Mentre les empreses es trobin en un mercat confortable i sense cap mena de pressió externa – per exemple per part de l’Administració-, és molt difícil que es produeixi un canvi.

Josep Maria Riba

Ingeniero y Experto en medio ambiente

El Club Rotary del Prat de Llobregat acull una conferència sobre Canvi climàtic: amenaces i oportunitats a l’hora. De la mà de l’expert en medi ambient i fundador de Casa Bioclimàtica, Josep Maria Riba, els membres del Club Rottary han pogut prendre consciència de la necessitat de fer un canvi en els seus hàbits de vida. “Després de saber tota la veritat sobre el canvi climàtic, la gent es mirarà  molt més quin cotxe es comprarà o amb qui contractaran l’electricitat, perquè no hi ha prou amb reciclar per salvar el planeta” assegura Riba.

– Quin és el tema central de la conferència que es va celebrar dimarts amb el Rottary Club?

És una conferència que parla d’amenaça i oportunitat. La presento amb una visió personal fruit d’anys d’experiència veient els components que estan provocant el canvi climàtic i còm podem combatre’l. Sempre començo per plantejar la situació amb uns vídeos de referència: Un vídeo de l’economista Jeremy Rifkin. Aquest divulgador parla de l’amenaça real que suposa el canvi climàtic en termes econòmics i en altres temes, com el de l’aigua. Si seguim produint aquests augments de temperatura, es pot trencar el cicle de l’aigua i tots sabem que l’aigua és vida pel planeta.

Josep Maria Riba: Si no actuem, entrarem a la sisena extinció de la Terra

“Si no actuem, entrarem a la sisena extinció de la Terra, per suposat, provocada per nosaltres. Serà una cosa molt immediata i estem en risc de perdre la vida al planeta”. Amb aquesta declaració la gent queda espantada i veu que hem d’actuar. La gent no creu realment que el canvi climàtic sigui un tema tan greu. Fins i tot Jeremy Rifkin era abans una persona molt asèptica respecte al canvi climàtic, però a mesura que va agafar consciència i es va acostar al món científic, va veure la realitat i va sentir por pel nostre planeta.

També utilitzo vídeos d’altres personalitats que no són experts en clima i el medi ambient, com l’actor Leonardo Di Caprio, però que han canviat la seva perspectiva sobre què hauria de ser el més important per la nostra societat, després de veure els devastadors i efectes reals del canvi climàtic.

Després d’aquest “crit d’alerta” és important mostrar les vies de solució. Jo sempre utilitzo exemples com el d’Alemanya, on qualsevol ciutadà sap que el 30% d’energia  que consumeix és renovable; És una energia no només generada per totes les empreses elèctriques, sinó també per milers de persones que aporten energia des dels seus habitatges, a través de l’autoconsum. L’exemple més destacat de tots és Dinamarca, on el 100% de l’energia és renovable, amb un gran percentatge provinent de l’energia eòlica.

Josep Maria Riba: També shan de mostrar les vies de solució: A Dinamarca el 100% de lenergia és renovable

– Si parlem de solucions, còm podrien aplicar aquesta informació que facilites a les conferències, les organitzacions, ONGs o associacions?

Bé, quan acaba la conferència tots han agafat una consciència molt forta i queden impactats. Quan han agafat tot aquest coneixement sortiran de la sala i es miraran  molt més quin cotxe es compraran o amb qui contractaran l’electricitat, perquè saben que no hi ha prou amb reciclar per salvar el planeta. Aquestes 28 persones, cadascuna d’elles, començarà a aplicar aquesta consciència respecte al canvi climàtic amb els seus fills, amics i coneguts. Per frenar el canvi climàtic tots hem de fer un canvi d’hàbits i canvis econòmics, i fins i tot canvis en els nostres propis valors.

– Respecte als canvis econòmics, hem vist que a la llarga és més barat produir la nostra pròpia energia a través de l’autoconsum fotovoltaic, que amb sistemes convencionals. Tenint en compte aquest factor econòmic, perquè no estem veient una macro-transició en aquest sentit?

Ara es comença a parlar seriosament de què l’autoconsum és més assequible econòmicament, fins ara no ho era. El govern i les empreses energètiques no donaven facilitats perquè  no estaven preparades per rebre una allau tan gran de consum fotovoltaic per part de les cases. No estaven preparats i tampoc tenien gaire interès per estar-ho. Mentre les empreses es trobin en un mercat confortable i sense cap mena de pressió externa – per exemple per part de l’Administració-, és molt difícil que es produeixi un canvi.

– Parlem per exemple de les comercialitzadores?

Comercialitzadores i generadores convencionals i en el fons, l’Administració. Aquestes empreses es guanyen bé la vida i tampoc tenen la necessitat de fer canvis. Per això el més important és canviar el sistema econòmic que causa el canvi climàtic –basat en la predominança dels combustibles fòssils-.

La prova és la ineficàcia dels acords i reunions internacionals com la COP24: A l’hora de la veritat no es posen d’acord per fer unes regles universals que acabin amb el problema. Després de 24 anys celebrant aquesta trobada, aquest 2017 encara hi ha hagut més emissions que l’any anterior. Els països en desenvolupament estan creixent amb combustibles fòssils en comptes d’energies sostenibles, bàsicament perquè d’aquesta manera creixen més ràpid.

– Creus sense la cooperació de part dels grans països contaminants com EUA, podem arribar a lobjectiu que ens marca lAcord de París, el de mantenir per sota de 1,5º lincrement de temperatura de la Terra respecte als nivells preindustrials?

Aquesta és la gran pregunta. A mi m’agrada ser optimista, jo crec que sí que ho aconseguirem, però potser per pèls. Crec que aconseguir no superar el 1,5º és molt difícil, però almenys aconseguirem no superar els 2º, que és la barrera per la qual la Terra pot passar d’un escenari que es pot controlar, a un escenari sense retorn.

Optimista enfront el canvi climàtic

by Josep Maria Riba

– Còm podem fer que els ciutadans simpliquin més i canviïn dhàbits?

Costa molt canviar d’hàbits, al final sembla que la societat creu que hi ha prou amb reciclar però a aquestes altures no és suficient. Hem de buscar maneres que s’impliquin d’una forma més directa, ja sigui a través de la conscienciació sobre hàbits de consum o de vida, o directament amb accions. Si no, al final dependrem de què l’Administració de torn es mogui i realitzi accions a favor del medi ambient.

En aquest sentit, després d’aquesta conferència va haver-hi un debat molt viu sobre el factor de l’educació. És un àmbit on es pot treballar molt aquesta conscienciació i educar en valors ambientals des de petits. Tenim 10 anys crítics per solucionar aquest tema, és a dir, hem d’implicar als nostres fills però també implicar-nos nosaltres. Davant aquesta realitat del canvi climàtic, s’han de fer moltes modificacions que resulten incòmodes.

El canvi climàtic: Una veritat incòmoda per tots

by Josep Maria Riba

La conscienciació i impacte que tenen aquestes conferències és evident, però al final quin creus que és el percentatge de la gent que realment farà un canvi a la seva vida?

Lamentablement serà un percentatge molt petit. És important fer encara més feina de divulgació i conferències d’aquest tipus, però també mostrar exemples d’empreses o societats que ja ho han aconseguit. A més, per part de l’Administració ha d’haver-hi una sèrie de pautes perquè la gent reaccioni. L’exemple és el reciclatge: Una acció molt fàcil i tangible, que fins que no s’ha fet campanya massiva per part de les Administracions, no s’ha convertit en un nou hàbit de vida.

Josep Maria Riba: “Organitzacions com les Nacions Unides han d’aconseguir acords i compromisos més vinculants a nivell polític”

D’altra banda no només es cosa de l’Administració, altres organitzacions com les Nacions Unides també han de predicar amb exemple i aconseguir acords més vinculants a escala política. És un repte molt complicat però cadascú al seu nivell que faci tot el que pugui. Això és una mica el que intentem difondre també amb PlataformaZEO: Que arran de les petites coses aquest moviment ZEO arribi al poder i finalment es prenguin el canvi climàtic seriosament.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat