Actualment, ningú pot negar que el Nadal, malgrat ser una de les festes més esperades de l’any, és una celebració de gran consum i que genera una gran contaminació. Es tracta d’un període de compres tan perjudicial per la nostra butxaca, com per al Planeta.

I és que, durant tres setmanes, consumim en gran per poder superar amb èxit les trobades nadalenques familiars. Durant aquest període, augmentem el consum energètic a les llars: a l’estar més temps a casa gastem més electricitat, posem més la calefacció o cuinem més. A més, moltes persones aprofiten per viatjar i visitar els seus familiars a l’estranger, o simplement per “tornar a casa per Nadal”.

I aquest presumpte augment del consum i el seu efecte perjudicial en el Planeta no és només una suposició. Segons l’INE, dels 4 milions de tones de residus que es generen cada any a Espanya, el 30% es generen en aquestes dates.

A més, segons el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO Gob), el Nadal és un dels moments de l’any en què més augmenta el consum de determinats productes, especialment el dels aliments.

Hem de tenir en compte que el sector de l’alimentació representa entre el 20 i el 25% de les emissions GEH globals que provoquen el canvi climàtic.

Nadal: un model de consum incompatible amb l’acció climàtica

Per Nadal és tradició dur a terme alguns plans que, si els analitzem amb deteniment, són totalment incompatibles amb la sostenibilitat i l’objectiu de ser ZEO- objectiu zero emissions-.

Un exemple d’això és el típic passeig pel teu poble o la teva ciutat per veure la il·luminació nadalenca, i fins i tot el desplaçament als nuclis urbans si vius en zones rurals. Aquest tipus d’il·luminació, encara que sigui de baix consum, suposa una despesa energètica notable i que segurament podria optimitzar-se molt més.

En aquest sentit, els mercats ambulants nadalencs que tant ens entusiasmen, són més del mateix. Per al seu transport, edificació i il·luminació es genera una petjada de carboni considerable.

Si bé alguns ajuntaments o organitzacions han tractat de fer més sostenibles aquest tipus de propostes d’oci aconseguint grans avenços, encara queda un llarg camí per recórrer perquè siguin completament ZEO -zero emissions objective-.

En aquest sentit, el fet que es continuïn organitzant aquest tipus d’activitats, sense aplicar mesures reals de reducció d’emissions, és la prova que encara no estem disposats a canviar el nostre model de consum per aconseguir frenar el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Aquest Nadal la teva petjada de carboni a ratlla

No obstant això, des de la Plataforma ZEO volem que aquest Nadal 2021, el teu impacte en el medi ambient i la teva petjada de carboni sigui mínima. Ja que durant tot l’any treballes per reduir-la amb accions com renunciar a viatjar amb avió o eliminar el consum de carn, ara no pots tirar-ho tot per la borda!

Per aquest motiu, aquí van 8 plans sostenibles per poder gaudir de les festes i de l’esperit de Nadal, però evitant qualsevol classe de contribució al canvi climàtic.

1. Taller de cuina ecològica o de reaprofitament

Al Nadal acostumem a tenir una mica més de temps i ganes de dur a terme activitats, bé sigui amb amics o en família. Ara bé, i si aprofitéssim aquest temps lliure per gaudir i, al mateix temps, aprendre coses que poden ser-nos útils per fer més sostenible la nostra vida?

En aquest sentit, apunta’t a algun taller de cuina sostenible, vegana, plant-based o de km0 a la teva ciutat i aconseguiràs els coneixements necessaris per fer la teva dieta més sostenible.

A Barcelona, per exemple, existeix la iniciativa “Sobres Mestres“, que ofereix tallers de cuina de reaprofitament, és a dir, plats deliciosos creats a partir de les sobres de menjar.

2. Crea els teus propis adorns nadalencs de ceràmica

Quan l’objectiu és reduir al màxim la petjada de carboni o l’impacte ecològic, els treballs manuals sempre són una bona opció.

Una idea de pla sostenible per realitzar aquest Nadal podria ser apuntar-te a un taller per crear els teus propis adorns nadalencs.

En aquest sentit, nosaltres et proposem que agafis cita en La Ceramicaria, una botiga on pots triar la teva ceràmica, un material amb una petjada de carboni realment baixa, i acolorir-la al teu gust amb motius nadalencs.

També pots aprofitar i regalar ceràmiques personalitzades per tu mateix als teus familiars i/o amics.

3. Taller de treballs manuals amb residus plàstics reciclats

Qualsevol moment és bo per ensenyar als més petits què és l’economia circular i mostrar-los que qualsevol residu, amb una mica d’enginy i creativitat, pot convertir-se en un increïble adorn nadalenc.

Per exemple, a Bellaterra, prop de Barcelona, hem col·laborat amb la Unió de Veïns a Bellaterra en l’organització d’un taller infantil de treballs manuals i un ” tió solidari” dijous vinent 23 de desembre a les 17 h. El propòsit del taller és donar una segona vida als residus, evitant que entrin en el circuit de reciclatge, i impulsar la creativitat dels més petits.

4. Regala joguines reutilitzades

L’economia circular i la solidaritat podrien ser les claus d’aquest Nadal 2021. Encara que a molts pugui semblar-los un pla realment avorrit, trastejar el bagul dels records a la recerca de les joguines que ens han acompanyat al llarg de la nostra vida, pot ser divertit.

Poden sorgir anècdotes i històries nadalenques realment emotives.

Busca les joguines que estiguin en millor estat i regala’ls al teu nebot, la filla de la teva amiga o fins i tot la teva neta.

5. Tarda de jocs de taula

Qui pot superar això? Sucs naturals, crispetes i jocs de taula. El consum i la despesa en aquesta mena de pla és mínim, mentre que la diversió està garantida. Els jocs de taula ens poden portar a passar hores i hores entretinguts.

I si són de temàtica sostenible, encara millor. En aquest sentit, aquí us deixem 5 jocs de taula que tracten el tema del medi ambient, impulsen la lluita contra el canvi climàtic i promouen l’educació ambiental.

• Steampark
• Fauna
• La collita
• Wild Environamental – Canvi Climàtic
• Güs
• Pandemic

6. Construeix un arbre de Nadal sostenible

Enguany, oblida’t d’arbres reals i, sobretot, oblida’t d’arbres de plàstic. Practica el DIY (do it yourself) per al teu arbre de Nadal.

Pots passar una agradable tarda construint el teu arbre de Nadal amb materials d’ús quotidià o amb objectes reutilitzats, com a palets, branques seques, teles, etc. També pots fer-ho amb envasos, cartons o papers reutilitzats.

A la Xarxa trobaràs idees que t’inspiraran i t’ajudaran a fer del teu arbre, l’enveja de totes les visites.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat