La societat ha de reduir almenys un 55% les seves emissions de cara al 2030. Aquest és un dels principals objectius del pla Fit for 55 de la Unió Europea per activar la transició ecològica i aturar el canvi climàtic.

Aconseguir un objectiu tan ambiciós requereix la implicació de tots els sectors i àmbits de la nostra societat: l’alimentació, la mobilitat, la moda, la construcció, etc. En aquest sentit, el món dels esdeveniments és un camp molt menys visible, però que també contribueix de manera important a la petjada de carboni generada per l’ésser humà.

Qualsevol esdeveniment, ja sigui una competició esportiva, un festival o una fira professional o d’oci, genera una sèrie d’emissions que contribueixen a l’escalfament global de la Terra i provoquen el canvi climàtic.

Actualment, no existeix un organisme que analitzi i reculli el còmput d’emissions global provocat pel sector dels esdeveniments. No obstant això, des de fa uns anys, alguns clubs o associacions esportives han començat a calcular la seva petjada ecològica. Altres associacions ecologistes o ONGs han elaborat estudis que analitzen la petjada de carboni generada pels concerts, festivals de música o competicions esportives.

Quant CO2 genera un partit de futbol?

L’àmbit de l’esport ha de canviar molt per aconseguir ser completament ZEO -zero emissions-. Hem de tenir en compte que alguns esdeveniments de periodicitat quatre-anual, com són els Jocs Olímpics, poden superar els 2 milions de tones de CO2 emeses.

En dues setmanes de competicions esportives sense descans, es pot arribar a generar una petjada de carboni superior a la que emet un país petit com Montenegro en un any. De fet, l’estimació oficial de la petjada de carboni emesa durant els Jocs de Tòquio de 2022 va ser de 2,73 milions de tones de CO₂.

D’altra banda, el setembre del 2019, una de les principals organitzacions de futbol del món va començar a calcular la petjada de carboni dels seus principals tornejos. Les dades de la UEFA van revelar que la Champions League europea d’aquest any havia generat un total de 2.925.000 tones de CO2 equivalent.

I és que, segons Holaluz, un estadi d’un equip de futbol europeu consumeix una mitjana de 8 milions de kW/hora a l’any, la despesa equivalent a un total 2.500 famílies.

Quant CO2 genera un concert o festival?

A Espanya, el grup espanyol Niños Mutantes va dur a terme un estudi amb la consultora Sostenibilidad a Medida per conèixer les emissions generades durant la gira d’aquest any. L’estudi va mostrar que cada concert va emetre al voltant de 160,20 tones de CO2 equivalent.

Gran part de la petjada de carboni associada a l’organització i celebració d’esdeveniments té a veure amb el consum energètic i la mobilitat, és a dir, el mitjà de transport amb el qual es mouen els que participen en l’esdeveniment i els que assisteixen al mateix. De fet, s’estima que el 80% de les emissions derivades d’un esdeveniment es deuen al transport –dels assistents, materials, infraestructures-.

A més a més, també existeix una altra font d’emissions que contribueix a aquest còmput i que a vegades passa desapercebuda: els residus plàstics.

Els organitzadors d’esdeveniments redueixen emissions a través de l’economia circular

En els últims anys, cada vegada més organitzadors estan apostant per l’economia circular en els seus esdeveniments. I precisament, una de les formes més fàcils per reduir l’impacte mediambiental d’aquesta àrea és eliminar per complet l’ús de plàstic en els concerts, fires i esdeveniments esportius.

Per exemple, avui dia, la majoria dels festivals ja compten amb un sistema de devolució de gots reutilitzables, o bé brinden als seus assistents gots biodegradables fets a partir de fècula de patata o altres materials orgànics. A més, també instal·len en el recinte múltiples punts de reciclatge, i punts d’informació i conscienciació sobre escombraries i residus.

L’economia circular acostuma a ser la primera àrea en la qual els organitzadors d’esdeveniments posen el focus per reduir la seva petjada de carboni. Aquests cada vegada tenen més en compte la necessitat que els seus esdeveniments siguin plastic free.

De fet, des de l’1 de gener del 2023, els promotors d’esdeveniments esportius, culturals o festius, estan obligats a oferir aigua d’aixeta gratis als assistents i la possibilitat d’usar envasos reutilitzables. Es tracta d’una nova mesura recollida en el “Reial decret d’envasos i residus d’envasos” que va ser aprovat l’any passat pel Consell de Ministres.

Gran part dels festivals utilitzen gots biodegradables o reutilitzables

Alguns festivals de talla internacional fa anys que aposten per l’economia circular de manera transversal. El We Love Green, celebrat als afores de París, és un festival ZEO -zero emissions-, sense plàstics i 100% renovable gràcies a l’ús de biocarburants, hidrogen i plaques solars.

A Espanya també s’han posat les piles a l’hora de reduir l’impacte ecològic dels festivals i la seva petjada de carboni, posant especial èmfasi en l’àmbit de l’economia circular.

Quins són els festivals més circulars d’Espanya?

BioRitme és un dels festivals més eco compromesos d’Espanya. Situat a l’idíl·lic Pantà de Sau, a Osona, aquest esdeveniment ha aconseguit ser el primer festival ZEO d’Espanya i 100% ecologista. El BioRitme no només compta amb una política de reducció i gestió de residus, sinó que promou la conscienciació i l’adquisició d’un estil de vida ecologista.

A València se celebra un altre un dels festivals que han estat reconeguts per l’ONU i la UNESCO com un Esdeveniment Emblemàtic per una Cultura de Pau i No Violència. Des del 2019 el Rototom Sunsplash és un festival lliure de plàstics (Plasticfree).

Respecte a les emissions, des del 2014 tots els escenaris del festival s’il·luminen amb tecnologia LED, la qual cosa permet reduir més d’1 terç del consum elèctric, i les botigues de marxandatge funcionen amb panells solars.

De fet, cada any calculen la seva petjada de carboni i la compensen plantant una mitjana de 300 arbres en el mateix recinte en el qual celebren el festival.

No obstant això, en ple centre urbà, existeix un festival que ha aconseguit superar les expectatives quant a economia circular i enfocament local.

Un festival urbà, però slow: Cruïlla Festival

El Cruïlla Festival aposta per un cartell i un públic local, la qual cosa fa que la majoria d’assistents al mateix es desplacin al recinte caminant o en transport públic. A més, aquest és un dels pocs festivals que limiten el seu aforament a un màxim de 25.000 assistents diaris, per així limitar la contaminació i la massificació en el barri en el qual se celebra.

De manera progressiva, han eliminat tots els plàstics d’un sol ús del festival. Gràcies a la col·laboració amb Estrella Damm, han aconseguit que tots els gots que es distribueixen en el festival siguin biodegradables. Per combatre la calor sense recórrer al plàstic, utilitzen ampolles d’aigua de vidre i disposen de vuit fonts d’aigua potable repartides pel Parc del Fòrum.

A més, recentment, el Cruïlla Festival ha llançat el Sustainable Festival Challenge, un concurs en el qual diferents start ups presenten les seves propostes innovadores per aconseguir l’eliminació total del plàstic del festival i aportar nous materials o solucions sostenibles.

De fet, la cervesera Estrella Damm està treballant en un prototip del got “Filling Good”, un got intel·ligent reutilitzable desenvolupat pels empleats d’aquesta companyia i emmarcat en el LAB1876, el programa d’innovació oberta de l’empresa. Es tracta d’un invent que promet acabar de manera definitiva amb els gots de plàstic d’un sol ús en grans esdeveniments, en línia amb la nova normativa europea.

És possible realitzar esdeveniments ZEO-zero emissions-?

La consciència climàtica en el sector dels esdeveniments és cada vegada més elevada. Això ha provocat que molts promotors de concerts, fires i esdeveniments esportius vulguin reduir al màxim la seva petjada ecològica.

En aquest sentit, l’empresa impulsora de la Plataforma ZEO, Sponsoring Maracanã, ha llançat les promocions i esdeveniments ZEO -zero emissions-, l’opció de màrqueting més verd que ofereix el mercat en l’actualitat. La companyia especialitzada en màrqueting i comunicació mediambiental, ofereix aquest servei per ajudar les empreses a reduir la petjada de carboni dels seus esdeveniments i aconseguir el seu màxim compromís ambiental.

Sponsoring Maracanã planteja i implementa les promocions, activacions en el punt de venda i esdeveniments zero emissions, generant el mínim impacte ecològic. Al llarg de tot el procés, es redueixen al màxim les emissions, tots els treballadors compten amb un plus en formació mediambiental i s’utilitzen materials reciclables i, si pot ser, reciclats.

En finalitzar l’acció de màrqueting, un equip d’experts calcula la petjada de carboni de tota la cadena de valor i es realitza una compensació a través d’un projecte de reforestació.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat