Per prevenir el contagi de la COVID-19, des de fa uns mesos la societat fabrica sense parar màscares higièniques d’un sol ús. Aquestes màscares no homologades i d’ús no quirúrgic que utilitza gran part de la ciutadania, estan començant a suposar un greu problema mediambiental.

A principis de maig, poc després de l’esclat global de la pandèmia, Laurent Lombard, fundador de l’ONG Mer Prope va filmar imatges durant una immersió en la qual trobava en el fons de la mar màscares facials i guants de làtex, entre les habituals ampolles, borses, etc.

Paral·lelament, l’organització Ocean Àsia, trobava residus similars en les deshabitades illes Soko, a tan sols uns quilòmetres de Hong Kong, a la Xina. L’activista Gary Stokes va assegurar que, fins avui, no havien trobat màscares en un lloc tan remot, i va alertar: “Quan les vam trobar, tan sols havien passat entre sis i vuit setmanes des que s’havia estès el seu ús a la Xina”.

Múltiples organitzacions i ONGS porten ja uns mesos denunciant aquest problema de contaminació marina sota un clar lema: “No més màscares que meduses en els nostres oceans”.

Aquest problema no està afectant únicament les zones marines i superfícies aquàtiques. El servei de neteja municipal de la ciutat de París denunciava al juny a les xarxes socials, com milers de màscares havien estat abandonades també a terra, a les voreres de la capital francesa. El mateix succeïa en ciutats de tota Europa afectades per la pandèmia: Atenes, Barcelona, Londres, etc.

Per aquest motiu, en algunes de les regions i zones més afectades per la crisi de la COVID-19, les administracions locals han començat a establir multes de fins a 3.000 euros per no dipositar en les escombraries màscares i guants.

El problema de fons: La cultura d’un sol ús

Aquest fenomen és una mostra que la societat continua perpetuant la cultura d’un sol ús. I és que la humanitat no és capaç de reciclar o gestionar correctament, aquests nous objectes d’higiene i prevenció que seran presents en la nostra vida diària per un llarg període de temps.

Els ecologistes temen que, a curt termini i al llarg d’aquest estiu, les màscares generin conseqüències negatives per a la vida silvestre i facin fins i tot més dura la lluita contra la contaminació per plàstics aquest 2020.

Les màscares de tela reutilitzables ofereixen la protecció necessària enfront de la COVID-19

Per fer front a aquesta problemàtica i reduir l’ús de guants, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que rentar-se les mans regularment ofereix una major protecció enfront del contagi que l’ús de guants de làtex – material plàstic altament contaminant-. A més, assegura que les màscares de tela rentables ja ofereixen la protecció necessària per prevenir el contagi de la COVID-19.

En algunes ocasions, aquesta opció és fins i tot més circular si les màscares es fabriquen amb teles reciclades o compten amb la certificació de fabricació tèxtil sostenible. El mateix succeeix amb la petjada de carboni.

Petjada de carboni Màscares d’un sol ús .vs. Màscares reutilitzables

Les màscares convencionals d’un sol ús produeixen una gran petjada de carboni durant la seva fabricació.

Emeten elevades quantitats de gasos GEH a través de l’energia utilitzada per la seva producció a gran escala, durant el seu transport des de països com la Xina o Bangladesh, o mitjançant les matèries primeres que el componen, en la majoria d’ocasions polietilè o paper no tractat-. Són materials que trigaran centenars d’anys a degradar-se i que generen un gran nombre d’emissions durant la seva obtenció.

No obstant això, les màscares de tela reutilitzables, tenen una petjada de carboni significativament inferior. Si han estat fabricades amb fibres reciclades o orgàniques i per artesans locals o de proximitat, les emissions derivades durant la seva fabricació són mínimes.

Per aquest motiu, per reduir al màxim la nostra petjada de carboni aquestes vacances ZEO, és fonamental l’ús d’aquesta mena de màscares.

Per què la societat continua usant màscares d’un sol ús?

Malgrat la informació difosa per les autoritats, algunes parts de la societat fins i tot pensen que aquesta solució ZEO és menys efectiva que una màscara d’un sol ús. Per això, fins i tot comptant amb aquesta opció sostenible en el mercat i amb milers de marques i iniciatives que l’ofereixen a un preu competitiu, prefereixen continuar utilitzant màscares d’un sol ús.

Joan Marc Simon, director executiu de Zero Waste Europe assegura que el problema està en el fet que no hauríem d’haver de triar entre la protecció del medi ambient o de la salut pública. “En el futur hem d’assegurar-nos d’estar preparats per pandèmies com aquesta i enfrontar-nos a elles d’una manera sostenible. No té per què ser una cosa a costa de l’altra”, va explicar Simon a l’emissora alemanya Deutsche Welle.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat