El turisme local està agafant cada vegada més protagonisme en la nostra societat. Existeixen milers d’opcions que ens permeten gaudir d’una escapada o unes vacances de pel·lícula sense allunyar-nos del nostre lloc de residència i generant el mínim impacte ambiental possible.

El turisme local s’ha convertit en la millor solució per reduir les emissions generades pel transport i pels grans complexos hotelers. I és que, segons l’últim informe publicat per Nature Climate Change, les emissions generades pel turisme suposen el 8% de les emissions globals de GEH que provoquen el canvi climàtic. Una xifra similar a la del sector automòbil i a la de la ramaderia intensiva, que oscil·len entre el 8 i 9%.

El turisme local ajuda a prevenir el contagi per la COVID-19

Després de la crisi sanitària de la COVID-19 i de que les autoritats sanitàries recomanin evitar la mobilitat amb avió i viatjar a nuclis turístics amb grans aglomeracions de gent, practicar el turisme local resulta també la millor opció per prevenir el contagi.

A més, segons el Responsible, Global Sustainable Tourism Council un 35% dels turistes pagaria més només per allotjar-se en un hotel amb criteris de sostenibilitat i cura del medi ambient.

Sobretot, per llocs com els que exposem a continuació: amb molt d’encant, però alhora completament sostenibles i en el camí de ser ZEO -zero emissions-. La majoria d’ells compten amb sistemes d’obtenció d’energia zero emissions, ofereixen una cuina de km0 i apliquen estratègies per fomentar l’economia circular, reduint al màxim el consum de plàstics i apostant per la reutilització.

1.Mas Salagrós

Situat al cor del parc de la Serralada Litoral, aquest hotel demostra que el luxe no està renyit amb la sostenibilitat. Mas Salagrós compta amb un hort propi que li permet oferir una gastronomia totalment ecològica i de Km0. Els hostes d’aquest bio-hotel poden gaudir també d’un centre d’aigües termals gestionat per AIRE Ancient Baths Vallromanes, d’un llac amb vistes a la muntanya o d’una piscina de temporada.

Els seus propietaris i xefs promouen el moviment slow entre els seus hostes, intentant que gaudeixin de cada activitat sense presses. Tenen cura del medi ambient gràcies a la bio-construcció de les seves instal·lacions, l’eficiència energètica i la gestió de residus.

2. Resguard dels vents

Situat a Ribes de Freser, aquest meravellós hotel ecològic està construït amb materials nobles que es poden trobar de manera natural a la zona com la pedra o la fusta. La seva edificació a través de criteris bioclimàtics el converteix en un hotel capaç d’integrar-se en l’entorn i aconseguir la màxima eficiència energètica.

Està envoltat de grans espais en els quals cohabiten espècies com la cabra alpina, la marmota, la llebre o el linx ibèric. Practica al màxim la sostenibilitat hidràulica i climàtica. Compta amb un sistema de calefacció dotat d’una caldera de biomassa que al mateix temps manté la temperatura de l’ SPA, proporciona aigua calenta i activa la calefacció per terra radiant.

El Resguard dels Vents utilitza les aigües pluvials per regar els jardins i així reduir la seva petjada hídrica. Per mantenir netes les seves instal·lacions utilitza productes de neteja bio i compta amb un òptim sistema de reciclatge. El gastronomia de proximitat. Tant les carns, com la mel, els lactis o les hortalisses són de temporada i de km0.

3. Torre del Codina

Aquest petit hotel sostenible situat a Tàrrega, és en realitat una casa rural del segle XVIII restaurada seguint els criteris de l’arquitectura sostenible. Torre Codina només disposa de 6 habitacions, és un eco-hotel 100% autosuficient i sostenible.

Ofereix als seus hostes energia i climatització zero emissions. Ho fa mitjançant plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques, un complex sistema de bateries, una caldera de biomassa i un aerogenerador.  A més, compta amb un sistema de gestió de recollida de l’aigua de pluja i potabilització de la mateixa a través d’un dipòsit.

Torre Codina demostra el seu respecte pel medi ambient i la fauna autòctona a través de creatives iniciatives per preservar la naturalesa i facilitar la conservació d’espècies en perill d’extinció. Per aquest motiu compta amb una depuradora biològica que facilita aigua potable als amfibis, ocells i mamífers de la zona.

En les seves 10 hectàrees de superfície es poden trobar diverses plantacions de vinyes, oliverars i cereals, però també d’espècies herbàcies en perill d’extinció. Fins i tot han destinat dues hectàrees silvestres i semi forestals per la cura i refugi d’ocells i animals de la zona.

4. Somlom Salut

Somlom Salut és més que un eco-hotel, es regeix pel concepte wellness tourism. Pretén ser un centre de salut on rebre teràpies i tractaments, i gaudir d’activitats com el ioga, la meditació, el senderisme, el ciclisme o l’hípica. Visitant aquest eco-hotel situat als peus del Parc Natural del Montseny, la desconnexió està assegurada.

Aquest hotel, que treballa per aconseguir el benestar físic i emocional dels seus hostes, compta amb diverses certificacions de turisme sostenible com l’EU Ecolabel, la garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya o EUROParc Federation -gràcies a la seva ubicació i al respecte per un parc natural protegit-.

Les instal·lacions de Somlom Salut estan edificades amb fusta massissa procedent de boscos sostenibles certificats. A més, el seu subministrament energètic prové únicament d’energies renovables com la solar o la geotèrmica.

5. Hotel Can Cuch

Des de la seva Fundació l’any 2011, l’Hotel Ca Cuch va demostrar una forta visió ambiental quan es va comprometre a aconseguir ser ZEO -zero emissions- i autosuficient en el futur. El seu principal objectiu sempre ha estat abandonar de manera definitiva l’ús de combustibles fòssils.

Després d’invertir al voltant de 300.000 € per aconseguir-ho, el 2016 va rebre la distinció europea SICTED que el reconeix com un projecte territorial de turisme de qualitat. Actualment es proveeix energèticament a través de l’autoconsum i obté l’electricitat a través de 138 plaques solars fotovoltaiques.

Gràcies a la caldera de biomassa -alimentada per pèl·lets-, les 9 plaques tèrmiques i fotovoltaiques i un sistema de cogeneració, aprofita l’escalfor de les màquines per l’aigua calenta. A més, Hotel Ca Cuch compta amb un pou vertical que els permet recuperar les aigües subterrànies, depurar-les i utilitzar-les per al reg, la qual cosa ha permès l’estalvi de fins a 5.000 litres d’aigua mensuals.

Des de 2015 la carta del seu restaurant ja ofereix tots els productes de km0 elaborats per productors locals de la zona com formatges i iogurts, cervesa, llegums i verdures.

6. Hotel Casa Albets

Aquest petit hotel rural situat a Lladús, al Solsonés, s’ha convertit en el primer hotel 100% ecològic i vegà de Catalunya. A més de promoure la dieta i la filosofia vegana -altament beneficiosa per a la lluita climàtica-, ofereixen un entorn sostenible i natural.

Per a l’obtenció de l’energia utilitzen energies renovables, compten amb calderes de biomassa per la climatització i depuren l’aigua per a reduir la seva petjada hídrica. Per al mobiliari van voler practicar l’economia circular reciclant la fusta no usada de la finca i reconvertint-la en nous mobles. A tot utilitzen roba de llit ecològica, fabricada amb fibres orgàniques.

El punt fort d’aquest eco-hotel rural és la seva oferta gastronòmica vegana. Els propietaris d’aquest negoci Megan Albets i Joel Llurdà, intenten demostrar a la societat que l’alimentació vegana “no té per què ser avorrida i pot ser creativa i gustosa”. Per aquest motiu, per a la creació del seu menú, van rebre l’assessorament del reconegut xef vegà Toni Rodríguez.

Sens dubte, Casa Albets treballa per mostrar un estil de vida diferent, més respectuós amb els animals i, sobretot, amb el planeta. Segurament per això el 80% dels seus hostes no són vegans i vénen per curiositat. Alguns, després de la seva estada, asseguren haver canviat la seva dieta.

7. Cabanes als arbres

Cabanes als arbres és un dels hotels més increïbles que podem trobar en el territori català. Segueixen la filosofia de respectar al màxim el medi ambient, integrant-se i adaptant-se a l’entorn natural de forma gairebé imperceptible.

Aquestes cabanes que pengen dels arbres estan fabricades amb fusta sense tractaments químics, utilitzant totes les qualitats i les propietats de la fusta. És important tenir en compte que la fusta és un aïllant tèrmic natural eficaç, la qual cosa afavoreix un consum eco-responsable d’energia.

A les Cabanes als arbres de Girona, la tecnologia i la innovació es posen al servei del medi ambient i al mateix temps, garanteixen la comoditat dels hostes.

La majoria de les cabanes compten amb xemeneies ecològiques que funcionen amb bioetanol, un combustible que prové de la fermentació de la remolatxa i la canya de sucre. Per la neteja personal, ofereixen aigua del seu pou i WC ecològics en sec. Posteriorment retornen els residus a la naturalesa en forma d’adob orgànic, seguint el cicle natural.

Potser un dels factors que converteixen aquest eco-hotel en un dels més sostenibles de Catalunya és l’energètic. La majoria de les cabanes no tenen electricitat i a la nit, l’interior s’il·lumina amb llums recarregables que ofereixen una llum càlida i confortable.

8. Cabanyes entre valls

Seguint la mateixa filosofia de l’anterior hotel, les Cabanyes entre Valls estan construïdes en un bosc natural, respectant al màxim l’entorn. Les tècniques i materials triats per la construcció són de baix impacte i es realitzen sobre arbres vius sense danyar-los.

Aquest eco-hotel obté l’aïllament climàtic de les seves cabanes mitjançant cotó reciclat i per les zones comunes compta amb una caldera de fusta sostenible que prové de la mateixa finca. Per al subministrament hidràulic es proveeix d’aigua de les mateixes muntanyes, d’un aiguaneix pròxim al complex.

Cabanyes entre Valls intenta mostrar als seus hostes les bondats de tornar a connectar amb la natura gràcies a la seva idíl·lica ubicació a la Vall de Bianya, a 70 km del Golf de Roses.

8. Eco Zentric Hostel

Amb el lema “Quan ECO es converteix en confort”, aquest luxós hostel situat en ple centre de Barcelona – a 5 minuts a peu de Plaça Catalunya-, va ser el primer alberg ecològic de Barcelona.

Ecozentric Urban Hostel es va edificar tenint en compte criteris de sostenibilitat i eficiència energètica per al seu sistema de calefacció, il·luminació i subministrament d’aigua. A més, incorpora la domòtica en les seves instal·lacions per aconseguir el màxim estalvi energètic.

Mantenint l’estil original d’aquest edifici català de finals del segle XIX, va restaurar elements amb més de cent anys d’antiguitat com paviments hidràulics, portes i balconeres.

Aquest assequible eco-hotel destina part dels seus ingressos a la plantació d’arbres i a la reforestació de boscos, augmentant d’aquesta manera el seu compromís amb el medi ambient. A més, Eco Zentric Hostel, vol involucrar els seus hostes en aquest compromís demanant-los que siguin responsables amb el consum d’aigua, paper, calefacció i energia – i fins i tot que contribueixin al reg de les plantes de la seva terrassa-.

10. Cal Ruget

Aquest eco hotel situat a la zona vinícola del Penedès aposta pel màxim respecte al medi ambient, la sostenibilitat i l’ús de productes biològics. Per aquest motiu, una part del seu mobiliari ha estat dissenyat a partir del reciclatge d’antics materials i objectes, com per exemple taules o capçals de llit.

Com la majoria d’Eco hotels utilitza plaques solars tèrmiques per al seu sistema d’ACS i treballa contínuament per millorar l’eficiència energètica de les seves instal·lacions, reduint el consum de combustibles fòssils per al seu subministrament energètic.

Cal Ruget, un petit hotel situat entre vinyes, té en compte els detalls eco-friendly dels seus serveis. Per això utilitza productes ecològics i biodegradables per a la neteja i el manteniment de les seves instal·lacions i té una compostadora per reciclar els seus residus orgànics.

Tots els terrenys que envolten aquest meravellós eco hotel, tant les vinyes com els jardins de 10.000 m², es conreen a través de mètodes orgànics. Aquesta decisió els permet oferir un menú 100% orgànic i ecològic al seu restaurant, que combina el millor de la cuina de mercat amb el producte local de proveïdors localitzats en un radi de 100 Km.

Tots aquests eco-hotels de Catalunya tenen molt encant i han aconseguit reduir al màxim la seva petjada ecològica en el planeta. Pròximament, Plataforma ZEO dedicarà els seus esforços a mostrar opcions per gaudir del turisme local en altres Comunitats Autònomes d’Espanya.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat