Llegir és una de les formes que té la humanitat d’adquirir coneixements, descobrir la història o, simplement, entretenir-se. I, precisament, el mitjà a través del qual es projecta aquest saber o s’aconsegueixen construir les històries que ens captiven durant hores i hores, són els llibres.

Per aquest motiu, resulta tan important que l‘escena literària estigui atorgant un creixent protagonisme a la qüestió del canvi climàtic. Primer van ser els assajos acadèmics o els llibres divulgatius, ara la literatura de ficció i els contes infantils, i finalment el món del còmic i la il·lustració, també s’han sumat a aquest corrent.

Cada vegada més autors, novel·listes o experts climàtics decideixen contribuir a la conscienciació de la població a través de les seves obres. Perquè com més pel·lícules, programes, sèries i llibres parlin sobre aquest tema, més present estarà en la nostra societat.

El primer pas per poder migrar a una societat ZEO és conèixer quines són les causes i conseqüències del canvi climàtic i les solucions que tenim al nostre abast per a fer-li front. Aquestes respostes ens les pot donar qualsevol llibre divulgatiu, estudi o assaig.

No obstant això, també pot ser de gran ajuda per activar la nostra consciència climàtica, fer-nos una idea sobre com podria afectar aquesta situació d’emergència climàtica a la nostra societat en el futur. I com podem aconseguir semblant repte? Senzillament, a través de personatges de ficció o històries que ens emocionin i ens enganxin, mitjançant l’anomenada ficció climàtica o cli-fi.

Aquest gènere literari i cinematogràfic explora els possibles futurs distòpics que el canvi climàtic ens oferirà, posant el focus en com la desertificació, els fenòmens climàtics extrems o la pujada de les aigües amenaçaran la supervivència del planeta i la de tots els éssers que l’habiten.

En paral·lel, també és important crear històries amenes, contes o llibres il·lustrats que ens permetin mostrar als nens la urgent necessitat de ser ZEO -zero emissions-. A través dels llibres infantils d’educació ambiental, poden comprendre des de ben petits perquè hauran de fer canvis en les seves vides per reduir la seva petjada de carboni.

Aquest Sant Jordi 2023, des de la Plataforma ZEO hem recopilat les novetats literàries que parlen sobre el canvi climàtic, separant-les en tres categories: novel·la de ficció, llibre divulgatiu i contes infantils.

Nous llibres de ficció sobre el canvi climàtic

1. El pirata lleuger – (Lily Brooks-Dalton) (2022)

Lily Brooks és una jove novel·lista de ficció coneguda per ser l’escriptora de “Good Morning, Midnight”, un best seller que es va adaptar a la pantalla gran sota la direcció de George Clooney.

La seva última obra “El pirata lleuger” és una interessant novel·la de cli-fi que mostra com els fenòmens climàtics extrems i l’augment del nivell de la mar posaran en perill la ciutat de Florida i els seus habitants.

El protagonista d’aquesta història és Kirby Lowe, un treballador de la línia elèctrica que lluitarà per posar fora de perill a la seva esposa embarassada Frida i als seus dos fills, Lucas i Flip. La història comença quan els fills d’aquest personatge desapareixen just abans que arribi un potent huracà a la ciutat, obligant a Kirby a sortir a buscar-los. La seva dona haurà de donar a llum sola, enmig del caos.

“El pirata lleuger”, que està disponible a Amazon, ens mostra una societat pròxima al col·lapse i relata una situació no tan allunyada de la realitat.

2. What Strange Paradise – Omar El Akkad (2022)

El 2022 The New York Times va catalogar aquesta novel·la d’Omar El Akkad com un dels millors llibres de l’any. Aquest autor egipci-canadenc va saltar a la fama en el món literari amb la seva obra “American War”. No obstant això, va ser la seva última novel·la, What Strange Paradise (2022), la que el va coronar com a autor de ficció i li va atorgar el premi canadenc Giller Prize.

Omar el Akkad va decidir apostar pel gènere cli-fi en ser conscient de l’explotació històrica de l’ésser humà sobre la terra, i descobrir els creixents impactes del canvi climàtic en la nostra societat.

En unes declaracions per la revista Yes Magazine va explicar: “No sé com es pot escriure qualsevol mena d’història en el món actual sense haver de bregar, d’alguna manera, amb el que li estem fent a aquesta Terra”.

“No dic que totes les novel·les hagin de contenir un huracà de categoria 12 o tractar específicament dels incendis forestals. Però tota la literatura tracta del que significa ésser humà. I ara mateix, el que significa ser humà és enfrontar-se al lloc en el qual vivim i al que li hem fet” va relatar El Akkad en un to crític.

“What Strange Paradise” ens mostra un escenari distòpic narrat per dos nens que s’enfronten a les conseqüències del canvi climàtic i un món a la vora del caos.

3. The High House – Jessie Greengrass (2021)

En aquesta poderosa novel·la de l’escriptora guardonada Jessie Greengrass, quatre persones intenten construir una llar enmig d’una apocalipsi climàtica.

Els protagonistes de la novel·la es desplacen a la “High House” (la Casa Alta), situada en un pujol inclinat enmig del no-res, per fugir del dramàtic increment del nivell de la mar. Caro, Pauly, Sally i Grandy s’autoproveeixen d’energia i aliments a través d’un molí i un hort.

Els personatges hauran de bregar amb el canvi que suposa migrar del poble a la naturalesa, i hauran d’aprendre a gestionar els recursos de manera eficient.

High House relata un futur distòpic que no està tan allunyat de la nostra realitat. És una novel·la commovedora sobre el que es pot salvar en la fi del món, que aborda la paternitat, el sacrifici, l’amor i la supervivència sota l’amenaça de l’extinció.

4. Termination Shock – Neal Stephenson (2021)

“Termination Shock” és una obra de cli-fi completament diferent. L’escriptor estatunidenc Neal Stephenson ens transporta fins a un futur pròxim en el qual la societat aposta per la geoenginyeria solar per mitigar el canvi climàtic i reduir l’escalfament global de la Terra.

La novel·la se centra en les conseqüències geopolítiques i socials d’aquesta “falsa solució” a la crisi climàtica.

Al llarg d’aquesta, el lector segueix la vida d’un multimilionari de Texas anomenat T.R. Schmidt, que s’embarca en un arriscat pla de geoenginyeria: llançarà coets que llancin diòxid de sofre a l’aire per així intentar invertir el canvi climàtic.

Aquesta obra mostra que les solucions tecnològiques, pioneres i innovadores poden semblar la resposta per posar fi a aquesta crisi, però al mateix temps, suposen un gran risc i posen en perill el Planeta.

Stephenson deixa entreveure la necessitat de migrar a una societat ZEO i reduir emissions, com la millor resposta per aturar el canvi climàtic.

5. Bewilderment – Richard Powers (2021)

Richard Powers és un novel·lista estatunidenc les obres del qual exploren els efectes de la ciència i la tecnologia modernes. La seva novel·la “Overstory” (2019) es va convertir en best seller i va obtenir el premi Pulitzer a la millor obra de ficció.

En la seva última novel·la, “Bewilderment”, narra la història i recull les reflexions de l’astrobiòleg Theo Byrne i el seu fill Robin en la seva cerca de vida en el cosmos.
Theo evoca històries per a dormir sobre la vida extraterrestre en una sèrie de planetes ficticis, que ell i el seu fill exploren junts en la seva imaginació. Stasis, Isola i Tedia, són els noms de planetes que representen el preu de l’aïllament, la solitud i l’esgotament.

Powers mostra el salt generacional i la dualitat entre pare-fill, que fugen de la ciutat per acampar en el bosc i trobar-se cara a cara amb el món natural. Allí intentaran comprendre per què es fa tan poc per aturar el canvi climàtic i per què històricament l’ésser humà s’ha dedicat a explotar i destruir el Planeta.

Aquesta novel·la s’allunya del gènere cli-fi convencional per tractar una esfera més reflexiva del canvi climàtic. “Bewilderment” tracta de mostrar-nos la importància de reconnectar amb la naturalesa en un món sobreexplotat, sobre informatitzat i sobre poblat.

Nous llibres de divulgació sobre el canvi climàtic

1. Les hores han perdut el seu rellotge Grafton Tanner (2023)

En aquest brillant assaig, l’estatunidenc Grafton Tanner analitza com la nostàlgia s’ha convertit en una emoció que impregna totes les esferes de la nostra societat.

Al llarg d’aquest, Grafton Tanner recorre la història del segle XXI seguint el rastre de la nostàlgia –que va començar a manifestar-se amb la caiguda de les Torres Bessones de Nova York, l’11 de setembre de 2001–, per demostrar que aquesta no és només una conseqüència del nostre present inestable, sinó també una defensa contra ell.

“Les hores han perdut el seu rellotge” analitza com aquest sentiment es cola en els discursos polítics contemporanis i tracta de mostrar els pros i els contres d’eliminar-lo de la narrativa humana, o bé de mantenir-lo com a categoria per ajudar-nos a pensar com construir un món millor.

2. El canvi climàtic emocional – M. Merce Conangla i Jaume Soler  (2023)

Merce Conangla i Jaume Soler són els fundadors de Fundació Ámbit (Institut de Desenvolupament personal), una organització sense ànim de lucre que treballa per donar una resposta seriosa i creativa al repte actual del creixement personal i l’educació emocional i de valors. També són els impulsors de l’anomenada “ecologia emocional” del nou mil·lenni.

Com no podia ser d’una altra manera, en el seu llibre “El canvi climàtic emocional”, porten al lector a preguntar-se si estem educant adequadament a la nova generació d’humans perquè pugui respondre als pròxims reptes com la digitalització o el canvi climàtic.

I és que, pesi món avança de manera ràpida a escala tecnològica i de coneixements, les persones i la societat no evoluciona amb la mateixa rapidesa en els camps emocionals i ètics.

Tal com recull la sinopsi del llibre: “continua havent-hi un gran abisme entre la dimensió intel·lectual i l’emocional, entre el que sabem i el que fem, entre la teoria i la pràctica, entre l’estètica i l’ètica”.

3. Ecologisme real – J.M. Mulet (2022)

Aquest llibre mostra com ser ecologista de veritat i fugir del postureig és més fàcil del que creiem. Amb ajuda de la ciència és possible unir-se al moviment de l’ecologisme real.

Aquesta és la base de l’obra de l’investigador i científic valencià José Miguel Mulet, conegut per la seva obra “Menja sense por” (2015) que va aconseguir els 17.000 exemplars venuts.

I és que les nostres decisions i accions tenen un impacte directe en el medi ambient i, si les canviem, podrem reduir la nostra petjada ecològica. Ara bé, quines són les accions que veritablement protegeixen el Planeta? Quina és la dieta més respectuosa amb el medi ambient? És realment millor comprar un cotxe elèctric que un convencional? Per què el rebut de la llum és tan car si la llum solar i el vent són gratis?

En aquest llibre J.M Mulet tracta de donar resposta a totes aquestes preguntes i desmenteix moltes de les mentides sobre la cura del Planeta i el medi ambient, des d’una perspectiva científica.

Segons relata en el mateix llibre, algunes de les propostes que han defensat les organitzacions ecologistes durant aquests anys no tenen una base científica i, en cas de dur-les a terme, els resultats podrien ser nefastos per als ecosistemes.

4. 100 preguntes sobre el canvi climàtic – Wellington Hammerfield (2023)

Aquest autor és conegut en el món dels llibres per haver escrit diversos llibres divulgatius i d’autoajuda pel gran públic amb la mateixa estructura: “100 preguntes abans de jubilar-se”, “100 preguntes abans de separar-te”, “100 preguntes per a saber estudiar”, etc.

Aquest escriptor originari d’Hamstead, Birmingham, ajuda als lectors a comprendre diferents temes i qüestions d’una forma ràpida i amena. En el seu llibre “100 preguntes sobre el canvi climàtic” mostra en una breu, però reveladora pinzellada, què és el canvi climàtic i ofereix resposta a les 100 preguntes que acostumem a fer-nos sobre aquest.

Una excel·lent introducció per aquelles persones que coneixen de manera superficial aquest fenomen causat per l’home, però no tenen clar què implicarà per les futures generacions i per què és tan important ser ZEO -zero emissions-.

5. Els vicis de l’ecologisme  – Alfredo Apillanez (2023)

El científic social Mayer Hillman ens mostra la crua realitat que ens espera, de no actuar immediatament per reduir emissions i aturar el canvi climàtic.

Segons Hillman, la societat està condemnada, i el desenllaç d’aquesta crisi és la mort, amb el final de gran part de la vida en el planeta. Una visió funesta i fatalista sobre l’actualitat que pot portar a molts a repensar la seva manera de consumir, moure’s, menjar i interactuar amb l’entorn.

Al llarg d’aquesta obra, Hillman es mostra crític amb el sistema actual: una forma d’organització social completament irracional, basada en les fredes aigües de l’interès egoista en les quals naveguen els posseïdors del poder i els diners.

Nous llibres per a nens 2023

1. Canvi Climàtic – Steve Parker (2023)

Aquest llibre imprès en paper reciclat explica de manera clara i amena per què en els últims anys s’ha registrat un augment progressiu de les temperatures i han tingut lloc alguns fenòmens climàtics extrems. Aquesta situació climàtica està provocant un desequilibri en els ecosistemes i posant en risc la supervivència de centenars d’espècies i plantes.

Una forma ideal d’ensenyar als més petits què és i quin és l’origen del canvi climàtic.

2. El canvi climàtic – Olé! Mortadelo 218Francisco Ibáñez (2023)

Malgrat tractar-se d’una qüestió delicada, aquest còmic relata les conseqüències del canvi climàtic i critica, amb un to d’humor, la inactivitat de l’ésser humà enfront del mateix. Un llibre que pot ser llegit per nens, joves, i fins i tot adults, i continuar activant la consciència climàtica.

Els il·lustres personatges de dibuixos Mortadelo i Filemó s’enfronten al canvi climàtic. En aquesta ocasió, el Súper encarregarà a aquests dos agents una missió en la qual hauran de lluitar contra els efectes del canvi climàtic, que està causant problemes en tot el planeta.

3. El canvi climàtic Què podem fer? – Editorial Susaeta (2009)

Aquest llibre per nens a partir de vuit anys, podria estar entre els llibres de text d’obligada lectura de les escoles i formar part del currículum extraordinari d’educació ambiental.

Publicat per l’editorial Susaeta i amb múltiples edicions, aquest llibre divulgatiu explica com està afectant el canvi climàtic al Planeta i als éssers que habiten en ell. A més, anima als petits lectors a actuar fent alguns canvis i accions en la seva vida diària.

Independentment de l’edat, tothom pot aportar el seu granet de sorra per protegir el món en el qual vivim.

Selecció Especial: Les recomanacions de Bill Gates

El multimilionari Bill Gates sempre ha estat reconegut pel seu activisme climàtic i per proposar solucions per mitigar l’emergència climàtica a través de la innovació tecnològica. Al llarg de la seva carrera, ha destinat part dels seus fons en recerques per aconseguir un subministrament energètic més ZEO, descobrir noves tecnologies de captura de carboni, etc.

A més, el 2021, el seu llibre “Com evitar un desastre climàtic” es va convertir en una obra de referència per la comunitat climàtica. Al llarg d’aquest, Gates aborda la lluita climàtica des de diferents àrees o indústries, posant el focus en dues xifres clau: 51.000 milions i 0. La primera xifra són les emissions de CO₂ que avui dia genera l’ésser humà, i 0, són les zero emissions que volem aconseguir.

Precisament per això, les seves recomanacions de llibres són realment importants per aquelles persones interessades a reduir la seva petjada de carboni i ser ZEO i en la comprensió d’aquest fenómen.

La revista Forbes recull quatre llibres recomanats per Bill Gates per comprendre millor la Terra i el canvi climàtic.

1. Weather for Dummies – John D. Cox

Aquest llibre, amb il·lustracions i experiments casolans, va ajudar a Gates a comprendre com el canvi climàtic afecta al temps.

2. The Atmosphere – Frederick K. Lutgens, Edward Tarbuck y Redina Herman

Aquest llibre explica de manera pràctica què és el que fa que la superfície de la Terra s’escalfi i es refredi, explica com circula l’atmosfera i estableix una connexió entre l’atmosfera i el canvi climàtic. The Atmosphere és una visió poc tècnica de la meteorologia.

3. Physical Geology – James S. Monroe, Reed Wicander y Richard Hazlett

Gran part d’aquest llibre, de nivell universitari i adornat amb divertits comentaris, està dedicada a conceptes com els diferents tipus de roques, les plaques tectòniques, les glaceres i l’erosió. Aquest llibre va ajudar a Gates a comprendre què hi ha sota la Terra.

4. Planet Earth – John Renton

Segons Gates, John Renton ajuda al lector a veure el món d’una altra manera. Planet Earth acompanya a una sèrie de videoconferències titulades «Nature of Earth: An Introduction to Geology (La naturalesa de la Terra: Una introducció a la geologia)».

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat