El canvi climàtic està a tot arreu. En els mitjans de comunicació, en les converses de sobretaula, en les noves pel·lícules i sèries sobre futurs postapocalíptics, etc. Però, sobretot, en les llibreries i llibres electrònics de tot el món.
Des que els científics van començar a informar la societat que el canvi climàtic podria provocar la “sisena extinció” de les espècies, el nombre de llibres, informes, novel·les i estudis sobre el canvi climàtic ha augmentat considerablement.
És una realitat: per evitar una catàstrofe climàtica, hem de mantenir per sota dels 1,5 °C l’escalfament global de la Terra, respecte als nivells industrials. Per aconseguir-ho hem de ser ZEO i reduir la nostra petjada de carboni diària i, al mateix temps, tractar de promoure la consciència climàtica entre la societat.
Per aquest motiu, en el Dia de Sant Jordi 2022, des de la Plataforma ZEO hem realitzat una selecció pròpia de les últimes novetats literàries sobre aquest tema. Aquests llibres poden ser l’opció perfecta per regalar a les vostres parelles, mares, pares, fills, amics, o a vosaltres mateixos en aquest dia.
1. The energy Switch (2021)
El llibre de Peter Kelly Detwiler, consultor energètic estatunidenc i cofundador de la companyia NorthBridge Energy Partners LLC, és una autèntica joia. Especialment en els temps que corren, en els quals la societat està sent víctima de les incessants pujades i baixades de preu de l’energia a escala global.
A “The Energy Switch” (L’interruptor energètic), Kelly aprofita els seus coneixements de la indústria per donar als ciutadans del carrer una idea de què està passant amb l’energia. A més, ens dóna pautes sobre com podem actuar com a consumidors per reduir el nostre impacte en el medi ambient. Perquè el nostre subministrament energètic, si es basa en energies fòssils, també està contribuint al canvi climàtic.
L’autor ens explica com ens afectaran els nous Plans d’Energia Nacionals que, mal aplicats, tindran conseqüències negatives per a les nostres butxaques.
No obstant això, Peter Kelly brinda una mirada positiva i molt ZEO: el seu llibre ajuda la gent intel·ligent a albirar un futur millor.
2. Humo (2021)
Aquesta novel·la de cli-fi de l’escriptor José Ovejero i publicada per edicions Galaxia Gutenberg mostra un escenari postapocalíptic en el qual, a causa de l’impacte del canvi climàtic, una “família” atípica viu aïllada en el bosc.
La narrativa mostra com s’espavilen una dona i un nen, que no és el seu fill i que a penes tenen contacte amb l’exterior, excepte quan els visita un misteriós home que els porta provisions.
La comunitat lectora ha valorat aquesta novel·la com “molt recomanable”. Des del blog Un libro al día expliquen que “Humo” ofereix un retrat d’un present descoratjador, un passat molt dur i “un futur incert que no eviten la permanent fugida cap endavant, sigui per iniciativa pròpia o per inèrcia”.
3. Falsa alarma: Per què el pànic davant el canvi climàtic no salvarà el planeta (2021)
L’escriptor i ambientalista danès Bjorn Lomborg ofereix una anàlisi diferent sobre els arguments climàtics que s’utilitzen actualment per activar la consciència climàtica. És ètic promoure l’acció climàtica a base de la por? És normal que nens de set anys visquin angoixats davant els relats de futur i pateixin eco-ansietat?
La comunicació climàtica és necessària per aconseguir una societat ZEO i complir amb els objectius de descarbonització pactats per la comunitat climàtica. No obstant això, en els últims anys s’ha passat de discutir sobre si el canvi climàtic és real a apostar sobre quan trigarà a extingir-se la vida a la Terra o sobre si les noves generacions haurien de limitar-se a tenir un sol fill per família.
Aquest llibre de Lomborg, autor reconegut per altres publicacions com L’ecologista escèptic, fa pensar i ens anima a replantejar-nos la manera d’abordar la comunicació climàtica en els mitjans.
4. Under a white sky: The nature of the future (2021)
Les obres de la periodista i comentarista estatunidenca Elizabeth Kolbert no deixen indiferent. Tant és així que el 2015 el seu relat i visió sobre el canvi climàtic i llur impacte en la biodiversitat li van valer un Pulitzer. “La sisena extinció: Una història gens natural” ja és considerat tot un clàssic entre la comunitat climàtica i ecologista.
Per aquest motiu, podem estar segurs que el seu últim llibre “Under a white sky: The nature of the future” (Sota un cel blanc: la naturalesa del futur) també serà una autèntica revelació.
En aquesta obra, Kolbet deixa clar que estem lluny d’un món de naturalesa impertorbable i equilibrat. També que encara queda un llarg camí per recórrer per trobar un nou equilibri. Una mirada freda, però realista sobre la situació de crisi climàtica que vivim.
5. Canvi de Clima: Un assaig gràfic (i autobiogràfic) sobre el canvi climàtic (2022)
Si aquest Sant Jordi voleu regalar quelcom diferent, l’assaig gràfic de Philippe Squarzoni pot ser l’opció ideal.
Aquest artista i activista ambiental torna a enlluernar amb una proposta única. Es tracta d’un llibre d’estil “còmic” en blanc i negre que mostra als lectors una reflexió sobre el present del nostre Planeta i com podria ser el nostre futur.
Squarzoni ha dedicat sis anys de recerca a aquesta obra que presenta amb claredat les claus de la recerca científica sobre el canvi climàtic, incloent-hi incisives entrevistes amb experts en aquest camp i una crida a l’acció climàtica. Però al mateix temps, Canvi de Clima, també és una obra autobiogràfica que mostra el despertar de la consciència ecològica de l’autor. Com es va activar la seva consciència climàtica i com va ser el període de recerca.
Perquè tal com explica en la seva novel·la gràfica: és difícil ser coherent amb les idees pròpies en un món regit per l’imperi del consumisme i l’ús de les energies fòssils.
Tal com mostra aquesta llista, cada dia es publiquen desenes de llibres relacionats amb el canvi climàtic, el medi ambient o l’ecologisme. Gairebé podríem dir que, amb tots els estímuls culturals que hi ha avui dia, qui no sap o desconeix el tema, és perquè no vol o no li interessa afrontar la realitat.
Perquè a vegades sortir de la comoditat i afrontar canvis substancials en les nostres vides pot ser difícil, encara que realment necessari.
Aquest Sant Jordi aposteu per la lectura de conscienciació, aposteu per la lectura ZEO.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.