No es pot qüestionar l’enorme poder que té la música per arribar a la societat. Els missatges i lletres de les cançons, sobretot en boca de grans artistes, poden arribar a transmetre unes certes idees i valors i a canviar la mentalitat de la gent.

Un exemple d’això és la cançó de “Imagine” interpretada per John Lennon i escrita per Yoko Ono el 1971. Sens dubte, un tema que va convidar la humanitat a imaginar-se un món sense guerres, en el qual els seus habitants fossin capaços de respectar-se i estimar-se independentment de les seves diferències.

Per aquella època, es va convertir en l’himne del moviment de protesta en contra de la guerra del Vietnam. El mateix va succeir amb cançons com Redemption Song de l’icònic Bob Marley, que van animar la ciutadania a alliberar les seves ments i creure que un altre tipus de societat basada en la igualtat i el respecte era possible.

Una cançó pot ser més efectiva que qualsevol discurs polític

En múltiples ocasions, la força d’una cançó pot ser més efectiva que qualsevol discurs polític. Tant és així, que alguns polítics les han utilitzat com a punt de referència per exposar la problemàtica del canvi climàtic i com fer-li front.

Un exemple d’això són les paraules amb les quals Ian Hayles, ministre d’Aigua, Terra, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Jamaica, va obrir el Fòrum d’Aliances del CIF en 2014. “It’s just about “One Love”” (És tot qüestió d”Un Sol amor’), una frase que feia al·lusió a la famosa cançó de Bob Marley. Una referència que de seguida va captar l’atenció dels mitjans de comunicació i dels polítics jamaicans.

Al llarg de la història, molts artistes famosos han aprofitat la seva popularitat i el seu poder d’influència per donar visibilitat a la problemàtica del canvi climàtic.

1. Earth Song – Michael Jackson

Aquesta cançó es va convertir en el single més venut al Regne Unit el 1982. El seu videoclip, que mostrava imatges de crueltat animal, desforestació, contaminació, caça furtiva, pobresa i guerra, va rebre el Doris Day Music Award.

En aquells dies, Michael Jackson relatava una realitat que no s’allunya molt de l’actual situació d’emergència climàtica. I és que “Earth Song” parla sobre la urgent necessitat d’abordar els problemes del planeta, creats per l’home, i mostra al món la destrucció que l’ésser humà està causant.

“Earth Song” va ser la seva primera cançó que va tractar el tema de la contaminació i de la protecció animal. Anys més tard, van aparèixer altres senzills que van sacsejar la consciència social i mediambiental “We Are the World”, “Man in the Mirror” and “Heal the World”.

L’abril del 2019, una nova cançó titulada “Earth” va ser llançada pel raper Lil Dicky en col·laboració amb alguns dels artistes més exitosos del segle XXI, com Justin Bieber, Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Ariana Grande o Katy Perry. El videoclip va comptar fins i tot amb la participació de l’actor i ecologista Leonardo Di Caprio.

Gràcies a aquest grup de vocalistes convidats, el vídeo va aconseguir milions de visualitzacions en poc temps, viralitzant la problemàtica del canvi climàtic entre els joves.

2. La costa del silencio – Mago de Oz

Aquesta cançó de Mago de Oz va ser llançada el 2003 i és, sens dubte, un dels temes més crítics de la banda madrilenya.

En ella parlen del desastre del petrolier Prestige a les costes de Galícia. Un desastre mediambiental que va posar en risc la vida de la fauna i la flora marina de la zona. Centenars de voluntaris de tot arreu d’Espanya van ajudar a minimitzar aquesta catàstrofe ecològica a la qual el govern de llavors, liderat per Jose María Aznar, va restar importància.

En les lletres de “La costa del silenci” s’utilitzen els animals i el seu patiment per aconseguir l’empatia d’aquells que l’escolten. Cadascun dels versos és una crida a unir-se a aquesta protesta en forma de cançó:

“Ven, quiero oír tu voz.

Y si aún nos queda amor

Impidamos que esto muera.

Ven, pues en tu interior

Está la solución

De salvar lo bello que queda”

L’objectiu de “La Costa del Silencio” de Mago de Oz era reclamar al govern d’Espanya un major compromís i la protecció del medi ambient i del planeta.

3. Every planet we reach is dead – Gorillaz

Al llarg de la cançó “Every planet we reach is dead”, Gorillaz duu a terme una interessant metàfora sobre el perill al qual s’enfrontarà la humanitat en el futur: “Tots els planetes que trepitgem estan morts”.

Amb els seus versos, la banda britànica relata una història d’amor que no pot culminar, pel fet que la Terra ha mort. La parella no troba un lloc on viure i tots els planetes que visiten tampoc són habitables o ja han estat explotats per uns altres.

Sens dubte, una esborronadora crítica a l’actual sistema de consum i producció humà, que com bé diu el títol de la cançó “està matant al nostre planeta”.

4. Our Biggest Challenge (Symphony of Science)

Abans de parlar de la cançó Our Biggest Challenge hem de conèixer el projecte que hi ha al darrere. L’artista de música electrònica John D. Boswell utilitza els discursos de grans divulgadors ambientals i científics com Stephen Hawking, Carl Sagan o Richard Feynman, per crear cançons originals i úniques.

Boswell duu a terme un procés de mashup, en el qual utilitza les veus i els vídeos dels documentals i corregeix el seu to de veu per adequar-lo a la melodia que ell mateix ha creat. Aquesta iniciativa tan creativa, té com a objectiu difondre el coneixement científic i la filosofia a través de remescles musicals modernes.

Aquesta cançó en concret, Our Biggest Challenge (El nostre repte més gran), és una recerca musical sobre les causes i els efectes del canvi climàtic. El tema número 16 de la ‘Symphony of Science‘ tracta de mostrar que existeix l’oportunitat d’aplicar la ciència per mitigar l’escalfament global.

Per aquest motiu, s’utilitzen veus i missatges de Bill Nye, David Attenborough, Richard Alley i Isaac Asimov.

5. Madre Tierra – Macaco

Amb la cançó “Madre Tierra” el famós cantant Macaco va voler crear un himne a l’ecologisme, una crida a la protecció de la mare que “ens ha donat la vida i ens aguanta”. Com es pot llegir a les seves lletres, aquesta és una cançó que anima a dur a terme una protesta pacífica per trencar les “consciències equivocades”.

El 2006 Macaco, que sempre ha estat compromès amb l’ecologisme, va voler formalitzar el seu suport al medi ambient amb aquest tema. Sense cap mena de dubte, “Madre Tierra” anima a reconciliar-se amb el planeta i mostrar-li tot el nostre suport.

6. Globe All Warming – Niyorah

Encara que potser és una de les cançons menys conegudes d’aquesta llista, “Globe All Warming” té un potent significat. El grup de reggae Niyorah relata en les lletres d’aquesta cançó, les conseqüències reals del canvi climàtic: el nivell de la mar creix, els glaciars es fonen, la Terra cada vegada està més calenta, etc.

Sens dubte, aquesta és una de les cançons que parlen d’una forma més directa de la problemàtica de l’escalfament global, sense metàfores o històries paral·leles. Al llarg de la cançó, es mostra un possible futur escenari en el qual la nostra societat patirà un col·lapse.

Per això, el grup Niyorah ens anima a través de les seves lletres a canviar i purificar-nos, abandonant aquest estil de vida, deixant enrere la societat industrial, consumint productes frescos. Segons diuen les lletres de “Globe All Warming”, hem d'”estimar la vida en la naturalesa, com ho vam fer a l’inici”.

7. El río – Amaral

En el tema de “El río”, la mítica cantant d’ Amaral parla d’una de les majors conseqüències del canvi climàtic: la falta d’aigua. Els períodes de sequera, l’acidificació del sòl i les onades de calor, posen en risc els recursos hídrics del planeta, sobretot als països en vies de desenvolupament.

La cançó relata la vida d’un riu que s’està assecant a causa dels efectes del canvi climàtic. Amaral es disculpa amb el riu que ha quedat “abandonat i malferit” i ens anima a sentir-nos responsables del que li passa. “No vull mirar, m’avergonyeixo del que han fet amb tu” diu la lletra d’aquesta cançó.

8.   Global Warming – Gojira

Sembla que, dins del gran món de la música, els grups i cantants de heavy metal han tractat la problemàtica del canvi climàtic en les seves cançons de manera reiterada.

No hem de deixar-nos enganyar per l’estil dur i destructiu d’aquest gènere musical: el heavy metal està compromès amb la causa climàtica.

Fa quinze anys, Gojira va ser un dels primers grups en dedicar un tema complet per parlar sobre l’escalfament global. En un moment en el qual la consciència climàtica encara era una tendència minoritària entre la societat, van parlar de la importància d’implicar-nos en aquesta problemàtica i fer aquesta lluita nostra:

I feel like glaciers are my eyes (Jo sento que les glaceres són els meus ulls)
And mountains are my head, my heart is ocean (i muntanyes el meu cap. El meu cor és oceà)
And I feel all alone (i em sento molt sol)
‘Cause everybody’s wrong (perquè tots estan equivocats)”

Els artistes van explicar després del llançament del tema, que l’escalfament global era una realitat i un tema rellevant, i que sentien que era bo recordar-lo com un dels reptes més importants dels nostres temps. Gojira es va plantejar una gran incògnita: “Com podem créixer com a espècie sense ser paràsits del nostre planeta? Al cap i a la fi, és l’única llar que tenim.”

9. Wake up America – Miley Cyrus

La cantant nord-americana Miley Cyrus, que en el seu moment va donar vida a Hannah Montana, va sorprendre a tots quan va llançar l’emotiva cançó “Wake up America” el 2008. Amb només setze anys va demanar a tots els estatunidencs que s’aixequessin i responguessin al crit de la Terra.

A la lletra de “Wake up America” Cyrus explica que, encara que no entén del tot el problema, sap que el país ha d’unir-se per a ocupar-se d’això, “que no és un simulacre d’incendi”; que Amèrica ha de brindar-li veritable atenció a l’escalfament global.

10. ¿Dónde jugarán los niños? – Maná

Sembla que fa vint-i-cinc anys, Maná ja es preocupava pel futur que deixaríem a les pròximes generacions.

La cançó “¿Dónde jugarán los niños?” ens mostra els fenòmens climàtics extrems, la desforestació, la sequera i la massiva urbanització de les zones verdes i dels boscos, que donaran lloc a un nou paisatge i un nou planeta per als nens.

A través d’una història retrospectiva, la cançó ens situa en un futur distòpic en el qual un avi li mostra al seu nét una realitat diferent. L’ancià li explica que, de petit, jugava entre arbres i mascarells de colors i podia contemplar la majestuositat dels rius i de la fauna marina.

En aquells dies, Maná ja parlava de la destrucció del planeta i del risc de supervivència de la humanitat:

“La tierra está a punto de partirse en dos
El cielo ya se ha roto, ya se ha roto el llanto gris
La mar vomita ríos de aceite sin cesar
Y hoy me pregunté, después de tanta destrucción
¿Dónde diablos jugarán
los pobres niños?”

Aquesta llista és una mostra de l’aposta que han fet alguns artistes al llarg de la història, per millorar el món. A través de les seves cançons han tractat de conscienciar els seus fans sobre la importància de cuidar el planeta Terra i la urgent necessitat de canviar el nostre estil de vida.

Algunes vegades de manera directa i d’altres amb metàfores o interessants històries, els nostres ídols ens animen a ser ZEO -zero emissions-.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat