Aquest any 2019, els parlaments d’Irlanda, Regne Unit, el congrés dels diputats espanyol i múltiples institucions locals i regionals, així com universitats o ajuntaments han declarat l’Estat d’Emergència Climàtica. Ara la declaració d’Emergència Climàtica agafa més força que mai gràcies a la declaració del Parlament Europeu el 28 de novembre.

Encara que sigui simbòlicament, tot un continent reconeix la greu situació que està vivint el planeta i es compromet a prendre cartes en les accions per a transformar la societat i aconseguir que sigui més ZEO -zero emissions- en 2050. Amb 429 vots a favor, 225 en contra i 19 abstencions, la victòria ha estat per als eurodiputats socialistes, liberals, verds i d’esquerra unitària.

A només tres dies de la COP25 que se celebrarà a Madrid, la Comissió Europea ja ha anunciat la creació d’un nou Fons de Transició per a reduir l’impacte regional que comporten les noves accions i polítiques orientades a les emissions. Es tracta d’una espècie de Green New Deal enfocat a prioritzar la transició energètica, l’electrificació del transport, la reocupació laboral i a penalitzar econòmicament encara més, les grans emissores de carboni.

La Unió Europea es comprometrà a la neutralitat climàtica per 2050

Durant la COP25 que originalment s’havia de celebrar a Xile i que es va canviar de lloc a causa dels disturbis que està patint el país, la Unió Europea podria comprometre’s a la neutralitat climàtica per a 2050. Almenys aquesta és la data que proposen la majoria de caps de govern de la UE, malgrat l’oposició d’alguns països com Polònia, Hongria i la República Txeca, que anteriorment ja havien bloquejat aquest objectiu ZEO.

L’oposició no és cap a l’objectiu de neutralitat per a 2050, sinó a assumir aquesta meta sense cap ajuda econòmica especial dirigida a aquests tres països, per a poder realitzar una transició justa. Els tres països depenen enormement dels combustibles fòssils, en concret del carboni. En el cas de Polònia, un 80% de l’energia es produeix a través d’aquesta font d’energia fòssil i d’aquesta depenen també més de 112.000 polonesos. A Espanya, per exemple, el nombre de treballadors que depenen del carbó és de 6.700 operaris.

Només 10 països europeus compliran els objectius ZEO per a 2030

La Unió Europea ha de reduir encara més les seves emissions GEI per a la dècada vinent. Fa pocs dies l’informe del Programa de les Nacions Unides pel medi ambient (Panell Intergovernamental) alertava de la necessitat de reduir almenys un 7,6% les emissions GEI anuals. Segons l’organisme de l’ONU, només així es podrà complir l’Acord de París de mantenir per sota dels 2° l’increment de la temperatura del planeta.

OBJECTIU 2020 → -20% respecte a 1990

OBJECTIU 2030 → -30% respecte a 2005

De totes maneres, aquest 2020, alguns països de la UE podrien aconseguir reduir els seus Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI) un 20% respecte als nivells de 1990. La majoria de polítiques actuals dels estats membres auguren una reducció d’un 30% per a 2030. Només Grècia, Portugal i Suècia arribaran a l’objectiu de reducció d’emissions de 2020 amb les polítiques que han estat realitzant fins avui.

Espanya, França i Itàlia aconseguiran l’objectiu de reducció de 2020 si apliquen polítiques addicionals

Bèlgica, Hongria, França, Croàcia, Itàlia, Eslovènia i Espanya només aconseguiran l’objectiu si comencen a aplicar polítiques ZEO addicionals. Segons dades recollides per la directiva de mercat de drets d’emissió, les indústries i companyies subjectes a aquest règim, haurien de reduir un 43% les emissions per a 2030.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat