S’acosta el Nadal, l’època de l’any de més consum: regals, alimentació, guarniments per la casa…També de desplaçaments per a fer les compres i de despesa energètica, tant als habitatges com als carrers. I en acabar les festes la generació de residus augmenta considerablement, embolcalls dels regals, envasos, etc. Segons l’INE (Institut Nacional d’Estadística), dels 4 milions de tones de residus anuals a l’estat espanyol, el 30% es generen per les festes de Nadal.

Per Nadal els residus per persona augmenten en ½ kg. La mitja durant l’any són 1,5kg i per Nadal 2kg. La meitat d’aquests residus són envasos i embalatges.

Tot plegat fa que en aquesta època les emissions de GEH augmentin. Per això, volem veure com podem fer-li, també, un regal al planeta reduint la nostra petjada de carboni.

DESPESA ENERGÈTICA

La despesa energètica durant les festes de Nadal és molt més gran que la resta de l’any. Els carrers i els edificis tenen una il·luminació especial, els comerços i les llars també es decoren amb llums, la despesa en calefacció es dispara.

Algunes mesures que podem prendre per reduir l’emissió de GEH són:

  • canviar les bombetes tradicionals per bombetes LED
  • no tenir totes les habitacions il·luminades
  • regular el termòstat de la calefacció (les persones ja emetem temperatura suficient)

També augmenten les emissions de GEH per l’augment del trànsit. Hauríem de procurar anar a comprar en transport públic. Al mateix temps que reduïm la nostra petjada ecològica ens estalviem nervis pels embussos típics d’aquestes dates.

DECORACIÓ DE LA NOSTRA LLAR

L’arbre de Nadal i el Pessebre són els protagonistes de la decoració nadalenca.

Si volem posar un arbre de Nadal, la decisió és, natural o artificial?

Fa uns anys semblava que comprar un arbre artificial feia que no es talessin arbres i, per tant, no es contribuïa a la desforestació. I a més a més, els artificials es podien fer servir molts anys.

Tanmateix, hem de tenir en compte que generalment els artificials provenen de fabricants asiàtics i per tant el transport fins al nostre país és un emissor de GEH. Un altre aspecte negatiu és el del reciclatge, gairebé impossible. Per això, si tenim un arbre artificial no el llencem i decorem-lo amb elements naturals.

Però des dels darrers anys, els arbres naturals estan protegits per la reglamentació. Els arbres que es posen a la venda han de dur la corresponent etiqueta de certificació que ens informa del seu origen sostenible i de la plantació de la qual procedeix.

Els arbres naturals són més sostenibles que els artificials

Quan les festes acaben, els ajuntaments recullen els arbres i se’n fa compost per obtenir adob. Per altra banda, per cada arbre venut se’n planta un altre en el seu lloc.

La tercera alternativa és el DIY (do it yourself), fer nosaltres l’arbre de Nadal amb materials d’ús quotidià o amb objectes reutilitzats, palets, branques seques, teles, etc.  El nostre arbre serà original i personalitzat. Hi ha molts exemples a les xarxes que ens orientaran.

També podem ser ZEO no guarnint la nostra llar amb espècies vegetals en perill com el vesc, el galzeran, el boix grèvol o la molsa, la recol·lecció i venda de les quals està regulada.

Podem substituir la molsa del Pessebre per fulles seques, sorra, pedres, serradures, escorça trinxada, papers o draps.

ELS ÀPATS

Els àpats de les festes de Nadal i Cap d’any solen ser una abundant demostració de gastronomia tradicional i forana. Però cal no malbaratar aliments, molts tornen a la cuina i s’acaben llençant.

L’Estat espanyol és el sèptim país europeu que més menjar malbarata

La nostra petjada ecològica es pot reduir molt si tenim en compte varis consells:

  • Planificar els menús per no comprar més del que podrem menjar
  • Comprar productes de proximitat i amb etiqueta ecològica
  • No adquirir productes amb molts embalatges. Millor vidre que plàstic o alumini
  • Apostar per les verdures i fruites de temporada
  • Evitar productes emissors de GEH, com la carn de ramaderia intensiva
  • No consumir espècies amenaçades, com la tonyina vermella, el turbot, etc.
  • Servir racions petites
  • Reaprofitar les sobres

També hem de decantar-nos per no usar estovalles, vaixelles, gots, copes i coberts d’un sol ús.

Pel que fa al servei de taula, les alternatives  que tenim si no volem rentar plats són:

  • Els plàstics d’un sol ús. Segons les dades de la Unió Europea, suposen el 50% dels residus plàstics que trobem al mar.
  • Productes amb l’etiqueta de “biodegradable”. El període de biodegradació pot variar molt, realment no es protegeix el medi ambient si el procés és llarg. S’han de llençar al contenidor marró, excepte plats i gots de paper biodegradable que s’han de llençar al contenidor blau.
  • Productes compostables. No totes les plantes de tractament de residus orgànics poden garantir el tractament adequat de tots els productes etiquetats com a compostables. Van al contenidor marró.

L’entitat certificadora TÜV Austria-Vinçotte, d’acord a les normatives europees sobre biodegradabilitat de plàstics (com l’EN 14987 o l’ASTM D7081) i l’ISO 17556, i de compostatge (EN 14995 i la EN 13432), ha impulsat els sistemes de certificació que ens indiquen la biodegradabilitat i el tipus de compostatge adequat per cada producte.

OK BIODEGRADABLE

Certifica la biodegradabilitat en medi marí (el 90% de la massa total del producte s’ha de biodegradar en sis mesos), aigua dolça (90% de biodegradabilitat en cinquanta-sis dies) i sòl (90% de biodegradabilitat en dos anys).

OK COMPOST

INDUSTRIAL, materials que s’han de compostar en una planta de compostatge.

HOME, materials que no requereixen temperatures tan elevades i enlloc de tractar-se a les plantes de compostatge es poden compostar a casa o en compostadors comunitaris.

Per tant, el millor per tal de reduir els residus és:

  1. Triar envasos i productes de vidre reutilitzables o retornables
  2. Optar per envasos i productes de plàstic reutilitzable
  3. 3. Si necessàriament hem de consumir productes i envasos d’un sol ús, prioritzar els compostables amb el segell OK Compost.

ELS REGALS

Si reflexionem abans de comprar els regals de Nadal i Reis podem reduir molt les nostres emissions de GEH d’aquestes dates.

Molts regals acaben a la deixalleria, en el millor dels casos, per això, abans de comprar ens podem preguntar:

  • És millor un regal material o immaterial?
  • Podríem fer un regal conjunt per a tota la família?
  • És útil realment allò que volem regalar?
  • El procés de producció del producte ha estat respectuós amb el medi ambient i amb els treballadors?
  • Podem connectar l’aparell a la xarxa o va amb piles?
  • Cal embolicar els regals amb paper nou o podem reutilitzar papers o caixes?

Els regals haurien de ser reciclats, solidaris i respectuosos amb el medi ambient

Podem regalar activitats culturals, esportives o educatives. O contribucions a una ONG. Arreu podem trobar botigues, fires i mercats solidaris de consum responsable i de comerç just.

També podem aprofitar aquestes dates per fer un regal que ajudi a dur una vida més ZEO, productes zero waste, bosses per anar a comprar, ampolla d’aigua reutilitzable, etc. Pel que fa als nens, adquirir joguines d’artesania local, fetes amb materials naturals i renovables que contribueixen a la conservació del medi ambient.

Els papers generalment  utilitzats per embolicar els regals d’aquestes dates són els que més contaminen. No estan fets de paper, o no només, i contenen pigments químics que impossibiliten el seu reciclatge.

Quan comprem regals demanem que no ens els emboliquin i portem les nostres bosses

Si volem embolicar els regals fem-ho amb papers certificats ecològicament que ens asseguren la seva fabricació sostenible i el correcte reciclatge posterior.

Podem triar entre:

  • Paper reutilitzable
  • Teles
  • Caixes reciclades o d’origami, fetes per nosaltres
  • Paper de diari
  • Paper kraft, obtingut a partir del reciclatge d’altres papers

Per decorar els paquets podem fer servir elements naturals que podem recollir del bosc, pinyes o fulles seques.

Des de la Plataforma ZEO et proposem fer, també, un regal al planeta pensant en l’impacte ambiental que tindran les nostres accions i a la vegada educant els nostres fills en que el consumisme, agreujat en aquestes dates, pot ser positiu si no contribueix al deteriorament del nostre planeta.

BON NADAL ZEO!

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat