Del 30 de novembre al 13 de desembre s’ha celebrat en Dubai la 28a edició de la Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic (COP) de les Nacions Unides. Després de dies d’incertesa i, fins i tot, de desesperació per part de les associacions ecologistes i els defensors de l’acció climàtica, el balanç final és clar: aquesta COP28 es tanca amb més llums que ombres.

I és que el matí del 13 de desembre del 2023, un dia després de la data prevista de tancament, els 198 països que han participat en la COP28 han tancat un acord històric que obre la veda a l’eliminació definitiva dels combustibles fòssils.

Després de pràcticament tres dècades de negociacions, els representants de les nacions han aprovat un acord en el qual s’advoca de manera unànime per “deixar enrere” els combustibles fòssils i transitar cap a un subministrament energètic ZEO -zero emissions-.

En aquest, s’assenyala de manera directa als principals responsables del canvi climàtic: el petroli, el gas i el carbó. L’última paraula per al tancament de l’acord, la va tenir el Sultan Al-Yáber, president d’aquesta COP28 i ministre d’indústria i tecnologia avançada d’Unió dels Emirats Àrabs, que va anunciar el tancament de l’acord amb les següents paraules: “No hi ha objeccions? Llavors està decidit”.

Després de quinze dies d’esborranys que no arribaven a les expectatives de la comunitat climàtica i d’una intensa nit de debat, aquesta COP28 s’ha aprovat definitivament la transició per a la fi dels combustibles fòssils.

El nou text fa una crida a les parts a dur a terme la transició per eliminar definitivament l’explotació i l’ús dels combustibles fòssils de manera justa, ordenada i equitativa. Tot això amb l’objectiu d’aconseguir les zero emissions de cara al 2050.

En línia amb els objectius marcats en l’Acord de París (2015), el document insta els països a reduir les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH) a llarg termini i de forma molt més profunda. Els països han d’assolir una reducció d’un 43% de les seves emissions GEH de cara al 2030.

El paquet de mesures aprovat aquesta COP28 dictamina que en els pròxims anys les economies mundials han de migrar a un sistema de riquesa i producció basat en l’energia renovable i reduir “de manera progressiva l’energia basada en carbó les emissions del qual no poden ser capturades” apunten mitjans com l’ABC.

En un dels seus al·legats finals, la presidència de la COP28 ha sol·licitat a les parts que contribueixin en la mesura de les seves possibilitats.

Què han dit els principals referents i experts en canvi climàtic?

Encara que enguany la COP28 no ha aconseguit ser trending topic en Twitter i altres xarxes socials, la majoria dels mitjans s’han fet eco dels avanços reeixits en aquesta edició i molts organismes i associacions ecologistes s’han mostrat en desacord enfront de la “lectura optimista” d’aquest acord.

Per molts, l’acord d’avui és insuficient per a poder complir amb els objectius marcats en l’Acord de París (2015), mantenir per sota d’1,5 °C l’escalfament global de la Terra, respecte als nivells industrials.

És el cas de WWF, que recorda que l’acord no insta l'”abandó total”. Per aquesta associació ecologista de referència a tot el món, aquesta COP28 ha marcat un moment important. “Considerem que no està tot perdut”, asseguren en el seu tuit.

A Espanya, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), es mostra neutral i informatiu en el seu compte de Twitter. No obstant això, en el seu compte personal, Teresa Ribera, la ministra del MITECO, assegura que “És un pas endavant molt rellevant, però queda molt per fer per garantir la justícia climàtica”.

En el cas de Greenpeace, han respost amb un vídeo en el qual demostren la seva disconformitat amb acord poc ambiciós. L’acord no ha estat històric, però és clar que marca la fi de l’era dels combustibles fòssils.

En el vídeo asseguren que l’acord inclou algunes “falses solucions”, però no apunta el finançament necessari per aconseguir una transició justa i protegir els països més afectats per les conseqüències del canvi climàtic.

La revista especialitzada en sostenibilitat i canvi climàtic, Climàtica, recull les llums i les ombres d’aquest acord catalogat com a “històric”. Asseguren que els pactes en el document no és suficient ambiciós per complir amb els objectius de l’Acord de París i accelerar la transició a l’energia neta a escala global.

Finalment, un dels protagonistes de la COP28, António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, assegura que hem viscut un moment decisiu en la lluita contra el canvi climàtic.

El polític es mostra realment positiu: “Per primera vegada, hi ha un reconeixement de la necessitat de deixar enrere els combustibles fòssils, després de molts anys en què la discussió sobre aquest tema havia estat completament bloquejada”.

Els tuits d’aquestes organitzacions de referència mostren llums i ombres en aquesta COP28. Els fervents defensors de l’acció climàtica diran que l’acord serà suficient; mentre que els ecologistes més moderats asseguraran que aquest moment és històric i que aquest petit pas és el que ens permetrà activar una transició a l’energia ZEO justa i que no deixi enrere.

Des de la Plataforma ZEO atorguem també una mirada positiva a aquesta COP28. Sembla que tots els països estan d’acord que, per posar fi a aquest problema d’índole global, és necessari abandonar el carbó, el gas i el petroli.

Ara bé, com diu el refranyer popular, “del dit al fet hi ha un tros”, i esperem que aquests acords i compromisos signats no es quedin en paraules buides.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat