Aquest estiu, a causa de les conseqüències de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, la temporada vacacional serà molt menys nociva per al nostre planeta. La cautela i la prevenció marcaran els destins i activitats.
Les autoritats sanitàries recomanen evitar els vols transnacionals i els viatges a ubicacions amb grans aglomeracions de gent, dos condicionants que implicaran una reducció de les emissions de GEH que provoquen el canvi climàtic, durant aquests mesos respecte a anys anteriors.
Ara la societat treballa per aprofitar al màxim l’oportunitat d’articular una sortida verda de la crisi, fet que ens ajudarà a mantenir en el futur els baixos nivells d’emissions aconseguits durant la pandèmia.
Si bé aquest estiu la societat reduirà part de la seva petjada de carboni derivada del transport gràcies a les recomanacions sanitàries de no viatjar, encara existeixen algunes emissions vinculades a la nostra activitat diària que podem evitar.
La Petjada de carboni a l’estiu
A l’estiu correm el risc d’incrementar les emissions generades per la nostra activitat, a través de l’ús de l’aire condicionat o del ventilador. Durant aquesta època de l’any consumim diferent i apareixen noves possibilitats d’augmentar la nostra petjada de carboni.
Podem buscar opcions sostenibles per reduir aquest impacte negatiu durant aquest estiu:
- Consumint tenint en compte les etiquetes de petjada de carboni dels productes
- Utilitzant protector solar sostenible
- Mantenint i netejant la nostra piscina de manera sostenible
- Fent turisme de proximitat amb vehicle elèctric
L’ús de cremes solars o l’obertura d’instal·lacions com les piscines, genera un impacte negatiu en els oceans i ecosistemes marins. Una petjada ecològica que també produïm a través del nostre consum de roba i vestits de bany.
La petjada de carboni de la moda
Segons el Institution of Mechanical Engineers el 35% dels microplàstics que contaminen els nostres oceans procedeixen dels tèxtils i fibres sintètiques utilitzades per confeccionar la nostra roba i els nostres vestits de bany. Aquests últims, habitualment es fabriquen amb plàstics com l’elastà o el niló, fibres plàstiques que poden trigar més de cent anys a degradar-se i que desprenen milions de microplàstics després de cada rentada.
La moda és responsable d’almenys el 8% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic i del 20% de la petjada hídrica del planeta; No hem d’oblidar que és la segona indústria més contaminant del planeta.
Tot això es deu al fast fashion o l’anomenada moda ràpida, el model de negoci més comú entre les grans marques que, al mateix temps, suposa una gran amenaça per la supervivència del nostre planeta.
La moda fast fashion, redueix el cicle de vida útil de la roba i la converteix en un producte d’un sol ús. Per abaratir el cost final del producte, s’utilitzen fibres sintètiques molt més sensibles al desgast i molt més contaminants.
Les dades són esfereïdores: Segons la fundació Ellen McArthur, tres cinquenes parts de tota la roba produïda acaba en abocadors o incinerada en el termini d’un any a partir de la seva fabricació, generant emissions innecessàries i danyant la fauna i flora del planeta.
Malgrat que la crisi de la COVID-19 sembla haver frenat aquest sistema de producció posant fi a les col·leccions i a la compra per temporades, les marques continuen venent roba fabricada amb teixits i fibres que contribueixen al canvi climàtic.
Alternatives de banyadors ecològics
En els últims anys un gran nombre de marques han començat a apostar per la sostenibilitat i la circularitat amb col·leccions de bany ZEO -zero emissions-. També han nascut noves marques 100% ecològiques, el segell distintiu de les quals és la producció d’una moda de bany capaç de generar el mínim impacte en el medi ambient i contribuir a la recuperació dels oceans.
Malgrat les queixes i peticions de milers d’ONG i entitats ecologistes, encara no existeix ni es valora la creació d’una normativa que reguli la producció de moda amb fibres sintètiques que contaminen de manera invisible i ubiqua el nostre planeta. Així i tot, moltes empreses han pres la iniciativa d’oferir als consumidors opcions de moda que els permetin vestir de manera conscient.
I si aquest estiu vols apostar pels vestits de bany i bikinis sostenibles i, a més, evitar la petjada de carboni derivada del transport els mateixos, existeixen múltiples marques espanyoles i opcions de teixits que et poden ajudar a reduir la teva petjada de carboni.
El teixit ECONYL és una fibra produïda amb residus plàstics de xarxes de pesca
Algunes marques com la d’Almeria Ilove_belove o la madrilenya Cabuya compten amb una producció 100% local i fabriquen les seves peces amb ECONYL®, una fibra innovadora produïda amb productes reciclats de nilons, entre ells xarxes de pesca, que han arribat al final de la seva vida útil.
Unes altres com All Sisters, encara que confeccionen els seus vestits de bany amb teixits procedents d’Itàlia, compten amb l’acreditació OEKO-TEX. Es tracta d’una certificació que assegura al consumidor que les peces han estat fabricades en instal·lacions de baix impacte ambiental (eficiència energètica i electricitat renovable), i que estan lliures de substàncies nocives per al planeta.
Algunes marques són una clara mostra que és possible crear grans dissenys 100% circulars. Cada vestit de bany de la marca de luxe NOW_THEN, està fabricat amb 300 grams d’escombraries marines, contribuint d’aquesta manera a la neteja dels oceans.
Altres marques espanyoles com Reset Priority, Thinking MU i Suroswimwear, , també utilitzen fibres orgàniques i reciclades de baix impacte ambiental, i continuen treballant per fer fins i tot més sostenibles els seus vestits de bany.
L’upcycling i el disseny ajuden a reduir l’impacte de la moda de bany en el planeta
En el món de la moda de bany moltes marques aposten també per l’upcycling. La companyia Scotta1985 ha millorat gran part de la seva línia de vestits de bany canviant els materials de fabricació per fibres fetes a base de residus plàstics.
Una altra de les maneres de reduir la petjada de carboni de les peces de bany és a través de la seva fabricació amb fibres naturals completament degradables, l’impacte de les quals en el medi ambient és mínim. La signatura espanyola Baelle, ha optat per materials naturals com la seda, el cotó o el bambú per als seus bikinis i vestits de bany.
A més de complir amb els índexs de sostenibilitat de Sensitive Fabrics, la seva col·lecció conté diversos dissenys reversibles, la qual cosa permet comptar amb dos bikinis en un i així reduir el nombre de vestits de bany que comprem a l’estiu.
SwimAgainst una marca activista de vestits de bany que divulguen la consciència climàtica
La marca SwimAgainst, a més de fer front al canvi climàtic mitjançant una producció i confecció sostenible dels seus vestits de bany, transmet la consciència climàtica a través dels seus dissenys.
La majoria dels seus vestits de bany són reversibles i tots els estampats són imatges reals que mostren la problemàtica del canvi climàtic. Els vestits de bany s’elaboren en un taller socialment responsable de Barcelona, que contracta persones en risc d’exclusió social, i es distribueixen a través d’un embalatge biodegradable.
SwimAgainst és un clar exemple que és possible configurar una moda activista i capaç de contribuir a l’acció climàtica i la conscienciació de la societat. La creadora de la marca té l’objectiu de mostrar a través dels seus dissenys i bikinis, la necessitat d’adoptar un estil de vida respectuós amb el planeta en el qual vivim.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.