normativa ZEO per a restaurants i empreses.
Els restaurants hauran de facilitar als clients que es puguin emportar a casa el menjar que no s’acabin en el restaurant. A més, els envasos que es distribueixin hauran de ser biodegradables i els comerços hauran de permetre la possibilitat que els consumidors els puguin portar de la seva casa.

També reclama a les empreses que incentivin la bena de productes que caducaran aviat i insta que se’ls doni sortida a les restes alimentàries que no poden ser consumits. D’aquesta forma el Parlament facilita l’establiment de mecanismes com el biocompost o el biogàs.
Les empreses hauran de crear un Pla de Prevenció de Pèrdues i Desaprofitament alimentari
La part més important d’aquesta Llei contra el malbaratament alimentari és que les empreses hauran de crear un Pla de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament alimentari. Per la seva part el govern català també haurà d’elaborar un pla similar per tal d’abordar aquesta transformació en el sector alimentari.
Aquesta mesura ZEO fa front a un dels terrenys més importants per a combatre el canvi climàtic. I és que amb aquesta mesura Catalunya es posiciona com una de les regions pioneres a aprovar una mesura d’aquest tipus. Segons ha apuntat la conselleria d’Agricultura, “va més enllà de les accions realitzades per països com França i Itàlia”.
Malbaratament i CO₂
El problema del malbaratament alimentari va més enllà d’un problema logístic o de pèrdues econòmiques. Les 88 tones d’aliments que balafiem cada dia són responsables del 8% de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic.
És per això que tant aquesta Llei com altres iniciatives com les apps per a salvar menjar i altres projectes per a recuperar verdures i hortalisses lletges, són necessàries per a posar fi a aquest problema ambiental.

És important tenir en compte que gran part d’aquest malbaratament es produeix en les llars. Gairebé un 65% dels aliments malgastats es generen en l’última fase de la cadena de consum. En les llars quan tirem les sobres, quan comprem massa i els productes es passen de data…
Per això és important ser adoptar una actitud ZEO i instaurar també a les nostres cases un Pla de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament alimentari. El biocompost i el reciclatge són algunes opcions per a reduir la nostra petjada de carboni respecte al desaprofitament, encara que l’opció més ZEO sempre és evitar el residu i ser el més #zerowaste possible.

PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.