El març del 2023, l’IPCC (Intergovernmental Panell on Climate Change) de l’ONU va publicar el seu sisè informe d’avaluació sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències a llarg termini.

Després de vuit anys de treball i anàlisi, els experts d’aquest panell asseguren que, amb les actuals polítiques de reducció d’emissions i els PNIEC (Plans Nacionals d’Energia i Clima), no aconseguirem mantenir per sota d’1,5 °C l’escalfament global de la Terra, un dels principals objectius recollits a l’Acord de París 2015.

Tanmateix, la cara positiva de tot això és que encara som a temps de revertir aquest mal pronòstic si tots els països, governs, empreses i ciutadania s’ho prenen seriosament i endureixen els seus compromisos ZEO. I això implica aplicar mesures urgents per aconseguir la transició ecològica i reduir emissions, per part dels governs nacionals i internacionals i el teixit empresarial, però també activar noves mesures a títol personal.

En aquest sentit, molts poden pensar que les seves accions per reduir la petjada de carboni serveixen de poc quan l’objectiu, tal com recull Bill Gates en el seu llibre, és passar de 51.000 milions de tones de CO₂ a 0 d’aquí al 2050. No obstant això, què passaria si milions de persones prenguessin la decisió de començar a viure i a consumir tenint en compte les emissions GEH?

El primer pas per poder contribuir a la lluita contra el canvi climàtic és activar la consciència ZEO en la nostra vida diària. I la forma més fàcil d’aconseguir-ho és a través de les nostres decisions de compra: els cotxes que comprem, les comercialitzadores energètiques que contractem, les marques que consumim i com ens vestim.

Per això, és important realitzar un consum conscient de roba, és a dir, no comprar més roba de la que necessitem, adquirir peces que mantinguin uns estàndards mínims de qualitat o ecològics, tenir en compte l’origen de la roba i la petjada de carboni generada per produir-la o transportar-la, etc.

De cara a l’estiu, és crucial tenir en compte l’impacte mediambiental que podria arribar a generar el nostre bikini o el vestit de bany. A causa de qüestions higièniques, es tracta d’una peça que la majoria de persones prefereixen comprar nova, abans que aconseguir-la de segona mà.

A més, en els últims anys, la comunitat climàtica ha denunciat la toxicitat i l’impacte mediambiental de la majoria de teixits que s’utilitzen per fabricar aquest tipus de peces.

I és que, segons l’Institution of Mechanical Engineers, el 35% dels microplàstics que contaminen els nostres oceans procedeixen dels tèxtils i fibres sintètiques emprades per confeccionar la nostra roba i els vestits de bany.

Aquests últims habitualment es fabriquen amb plàstics com l’elastà o el niló, fibres plàstiques que poden trigar més de cent anys a degradar-se i que desprenen milions de microplàstics després de cada rentada.

A més, en termes generals, la moda és responsable d’almenys el 10% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic i del 20% de la petjada hídrica del planeta; No hem d’oblidar que és la segona indústria més contaminant del planeta.

L’ús de teixits reciclats redueix la petjada de carboni de la moda de bany

Precisament per això, el gran repte de la moda sostenible és dissenyar vestits de bany 100% sostenibles, mantenint les qualitats que aportaven els teixits sintètics. En aquest sentit, la invenció de nous teixits reciclats promet eliminar el problema dels microplàstics en els oceans.

Per sort, en els últims anys han aparegut un gran nombre de marques de moda de bany amb ADN sostenible, que aposten per la circularitat amb col·leccions de bany ZEO -zero emissions-. Algunes marques ecològiques i fins i tot de gran consum, també estan llançant col·leccions de moda de bany de baix impacte mediambiental o amb una petjada de carboni mínima.

Utilitzen fibres orgàniques, biodegradables i dissenyen col·leccions waste to wear fabricades a partir de la reutilització de residus plàstics. A més de parar atenció al component ambiental en la selecció de teixits i la producció, moltes col·laboren amb ONGs o destinen part dels seus fons a contribuir a la recuperació dels oceans.

Dedicated

Aquesta marca produeix vestits de bany amb dissenys alegres i minimalistes per tota mena de públics. La majoria estan fabricats a partir d’ampolles PET reciclades i disposen del segell GRS, que certifica la seva circularitat.

Actualment, Dedicated s’ha convertit en una de les marques de moda de bany sostenibles més populars i prolífiques del moment. Els seus vestits de bany i biquinis es distribueixen en algunes botigues de moda conscients i centres comercials de tota Europa. A Espanya, per exemple, es poden comprar a Múrcia, Lleó, Les Palmes de Gran Canaria o Palma.

Ophelia Lingerie

Aquesta marca ha aconseguit demostrar que la producció entre regions i països veïns pot ajudar a elevar els estàndards sostenibles d’un producte. Aprofitant els punts forts de cada país en termes de sostenibilitat podem dissenyar i comercialitzar roba completament ZEO.

Ophelia Lingerie és una dona belga que dissenya roba íntima i moda de bany des d’Irlanda. No obstant això, aquesta marca produeix les seves peces a Portugal, on tenen les millors fàbriques certificades, però es proveeix de materials de qualitat procedents de França, Alemanya i Bèlgica.

A poc a poc Ophelia Lingerie s’ha convertit en una de les marques de confiança per aquelles persones que volen gaudir de l’estiu amb la tranquil·litat que els seus vestits de bany han generat el mínim impacte mediambiental en el Planeta.

Overall Office

Aquesta marca d’origen txec és el clar exemple que és possible ser sostenible i, al mateix temps, oferir peces úniques, originals i trencadores.

Els dissenys d’Overall Office Respecte a la sostenibilitat, aposten per un model slow fashion, atès que dissenyen i cusen a la República Txeca, i la seva cadena de producció no s’estén més enllà de Turquia, d’on obtenen gran part dels seus teixits.

Els vestits de bany i biquinis d’Overall Office estan fabricats amb Econyl, un teixit fet a partir de residus reciclats com xarxes de pesca. A més, aquesta marca únicament produeix en petites quantitats i en fàbriques especialitzades que compten amb unes òptimes regulacions i respecten els drets humans.

En alguna ocasió, és possible que quan entreu a la seva pàgina web us trobeu amb que únicament tenen en estoc 20 peces.

Organic Basics

Aquesta marca dissenya i comercialitza vestits de bany i biquinis minimalistes a partir de materials sostenibles.

És una de les poques marques que aposten pel cotó orgànic GOTS per les seves peces, encara que també tenen models fabricats a partir de niló reciclat (ECONYL).

Aquesta marca minimalista, la seu principal de la qual es troba a Dinamarca, únicament treballa amb fàbriques certificades i proveïdors líders en sostenibilitat.

Funkita

Sostenibilitat i esport mai havien estat tan units com amb Funkita. Aquesta marca australiana utilitza un pioner teixit que permet màxima elasticitat, un ràpid assecat i és resistent al clor i, per tant, allarga la vida útil de la peça.

El ECO C-Infinity és un teixit procedent d’Itàlia que està fabricat a partir d’ampolles PET reciclades i, en conseqüència, suposa la màxima aposta possible per la circularitat.

Des que va ser fundada el 2002, Funkita ha aconseguit captar l’atenció de molts atletes que volen activar la seva consciència climàtica i apostar per una forma més ZEO de vestir en els seus entrenaments o competicions. De fet, la marca de moda ha creat el primer vestit de bany de competició 100% sostenible, que ha estat homologat per la FINA (World Aquatics) i ofereix màxima compressió i llibertat de moviments.

A més de vestits de bany, Funkita fabrica motxilles esportives i bosses de malla per a equips, casquets de bany i ulleres de natació fetes amb materials sostenibles, tovalloles de cotó orgànic i fins i tot taules de surf i boies de tracció.

Quines marques de vestits de bany sostenibles existeixen a Espanya?

A Europa existeixen un gran nombre d’opcions per poder comprar roba de bany 100% sostenible aquest estiu. I és que la societat cada vegada està més conscienciada, i està demandant la producció de més vestits de bany circulars i de baix impacte mediambiental.

Des de la Plataforma ZEO hem fet una breu selecció d’algunes de les més destacades; però existeix tot un ecosistema de marques de moda de bany ecològiques europees per descobrir. I Espanya no es queda enrere.

A més d’aquestes marques de moda de bany que han aconseguit arribar als consumidors a escala mundial desbancant les firmes més populars i de gran consum, algunes marques de roba de bany sostenible i espanyoles també estan marcant tendència i podrien ser una opció molt més ZEO, perquè es produeixen en el nostre país:

1. Ilovebelove
2. Cabuya
3. Rita Row
4. B the Beach Brand
5. Nare
6. Clō Storie
7. Belamer
8. Dolla
9. Bohodot
10. Olyswimwear
11. Swim Against
12. Serra
13. Mur Swimwear
14. All Sisters
15. Reset Priority
16. Suroswimwear
17. Now_Then

Per aquest motiu, aquest estiu, si et veus en la necessitat de comprar un nou vestit de bany o bikini per gaudir d’una escapada a la platja o una estona a la piscina, recorda apostar per opcions circulars, conscients i ZEO.

Únicament en aquest article, trobaràs al voltant de 30 marques on triar

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat