L’art sempre ha estat una de les formes d’expressió humanes amb més poder de mobilització. Al llarg de la història, ha aconseguit motivar canvis i retratar els problemes i preocupacions de cada època.

L’evolució de l’art, té a veure amb l’evolució de la cultura i els valors de l’ésser humà. És per això que en els últims anys s’ha observat una proliferació d’obres d’art i projectes artístics que tracten el problema del canvi climàtic i de les seves conseqüències.

En el moment d’inflexió que vivim, en el qual la comunitat climàtica està alertant de la importància d’actuar immediatament per frenar l’escalfament global de la Terra, la conscienciació és fonamental per a aconseguir una transició a l’economia verda i canviar les prioritats de la nostra societat.

Per aquest motiu, resulta tan positiu el naixement del gènere “Climate Change art”, definit com l’art inspirat pel canvi climàtic i l’escalfament global. Generalment, s’utilitza per denunciar l’impacte de l’ésser humà en el medi ambient i tracta de promoure l’activisme climàtic.

Si bé, des de fa anys, alguns artistes tracten la problemàtica del canvi climàtic en les seves obres, avui dia existeixen museus i centres d’art dedicats exclusivament a aquesta temàtica.

1. Climate museum (Nova York)

El dilluns 29 d’octubre del 2012 l’huracà Sandy va arribar a Nova York. El fenomen climàtic va generar grans pèrdues en aquesta ciutat: 230 morts, la inundació del sistema de metro de la ciutat, una apagada energètica a milers de llars de Manhattan, evacuació forçosa d’hospitals i col·legis, etc.

Malgrat els esforços del president dels EUA, Barack Obama, i les intervencions de l’exèrcit, el país va ser incapaç d’evitar la catàstrofe.

Aquest mateix any, l’advocada mediambiental Miranda Massie va començar a idear un pla per a construir un museu capaç de conscienciar la societat americana de la importància de revertir el canvi climàtic. I és que, malgrat tenir tots els recursos i tot l’armament del món, és impossible defensar-se de les conseqüències del canvi climàtic.

Per aquest motiu, el 2014 va llançar oficialment el projecte de crear el primer Museu del Clima dels Estats Units centrat en sensibilitzar i conscienciar els americans de la importància de dur a terme una transició ecològica a les seves vides.

El Museu del Clima de Nova York es considera un museu “visionari que inspira l’aprenentatge, el diàleg i l’acció”. A través de les seves exhibicions i programes, tracten de mostrar a la ciutadania la situació d’emergència climàtica a la qual ens enfrontem, els efectes que estem notant en l’actualitat i els que tindrà a llarg termini.

La seva missió és inspirar l’acció, amb programes d’art i ciència que aprofundeixin en la comprensió, estableixin connexions i promoguin solucions justes per fer front al canvi climàtic. Per a ells, el més important és “promoure la cultura per a l’acció”.

Museo del Canvi Climàtic del Joquei Club de de Hong Kong

En diciembre de 2013 la fundación del Jockey Club de la ciudad de Hong Kong inauguró el primer museo sobre el cambio climático del país. Se considera que fue el primer museo del mundo en ofrecer exposiciones interactivas y multimedia sobre el calentamiento global y cómo está afectando al Planeta.

El desembre del 2013 la fundació del Joquei Club de la ciutat de Hong Kong va inaugurar el primer museu sobre el canvi climàtic del país. Es considera que va ser el primer museu del món en oferir exposicions interactives i multimèdia sobre l’escalfament global i com està afectant el Planeta.

La Universitat Xinesa de Hong Kong, va ser el lloc ideal per a situar aquest museu contemporani i didàctic. Amb la seva creació, es pretenia començar a introduir la consciència climàtica dins la societat xinesa, especialment entre els estudiants i professors de l’àmbit universitari.

És important tenir en compte que la Xina va iniciar la seva industrialització molt més tard que els països europeus o els EUA. Per aquest motiu, continua tenint una alta dependència dels combustibles fòssils i és el primer país emissor de CO₂ en l’actualitat.

En aquest sentit, conscienciar la societat xinesa de la importància de realitzar una transició ecològica de manera urgent, és crucial per tal de poder complir amb els objectius de reducció d’emissions globals.

El museu proposa una visita per les instal·lacions verdes del Campus

A més de l’exposició fixa, el Museu del Canvi Climàtic del Joquei Club proposa un recorregut ecològic per les instal·lacions verdes del campus i una sèrie de tallers i activitats per promoure l’adopció d’un estil de vida més verd i la reducció de la petjada de carboni.

Klimahuset (Oslo)

El 2019 la ciutat d’Oslo va inaugurar la seva Klimahuset o “Casa del Clima”. Aquest museu impulsat per la Universitat d’Oslo, va ser construït seguint criteris de baix impacte mediambiental. En la seva àmplia programació i exhibicions es poden trobar exposicions basades en la recerca científica, cicles de conferències i experiències interactives relacionades amb el clima i el canvi climàtic.

El disseny de l’edifici va estar a càrrec de la reconeguda firma noruega Lund Hagem, formada per arquitectes “eco” que tracten de connectar la simplicitat del disseny amb la naturalesa i la humanitat.

La “Casa del Clima” d’Oslo té una meta molt clara: ajudar-nos a observar el canvi, per tal d’inspirar el canvi. Per això treballen diàriament creant espais que ajudin a conscienciar sobre el canvi climàtic i el seu origen antropogènic i mostrin als seus visitants la possibilitat de viure un futur més sostenible.

El Museu del Demà (Río de Janeiro)

Aquest museu situat en la Praça Mauá, en el cor de la gran ciutat del Brasil, mostra als visitants la possibilitat d’explorar, imaginar i concebre grans possibilitats per al futur.

Aquest museu posa la tecnologia al servei de l’experiència i la qüestió climàtica. El contingut i la informació es presenten a través d’una narrativa que combina la ciència, amb l’expressivitat de l’art i la interacció amb gamificació i recursos audiovisuals. Totes les dades recollides en els seus passadissos i sales han estat verificats per experts de tot el món.

El “Museu del Demà” té alguna cosa d’Espanya. I és que va ser dissenyat pel conegut arquitecte Santiago Calatrava, que es va inspirar en les “bromèlies” del Jardí Botànic de Rio de Janeiro per a crear les estructures que recorden plantes orgàniques. L’edifici està situat en un espai de 15.000 m² i envoltat de piscines reflectants, jardins, carrils bici i àrees de descans.

Klimahaus Bremerhaven 8° Ost (Alemanya)

Aquest museu està situat a la ciutat alemanya de Bremerhaven i, encara que al principi no abordava la problemàtica del canvi climàtic, a poc a poc s’ha anat adaptant a la situació de l’emergència climàtica i ha acabat introduint-seu programa.

La Casa del Clima de Bremerhaven compta amb 11.500 m² en els quals mostra als visitants la connexió entre el temps, el clima i l’activitat humana. Recorrent les diferents zones climàtiques al llarg de la vuitena longitud Est, s’investiguen les causes del canvi climàtic i com cada ciutadà pot ajudar a revertir-lo.

A més, al llarg de tot el recorregut, es mostra la biodiversitat del “planeta blau” i el pronòstic per al futur si seguim amb la “inactivitat” climàtica habitual.

Climate Change Museum (Regne Unit)

Aquest és potser el museu més diferent de tota la llista. El Climate Museum UK és una iniciativa mòbil i 100% digital que té l’objectiu de recollir les respostes a l’emergència climàtica i ecològica.

Aquest museu va ser fundat per l’emprenedora anglesa Bridget Mckenzie que va decidir combinar la seva carrera professional, com a impulsora de programes digitals en escoles i biblioteques públiques, amb la inauguració d’aquest museu.

L’objectiu principal de Mckenzie és crear una “cultura regenerativa a través de l’ús de les arts”. Aquesta ecologista va decidir crear el museu el 2018 després de visitar el Climate Museum de Nova York. Quan va veure l’espai i el concepte, va decidir crear un espai similar però amb un toc tecnològic.

Aquesta llista ens mostra la importància que està prenent el canvi climàtic en els últims anys. S’està promovent la consciència climàtica i zero emissions a través de projectes especials que pretenen impulsar l’ecologisme com una nova cultura.

A Espanya comptem amb diversos museus que donen cabuda al canvi climàtic en les seves programacions de manera habitual. Un exemple d’això és el museu Caixa Fòrum de Catalunya, el Museu d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Pamplona o el Museu de la Ciència i l’Aigua de Múrcia.

A Alacant, el Museu del Clima de Beniarrés inaugurat el 2017, va ser el primer museu d’Espanya en oferir una programació específica sobre canvi climàtic i medi ambient, enfocada especialment a un públic escolar.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat