La venda de cotxes a Espanya s’ha tornat a disparar després d’un període de caiguda en picat durant la crisi de la COVID-19 i el període d’adaptació postpandèmia. Des de gener fins al mes de març del 2023, el nombre d’unitats matriculades s’ha incrementat en un 44,5%, en comparació al mateix període del 2022.

Segons el nou informe de l’ANFAC (Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions), Faconauto, la patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques automobilístiques, i Ganvam, l’Associació Nacional de Venedors de Vehicles de Motor, Reparació i Recanvis, les vendes de turismes nous han tancat el primer trimestre en positiu, cosa que no passava des d’abans de la pandèmia.

El mes de març del 2023, les matriculacions de turismes i tot terreny van superar les 99.000 unitats, un 66,1% més que el mateix mes del 2022 (quan es van vendre 59.919 vehicles). Segons les tres patronals, aquest increment es deu tant a la millora en la cadena logística com a la producció de vehicles.

Aquestes xifres podrien resultar realment positives per al Planeta i la lluita contra el canvi climàtic, si es donés el cas que la major part d’aquestes vendes fossin de vehicles elèctrics o ZEO -zero emissions-. Tanmateix, l’informe mostra que ens trobem davant de l’escenari contrari.

Segons l’Aedive i Ganvam, en el primer trimestre del 2023, les matriculacions de cotxes elèctrics (elèctrics purs i híbrids endollables), van pujar un 35,1% més, fins a les 31.290 unitats venudes.

L’Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls de la Mobilitat Elèctrica mostra que, elaborant una anàlisi per tipologia de vehicles, les matriculacions de turismes 100% elèctrics van pujar un 54,5% en el primer trimestre, amb un total d’11.551 unitats.

En el cas de les motocicletes ZEO, les matriculacions es van situar enguany en les 1.674 unitats (-35,3%).

Menys d’un 10% de les noves matriculacions de turismes són elèctrics

Malgrat que les dades demostren que la compra de vehicles elèctrics a Espanya continua pujant, en l’actualitat, la penetració dels cotxes electrificats no arriba ni al 10% en les vendes totals de turismes.

El desembre del 2022 es van vendre 4.140 cotxes elèctrics a Espanya: la quota de mercat del vehicle elèctric el dotzè mes va ser realment baixa. Durant aquest període, només un 4,67% dels nous cotxes matriculats van ser elèctrics.

El creixement constant de les vendes de cotxes elèctrics en els últims anys mostra que la societat cada vegada està més conscienciada sobre la necessitat de migrar a un transport més sostenible. Malgrat això, encara estem lluny d’aconseguir una mobilitat completament ZEO.

I les dades resulten encara més preocupants si els comparem amb els de la resta de països de la Unió Europea.

Quina és la diferència entre Europa i Espanya quant a la compra de vehicles elèctrics?

El 2022 les xifres de matriculacions van demostrar una clara reculada respecte a la compra de vehicles elèctrics a Espanya – si les comparem amb les d’Europa-.

La implantació de l’elèctric a Europa no és uniforme en tot el territori i s’observa una gran diferència entre països. Mentre que hi ha alguns estats que han pres la davantera amb un creixement excel·lent i en línia amb els objectius de descarbonització proposats per l’ONU, hi ha uns altres que no s’acaben d’enlairar.

En aquest sentit, es donen grans diferències en l’expansió del vehicle 100% elèctric entre el nord i el sud d’Europa. I Espanya sembla estar molt lluny d’aconseguir una mobilitat completament ZEO, atès que està a la cua del rànquing de països amb més cotxes elèctrics venuts.

Noruega és el país que més ha avançat respecte a l’electrificació del seu parc automobilístic gràcies a la seva política fiscal. Fa anys que aplica una sèrie de mesures punitives als vehicles de combustió interna per instar els noruecs a comprar-se cotxes elèctrics.

A més, per accelerar la transició ecològica en aquest àmbit, el Govern de Noruega ha avançat al 2025 la prohibició de venda de cotxes convencionals, inclosos els híbrids endollables. A la resta d’Europa, la data en la qual es prohibirà la compra i la venda de cotxes de combustió interna serà el 2035.

És important recordar que el 2020, Noruega va ser el primer país en el qual més del 50% dels cotxes venuts van ser elèctrics: més de la meitat de la quota del mercat de venda de cotxes va ser ZEO.

Tal com reflecteix aquest gràfic d’Statista, el 2021, el país escandinau es va tornar a superar aconseguint que el 64,5% dels nous vehicles matriculats fossin elèctrics.

No obstant això, els experts asseguren que és difícil replicar el model noruec a altres països i activar les mateixes exempcions fiscals i de peatge. El cas de Noruega és especial, perquè es tracta d’un país amb molt potencial gràcies a la gran consciència climàtica dels seus habitants, les seves ambicioses polítiques verdes i al seu govern ZEO.

Precisament per això, la resta de països estan molt allunyats d’aconseguir aquesta expansió del vehicle elèctric. Ells també avancen en la senda cap a una mobilitat 100% elèctrica, encara que a un ritme molt més lent.

Noruega, Països Baixos i Suècia són els països amb més matriculacions d’elèctrics

El 2022, després de Noruega, Països Baixos i Suècia van coronar el top 3 amb un 19,8% i un 19% de matriculacions 100% elèctriques, respectivament.

La classificació en vendes d’elèctrics la completen Àustria (13,8%), Alemanya (13,5%), Suïssa (13,3%), Dinamarca (13,2%), el Regne Unit (11,6%), Luxemburg (10,3%) i França (9,8%).

Al final de tot, es troben Itàlia (4,6%), Espanya (2,7%) i la resta de països del sud d’Europa, que semblen haver perdut, de moment, el tren del cotxe elèctric.

Existeixen algunes raons per les quals la implementació del cotxe elèctric no està aconseguint els resultats esperats als països mediterranis.

Per què hi ha menys vendes de cotxes elèctrics a Espanya que a Europa?

Abans d’entrar detalladament en el cas d’Espanya, és important analitzar primer quines són les diferències entre nord i sud. Per què es venen més elèctrics al nord que al sud?

Malgrat que l’informe Transatlantic Trends de la Fundació German Marshall i Fundació BBVA, va revelar que el sud d’Europa està més preocupat pel canvi climàtic que el nord; en l’àmbit de la mobilitat, la realitat sembla ser una altra.

Segons els experts, durant l’última dècada, la indústria del cotxe elèctric ha crescut i s’ha desenvolupat als països del nord i el centre d’Europa.

Això ha provocat els governs d’aquests països hagin respost agilitzant les mesures d’adaptació a aquesta tendència i creant polítiques verdes per aturar la compra de cotxes de combustió i impulsar la compra de cotxes elèctrics.

No obstant això, la clau ha estat que aquests països fa anys que optimitzen la seva infraestructura per facilitar l’expansió d’aquest vehicle, creant una xarxa notable d’electrolineres i impulsant la construcció de punts de recàrrega en espais i edificis públics. A més, aquests països del nord d’Europa han anat un pas més enllà, activant ajudes específiques i plans d’ajuda comunitaris i europeus per aconseguir-ho.

En aquest sentit, Espanya és un dels països d’Europa més mal situats quant a electro mobilitat i punts de recàrrega públics. Els experts apunten al fet que la raó per la qual no es venen suficients cotxes elèctrics en aquest país és que no es disposa de suficients punts de recàrrega. En paral·lel, no es construeixen suficients punts de recàrrega perquè no hi ha suficients cotxes elèctrics.

I, d’aquesta manera, s’instal·la la tendència del “peix que es mossega la cua”, que no ens permet avançar en la lluita contra el canvi climàtic i la transició cap a la mobilitat ZEO.

La falta de punts de recàrrega a Espanya retarda la implementació del cotxe elèctric

Els objectius de descarbonització del transport establerts pel PNIEC mostren que hauríem d’arribar a 5 milions de vehicles ECV, elèctrics purs i híbrids endollables, el 2030.

Malgrat tot, segons l’informe d‘OBS Business School, amb les vendes i matriculacions que s’han fet a Espanya, únicament hem cobert el 3% del pla projectat per al 2030.

Els experts i analistes de l’Associació Nacional de Fabricants d’Automòbils i Camions d’Espanya asseguren que el problema resideix en la situació dels carregadors elèctrics.

Espanya hauria de tenir 3,3 milions de punts de recàrrega, mentre que només en compta amb 16.565

Per proveir a aquests 5 milions de vehicles, Espanya hauria d’aconseguir activar 3,3 milions de punts de càrrega: I per aconseguir tenir 3,3 milions de punts de càrrega el 2030, hauríem d’haver tancat l’any 2022 amb 45.000 punts de càrrega al nostre país. No obstant això, el setembre d’aquest 2022 només disposem de 16.565.

A més, al problema de la falta de punts de recàrrega cal afegir-li el fet que els carregadors “suposadament” ràpids no funcionen a la potència desitjada. És important tenir en compte que els carregadors públics de cotxe elèctric a Espanya són molt lents: el 83% amb menys de 22 kW i això fa que molts espanyols pensin que comprar-se un cotxe elèctric serà logísticament inviable.

Per sort, des de Brussel·les s’està impulsant una nova normativa que obligaria als països a que, d’aquí al 2026, hagin de disposar d’un punt de recàrrega ultraràpid cada 60 quilòmetres.

Des de la Plataforma ZEO, vam dur a terme una anàlisi sobre la situació del vehicle elèctric a Espanya i la falta d’electrolineres.

Per què no es fabriquen cotxes elèctrics a Espanya?

En referència al desenvolupament de la indústria del cotxe elèctric a Espanya, el president de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac), el britànic Wayne Griffiths, va advertir al Govern de  la necessitat d’activar “mesures urgents i profundes” per incentivar la venda de cotxes electrificats (elèctrics i híbrids endollables). Segons Griffiths, l’ocupació i el pes industrial de l’automoció espanyola, un sector que representa el 10% del PIB i dona feina a dos milions de persones al nostre país, està en perill.

En unes declaracions al mitjà Expansió, va assegurar que “el sector fa els seus deures. Estem a favor de la reducció d’emissions. Estem compromesos amb el ‘Fit for 55’ de la Unió Europea i amb el repte de no vendre cotxes que emetin gasos contaminants el 2035”.

“Nosaltres complim; invertim milers de milions en electrificació i seguretat dels nostres models. Ara bé, si no es venen cotxes electrificats, perquè els fabricarem a Espanya?” assegura Griffiths.

“Si Espanya vol ser un ‘hub’ d’electro mobilitat a Europa és ridícul que estiguem en nivells per sota del 10%”, va advertir Griffiths.

Per complir amb els objectius de reducció d’emissions per al 2035, hauríem d’haver comprat 120.000 turismes electrificats a Espanya; mentre que finalment la xifra va ser 78.000 unitats.

D’altra banda, Espanya necessitava aconseguir el 2022 els 45.000 punts de recàrrega d’accés públic, però avui només existeixen al voltant de 17.000. I aproximadament 8 de cada 10, són punts de recàrrega lents.

Aquestes són dades i xifres que han de motivar-nos a ser més ZEO i apostar per la mobilitat elèctrica. En paral·lel, hem d’instar els governs a endurir les seves polítiques contra els vehicles convencionals i activar més beneficis per a promoure la compra del cotxe elèctric.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat