Aquest estiu ha estat més calorós de l’habitual a la península, en concret un 0,5 més de la mitjana normal, i sabem que tot és per una raó: El canvi climàtic. Les notícies cada vegada parlen més d’això; Dels moviments juvenils que reivindiquen més acció pel clima a governs i partits polítics, com Fridays For Future, però també de les alertes i solucions que proposen organismes com l’IPCC de la ONU per a abordar el problema de l’emergència climàtica. La temàtica del canvi climàtic cada vegada agafa més protagonisme en tots els àmbits, inclòs en el del cinema.
En el festival de Sundance de 2006, Al Gore projectava el documental més taquiller i comentat sobre la problemàtica del canvi climàtic de la història (anys abans poc coneguda per la societat). Des que es va estrenar “Una veritat Incòmoda“, ha plogut molt, i ara fins i tot les pel·lícules de ficció de Hollywood inclouen referències al canvi climàtic o dibuixen escenaris postapocalíptics mostrant-nos els seus efectes.
1. Downsizing
Si existeix una forma de veure la desgràcia amb optimisme el director d’aquest film, Alexander Payne, té la fórmula màgica. Downsizing és una pel·lícula sobre un pioner sistema de reducció quirúrgica que pot salvar a la raça humana de les desastroses conseqüències del canvi climàtic. L’enfocament és que la grandària “sí que importa”, quant a l’ús de recursos i els malbarataments que genera l’ésser humà, però també en el preu dels productes i objectes que consumim. La pel·lícula fa múltiples referències al canvi climàtic i enfoca la trama central en si aquesta mesura de “reducció” haurà arribat massa tard.
2. Tomorrowland
Aquesta producció Disney de fantasia i ciència-ficció ens porta a l’escenari de Tomorrowland: El mòn de demà. Tota la pel·lícula segueix una trama que al principi, no sembla estar vinculada al problema del canvi climàtic. Un dels personatges, Nix, interpretat per Hugh Laurie, mostra a la humanitat a través d’una avançada tecnologia el futur, que existeix la possibilitat que el món col·lapsi a causa del canvi climàtic.
3. WALL-E
Tothom coneix aquesta super-producciód’animació de Pixar, pocs saben que té múltiples picades d’ullet a una de les problemàtiques causants del canvi climàtic: l’acumulació de deixalles i l’hiperconsum. En el film ambientat en el 2800 el robot protagonista, Wall-E, deambula per un planeta Terra desolat i sense vida humana, plagat de residus electrònics i ferralla. A causa del mal infligit al planeta, els humans es veuen obligats a viure en l’espai sent totalment dependents de la tecnologia per a la seva supervivència.
4. Waterworld
En aquest poc aclamat film de 1995, un mariner futurista interpretat per Kevin Costner ha de protegir a una nena en un planeta sense terra ni continents. L’escenari de “Waterworld” ens mostra un planeta on els casquets polars s’han fos i tota la Terra està coberta d’aigua. Tota la pel·lícula ens mostra un retrat de com podria ser el futur de la humanitat si seguim sobreescalfat la Terra amb les emissions GEI.
5. El día de demà
Va ser la primera pel·lícula taquillera que va tractar les possibles conseqüències del canvi climàtic de manera directa. Rolland Emmerich dóna vida a aquest film que mostra un futur potser no tan allunyat de la realitat. La pel·lícula comença amb el protagonista, el paleontòleg Jack Hall, recollint unes mostres de gel a l’Antàrtida i dies després presenta els resultats en una conferència en l’ONU. Paradoxalment, el desglaç dels pols produït per l’escalfament global, generarà uns canvis climàtics que donaran motiu a una Edat de Gel.
6. Children of men
Aquesta pel·lícula del director mexicà Alfonso Cuarón mostra un futur distòpic on no neixen nens. Les dones s’han tornat infèrtils a causa dels elevats nivells de contaminació produïts per l’home. Els problemes socials, les guerres i la fam sorgeixen es mostren en el film com a conseqüència indirecta a l’excés de pol·lució i l’emissió de gasos contaminants. En el film un exactivista interpretat per Clive Owen, haurà de protegir a Kee, Clare–Hope Ashitey, una immigrant il·legal i única dona embarassada de la terra després de 18 anys d’infertilitat.
7. Happy Feet 2
Si a Happy Feet 1 la clara crítica amagada era cap a la sobrepesca, a Happy Feet 2 la crítica directa és a l’escalfament global. En aquesta pel·lícula d’animació, els pingüins ballarins s’enfronten a tota mena de problemes causats pel despreniment d’un iceberg. L’escalfament global està present en aquesta pel·lícula que, de forma poc òbvia, mostra aquest problema al públic infantil.
8. The Road
En aquesta adaptació de la novel·la de Corman McCarthy, un pare i el seu fill recorren la Terra a la recerca de subministraments per a la supervivència. Encara que el film no parla clarament de canvi climàtic, un escenari hivernal i desolat es mostra com una clara conseqüència dels canvis climàtics. Un pare interpretat per Viggo Mortensen s’enfronta a tota mena de lladres, bandits i caníbals que revelen la cara menys amable de la humanitat davant situacions post apocalíptiques.
T’has quedat amb ganes de més?
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.