Durant el dia de la Nit de Sant Joan al voltant de tot el planeta Terra les societats celebren l’entrada a l’estació d’estiu amb diferents festes i esdeveniments que demostren la seva riquesa cultural.

A Espanya, una de les tradicions més mil·lenàries sempre ha estat la celebració d’aquesta festivitat amb petards, focs artificials, fogueres i tota classe de pirotècnies. Espectacles de sons, llums i colors increïbles per al nostre gaudi, però, quins efectes tenen aquests artefactes en el nostre planeta? Contribueixen de manera directa al canvi climàtic?

Contaminació de l’aire

Al llarg de la història, la comunitat científica ha investigat els efectes dels focs artificials i dels petards en el medi ambient arribant a una contundent conclusió: concentrats en curts períodes de temps, aquests artefactes poden disparar els nivells de contaminació de manera perillosa.

Els focs artificials desprenen pólvores fines i compostos colorants metàl·lics similars als que produeixen altres grans fonts de contaminació com el trànsit. És per això que a les persones amb malalties respiratòries o cardiovasculars se’ls aconsella no assistir a cap esdeveniment en el qual es tirin petards o artefactes similars.

Un exemple de la magnitud d’aquesta contaminació de partícules de metall (les que els donen el color), toxines, productes químics i fums són les dades recollides per l‘Agència Federal de Medi ambient d’Alemanya (UBA). Segons aquest organisme, els focs artificials celebrats durant l’any nou en aquest país alliberen fins a unes 5.000 tones de partícules fines a l’aire en una sola nit. Aquestes quantitats equivalen aproximadament a dos mesos de trànsit per carretera.

Alemanya va decidir establir zones lliures de focs artificials

És per això que, després de conèixer aquestes dades, per prevenir possibles efectes adversos en la salut dels humans i dels animals, Alemanya va decidir fa uns anys establir algunes zones lliures de focs artificials. I aquest 2019, la majoria de botigues i locals van començar a retirar-los dels seus aparadors amb la finalitat de protegir la salut dels seus ciutadans i aconseguir aire pur els 365 dies de l’any.

A més, si plou pocs dies després d’haver realitzat un espectacle de pirotècnia, els productes químics i colorants suspesos a l’aire poden penetrar en el sòl i afectar els sistemes d’aigua. Per això, avui dia existeixen algunes alternatives més ZEO, com són els focs artificials professionals fabricats amb paper biodegradable.

Incendis Forestals

La relació entre pirotècnia i incendis forestals és ben coneguda. Durant l’última dècada, a Espanya milers d’hectàrees de boscos i muntanyes han estat danyades a causa d’aquests artefactes.

Els petards i els focs artificials contribueixen al canvi climàtic perquè posen en risc la salut dels majors embornals de carboni del planeta Terra: els boscos.

Els incendis forestals a Espanya han generat més de 15,75 milions de tones de CO₂

I és que segons ha denunciat de manera reiterada Ecologistes en Acció, els incendis forestals poden arribar a emetre més de 3 milions de tones de CO₂ en un sol any – la mitjana anual és d’1,5 milions de tones l’any. Fins al 2013, només a Espanya, es van registrar més de 15,75 milions de tones de CO₂ emeses a l’atmosfera a causa d’incendis forestals.

Un d’aquests incendis va ser el de la cala Sa Tuna a la Costa Brava. El 2009 unes 200 persones van haver de ser evacuades de les seves llars a causa d’un incendi forestal que va acabar amb 5 hectàrees de bosc. Els bombers van assegurar que l’incendi el va originar un coet.

El 2017 el diari La Vanguardia recollia entre les seves pàgines que entre 2013 i aquest mateix any, hi havia hagut més d’un centenar d’incendis forestals a Espanya a causa d’un mal ús del material pirotècnic. Encara que la llei prohibeix disparar coets o qualsevol altre petard a menys de 500 metres dels boscos, cada nit de Sant Joan es produeixen incendis per aquesta causa.

No podem oblidar que els boscos són els millors aliats per fer front a l’emergència climàtica i per això, és prioritari protegir-los i reduir riscos. I és que els boscos no només són capaços de fixar CO₂ durant llargs períodes de temps, sinó que en poden capturar fins a 48 milions de tones anuals. Segons la Universitat de Sevilla aquesta és la xifra que podria ser capaç de capturar el terreny forestal espanyol – 20 milions d’hectàrees-.

És per això que en els últims anys múltiples entitats ecologistes han demanat una major regulació per l’ús del foc i la pirotècnia durant les celebracions de Sant Joan a Espanya. Sobretot tenint en compte la “tríada del foc”, elevades temperatures, vent i poca humitat, a la qual s’enfronta el país.

Producció

Com en qualsevol procés de fabricació, l’elaboració de petards i pirotècnia genera una petjada de carboni. L’energia utilitzada per la seva fabricació, les matèries primeres utilitzades -a vegades obtingudes d’ecosistemes naturals- i finalment el transport d’aquests, genera un gran nombre d’emissions de GEH que podrien ser evitats.

L‘Associació Espanyola de Fabricants de Focs Artificials (Afape) afirma que no disposa de la dada del volum de material pirotècnic que es crema a Espanya, però indica que molt ve de fora, fonamentalment de la Xina. Segons aquesta organització, en un any normal s’importen més de 3 milions de quilos d’articles pirotècnics. Si el mitjà de transport més utilitzat sol ser el marítim, aquests 3 milions de Kgs de petards viatjant amb vaixell des de la Xina suposen unes emissions de 4,2 milions Kgs de CO₂.

A més, també és important tenir en compte la petjada de carboni generada per les persones que es traslladen per veure un espectacle d’aquest tipus.

Incrementar el control i regular l’ús dels petards és l’acció més ZEO per aquest Sant Joan

Per totes aquestes raons podem dir que la decisió més ZEO durant aquesta nit de Sant Joan és evitar o incrementar el control de l’ús d’artefactes pirotècnics i petards. A més de suposar un gran problema per als nostres animals de companyia i col·lectius com els nens amb autisme -a causa del soroll estrident que generen-, són perjudicials per al medi ambient.

Un ús indegut o no controlat de la pirotècnia posa en risc els nostres boscos i genera un excés d’emissions que, tal com recull la comunitat climàtica, no podem permetre’ns si volem complir amb els objectius de l’Acord de París 2015.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat