L’equip de Govern de l’Ajuntament de Manuela Carmena ha aprovat un pla per aconseguir que Madrid sigui una ciutat completament sostenible. Entre les 30 mesures trobem desitjos per garantir una bona salut als madrilenys i madrilenyes, reduir les emissions de gasos de tipus hivernacle i, sobretot, enfortir la ciutat enfront les inclemències del canvi climàtic. El pla anomenat Pla A de Qualitat i Canvi Climàtic consta de 30 propostes, les quals envolten quatre qüestions principals: mobilitat sostenible, gestió urbana baixa en emissions, adaptació al canvi climàtic i col·laboració amb altres administracions.

Les 30 mesures que volen aconseguir una ciutat neta i sostenible compta amb un pressupost de 543,9 milions d’euros

Hem de recordar que ZEO ja es va fer ressò del primer esborrany: «L’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat [de Madrid] va presentar, el novembre de 2016, un esborrany de les 30 propostes per millorar l’aire de la capital i el mes de març de 2017, es va presentar oficialment el pla amb mesures». Cal destacar que han canviat alguns punts respecte aquell primer projecte:

Respecte la distribució urbana de mercaderies, ja que s’ha modificat el calendari d’accés a l’Àrea Central Zero Emissions (àrea del centre de Madrid la qual estarà restringida a partir del juny de 2018. Només podran accedir vehicles residents, invitats, vehicles de servei, transports públics, automòbils zero emissions, persones amb mobilitat reduïda, etc.). Per tal de deixar un espai necessari de temps per tal de que les flotes mercaderes s’adeqüin al nou pla

Reforestació de zones properes amb grans infraestructures, com la M-30 o vies d’accés a Madrid

Per últim, s’han afegit més punts de recàrrega per vehicles elèctrics a la previsió que en un primer moment es va realitzar

Quina és la estructura del Pla A de Qualitat d’Aire i Canvi Climàtic?

El Pla consta de diversos punts:

Justificació del pla

Dades bàsiques sobre la ciutat de Madrid

Diagnòstic de la situació

Objectius

Programes d’acció: assumptes sobre mobilitat sostenible, regeneració urbana, adaptació al canvi climàtic, sensibilització ciutadana i suport d’altres administracions

Pressupost i finançament

Avaluació de l’impacte de les mesures

Seguiment i avaluació

Resum de l’executiu: annexant un protocol d’actuació sobre els passos a seguir durant episodis d’alta contaminació per diòxid de nitrogen

Per realitzar aquest pla, s’ha analitzat tot el que passa, desgraciadament, a la ciutat. Per portar-ho a terme, la Universitat Politècnica de Madrid ha fet un estudi sobre les emissions. Bàsicament, al que han arribat és que

la principal font de contaminació pels contaminants més rellevants (diòxid de nitrogen i partícules en suspensió) són els vehicles motoritzats.

Així mateix, conclouen que el 28% del diòxid de nitrogen i el 53% de partícules en suspensió corresponen a contribució externa, o sigui, que són fora del municipi. A més, segons la Universitat Politècnica de Madrid, si es segueixen tots els punts del pla, l’any 2020 la quantitat de diòxid de nitrogen haurà reduït un 23%. d’altra banda, el total de partícules es veuria reduït en un 9%.

Àrea Central de Zero Emissions

Com hem esmentat anteriorment, un dels punts clau del pla de Manuela Carmena és la creació d’una Àrea de Zero Emissions per gairebé tot el centre de Madrid. La zona pertany als següents carrers: Alberto Aguilera, Carranza, Sagasta, Génova, Passeig de Recoletos, Passeig del Prado, Ronda d’Atocha, Ronda de València, Ronda de Toledo, Gran Via de San Francisco, Bailén, Plaça d’Espanya, Princesa i Serrano Jover. En aquesta zona zero, només hi podran accedir vehicles de residents, invitats, propietaris de places d’aparcament, usuaris d’aparcament d’ús públic, serveis i transports públics, motos en horari diürn, vehicles zero emissions, vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, transport col·lectiu i vehicles industrials, comercials i de mercaderies.

L’Ajuntament de Madrid vol millorar la qualitat de vida dels ciutadans, facilitar els seus desplaçaments i disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica.

ÀREA CENTRAL ZERO EMISSIONS

La implantació d’aquest nou model de mobilitat prioritza el vianant, la bicicleta i el transport públic i, en definitiva, els vehicles menys contaminants

No només vol limitar la circulació en aquest tram de la ciutat, dins del pla també consten altres mesures com millorar alguns carrers per prioritzar els vianants. És el cas d’11 carrers del bari de Chueca i els carrers Atocha, Magdalena, Duque de Alba, San Millán, Plaça de Cebada, Puerta de Moros i Carrera de San Francisco.

Nous espais públics

A aquesta remodelació d’alguns carrers que ja hem esmentat, es sumen altres iniciatives sobre els espais públics de la ciutat. Per exemple, el carrer Alcalà tindrà més espai pels vianants, les bicicletes i el transport públic. Així mateix, també estan treballant per remodelar unes 11 places dels diferents districtes. Per últim, i per incentivar el ciclisme, l’Ajuntament ha creat 42 nous kilòmetres d’itineraris ciclistes i ja han afirmat que es continuaran sumant nous itineraris cada any. La companyia de domini públic BiciMad ampliarà a finals d’any la seva xarxa de bicicletes, amb 468 bicicletes més. En definitiva, es vol arribar a unes 4.000 bicicletes l’any 2019.

Revolució al transport públic de Madrid

Una altra matèria la qual volen abordar és el nou mètode dels transports municipals. En primer lloc, la Empresa Municipal de Transports (EMT) ja ha anunciat que té un pla de renovació per tota la flota de vehicles. La EMT adquirirà en el pròxim any 644 autobusos de Gas Natural Comprimit, 30 híbrids i 33 elèctrics. En 2019 preveu comprar 250 més, incrementant anualment la presència de vehicles elèctrics.

Reducció del consum energètic i aposta per les renovables

A part de totes les mesures tan necessàries en els espais públics, l’Ajuntament porta a terme actuacions fermes per acabar amb les emissions de gasos hivernacle en els edificis municipals. D’una banda, l’Àrea d’Economia i Hisenda ha elaborat un contracte energètic pels edificis municipals a partir de l’any 2018, exigint que tota la energia elèctrica sigui 100% renovable. D’altra banda, instal·lant 45 plaques solars en edificis municipals durant l’any 2017.

Col·laboració amb altres administracions

D’acord amb el punt 30 del pla, hi haurà col·laboració entre diverses administracions per portar a terme mesures com: aconseguir una fiscalitat que penalitzi els combustibles més contaminants, eliminació de barreres administratives per accedir a les energies renovables, creació de carrils bus-VAO a la entrada de la ciutat, entre d’altres.

Conclusions

Queda demostrat en les gairebé 200 pàgines del Pla A de Qualitat i Canvi Climàtic que l’equip de Carmena ha fet una estupenda feina. Però, es veu reflectit com algunes persones no estan contentes amb les decisions de l’alcaldessa, potser es fixen més en la ideologia política que no pas en l’interés comú de la ciutat.

Potser hi ha persones que veuen una bogeria el fet de donar prioritat als vianants i a les bicicletes, però queda clar que altres ciutats europees tenen molt assumit aquest parer, per exemple Amsterdam una ciutat sostenible i verda.

En definitiva, queda clar que Madrid incompleix la legislació europea en quant a contaminació atmosfèrica, per tant, la resposta de l’alcaldessa i el seu equip és encertada i necessària.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat