La millor manera d’adaptar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic a llarg termini és a través de l’estudi en profunditat dels mateixos. Únicament d’aquesta manera, és possible oferir a la població dades que els preocupin i activin la seva consciència ZEO, i els facin canviar els seus hàbits i rutines per reduir la seva petjada de carboni.
Gràcies a aquesta informació, s’activen noves lleis, plans d’acció i estratègies per aturar el canvi climàtic.
En aquest sentit, des de que la comunitat internacional va començar a prendre’s seriosament la qüestió climàtica amb el Protocol de Kyoto (1999), s’han creat un gran nombre de centres de recerca, observatoris i centres del control del canvi climàtic.
Actualment, el més important és l’IPCC, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic. Aquest organisme, creat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i l’Organització Meteorològica Mundial, s’encarrega de recopilar tota mena d’informació i coneixements sobre els efectes i impactes del canvi climàtic antropogènic.
L’IPCC és l’observatori més gran sobre canvi climàtic
Des que va ser creat, l’IPCC ha aportat una sèrie de documents, informes especials i informes d’avaluació públics, aportant coneixements cientificotècnics sobre el canvi climàtic.
De fet, el Cinquè Informe d’Avaluació de l’IPCC, és un dels més útils i millor valorats per la comunitat internacional. En comparació amb la resta d’informes, analitza les conseqüències del canvi climàtic a l’economia i la societat, i com afrontar i gestionar els riscos associats a aquest.
L’informe AR5, que s’actualitza i revisa de manera periòdica, també inclou respostes d’adaptació i mitigació al canvi climàtic.
Avui dia, la gran majoria de països i fins i tot de comunitats autònomes o governs regionals tenen el seu propi observatori del canvi climàtic. I és que tots ells són conscients de la importància de dur a terme una recerca global i local. Perquè cada àrea o regió geogràfica, depenent de les seves pròpies particularitats, patirà els efectes del canvi climàtic d’una forma o una altra.
D’altra banda, les respostes als impactes del canvi climàtic, no seran les mateixes per una zona urbana, que, per una zona amb un elevat nivell de vegetació, o per una regió càlida o hivernal.
Un nou observatori analitzarà els efectes del canvi climàtic a les platges de Mallorca
Per aquest motiu, resulta tan positiva per la lluita contra el canvi climàtic la iniciativa d’Imedea (CSIC-UIB) i del Grup Iberostar. Totes dues organitzacions han presentat de manera conjunta un projecte per construir un observatori que analitzi els efectes del canvi climàtic a les platges del nord de Mallorca.
El complex, que estarà instal·lat en un dels hotels del Grup Iberostar, recollirà informació tècnica i climàtica sobre l’estat de les platges i generarà coneixements científics que permetran a aquesta comunitat autònoma avaluar els impactes del canvi climàtic en aquests ecosistemes marins.
En els últims anys, la regió balear ha patit diverses inundacions, processos erosius i episodis de contaminació marina. I és que, precisament, el Mediterrani és una de les zones “vermelles” marcades per l’IPCC de l’ONU.
Per aquest motiu, s’espera que, en les pròximes dècades, la vida en la comunitat autònoma d’Illes Balears canviï de manera radical. La pujada del nivell del mar, l’augment de les temperatures i l’increment de fenòmens meteorològics extrems destruirà les platges, posarà en risc les edificacions de primera línia de mar i dificultarà el dia a dia dels residents de les illes.
Episodis climàtics extrems com les pluges torrencials succeïdes a la zona de Llevant el 2018, que van posar fi a la vida de 13 persones, estan afectant l’atractiu turístic de l’arxipèlag i, per tant, posant en perill la seva economia.
En aquest sentit, el nou observatori d’Imedea i del Grup Iberostar oferirà eines i informació per proposar noves accions de mitigació.
Des de l’Imedea, Alejandro Orfila, un dels seus investigadors, assegura que és fonamental que existeixi una certa col·laboració científica entre entitats públiques i privades, ja que això ajuda a incrementar la visibilitat social i l’abast dels resultats de la recerca.
“El sistema que es desenvoluparà a la platja de Muro demostrarà la importància de l’anàlisi continu a les platges i permetrà monitoritzar els possibles efectes del canvi climàtic sobre entorns tan importants com fràgils”, assegura Orfila.
Des de l’àrea de Sostenibilitat del Grup Iberostar, la seva directora, Sandra Benbeniste, assegura que el grup està cada dia més compromès amb la reducció de la seva petjada ecològica i vol contribuir de manera activa a la protecció dels ecosistemes naturals.
I és que, en línia amb la seva estratègia de RSC Wave of Change, Iberostar té l’objectiu d’aportar solucions per als grans reptes als quals s’enfronten els oceans. Ara el focus d’aquesta empresa familiar és incrementar la seva capacitat per accelerar el canvi cap a una indústria turística més resilient, sostenible i compromesa.
El canvi climàtic està afectant tots els àmbits i ecosistemes. No obstant això, tant el sector públic com el privat, responen amb noves estratègies i solucions per reduir el seu impacte i garantir una transició ecològica justa.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.