El 28 de juny el món sencer va celebrar el Dia Mundial de l’Arbre per a recordar el seu paper en el medi ambient i l’equilibri planetari, i animar a la societat a protegir i cuidar els boscos.
I és que els arbres són considerats una font de vida i el segon major embornal de carboni del Planeta, per darrere dels oceans. El seu cicle vital està perfectament articulat per afavorir el desenvolupament dels humans i animals: aquests éssers vius capturen CO₂ i generen l’oxigen que ens permet respirar. De fet, els experts asseguren que, sense ells, hauria estat impossible que sorgís la vida en la Terra.
Precisament per això, al llarg del Dia Mundial de l’Arbre es van realitzar actes commemoratius en diferents punts del Planeta, i diverses organitzacions internacionals i grups ecologistes van compartir informes i estudis alertant sobre la situació dels arbres en l’actualitat.
La Plataforma ZEO va contribuir a aquesta labor de divulgació i conscienciació duent a terme una ponència sobre el paper dels arbres en la lluita contra el canvi climàtic.
Conferència de la Plataforma ZEO sobre el paper dels arbres en el canvi climàtic
La Plataforma ZEO va participar en l’acte “Homenatge als arbres de Bellaterra” organitzat per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, que va tenir lloc a les 12 h en el Centre Cívic de Bellaterra. Al llarg del mateix, es va retre homenatge als arbres d’aquesta població situada a Cerdanyola del Vallès, coneguda per ser la “ciutat jardí” del Vallès Occidental.
L’acte va començar amb una xerrada de benvinguda del recentment elegit president de la EMD, Josep Mª Riba, i va continuar amb la ponència d’una representant de la Plataforma ZEO, Alba Huerga, Responsable de Comunicació d’aquesta Associació sense Ànim de Lucre.
Durant la seva intervenció, Josep Mª va explicar als assistents la importància de cuidar l’arbratge de Bellatera, una comunitat que destaca per estar envoltada de boscos i naturalesa, i va recordar que la preservació i optimització de l’entorn serà una de les principals línies d’acció de cara al seu pròxim mandat. I és que, des de la seva joventut, Riba ha estat un convençut defensor de l’ecologisme i la sostenibilitat.
En 2003 va fundar l’Associació de la Casa Bioclimàtica i durant més de dues dècades es va encarregar de treballar perquè a Espanya s’apliquessin encara més els criteris de la bioconstrucció. Com a president de la Unió de Veïns de Bellaterra va impulsar una sèrie d’iniciatives per promoure la consciència climàtica i l’autoconsum solar fotovoltaic a Bellaterra. Totes elles, emmarcades en el pioner projecte Bellaterra + Sostenible 2030.
A posteriori, durant la ponència, Alba Huerga va explicar als assistents les principals evidències de què el canvi climàtic és real i suposa una amenaça per a la societat i el Planeta. A més, va nomenar els diferents objectius, programes i plans que ja estan en marxa per combatre-ho.
I és que, tal com recull l’Acord de París 2015 de les Nacions Unides, si no mantenim per sota de 1,5 °C – màxim 2 °C-, l’escalfament global del Planeta, arribarem a una situació de no retorn i les conseqüències del canvi climàtic seran encara molt més perjudicials per les persones, les espècies i els ecosistemes.
En aquest sentit, la principal via per complir amb aquest objectiu global és reduir emissions i eliminar l’excés de CO₂ de l’atmosfera que dona peu a l’escalfament global.
I precisament els arbres poden ser excel·lents coadjuvants en la mitigació del canvi climàtic. De fet, la Responsable de Comunicació de la Plataforma ZEO va alertar que “hem de protegir els arbres i cuidar els nostres boscos perquè els arbres mal cuidats i els boscos mal gestionats poden arribar a generar CO₂ en comptes de capturar-ho”.
Alba Huerga va explicar als assistents la perillosa relació entre els incendis i el canvi climàtic: “És el peix que es mossega la cua“. D’una banda, el canvi climàtic incrementa el risc d’incendi. Mentre que, per l’altre, els incendis augmenten les emissions de CO2 alliberades a l’atmosfera i contribueixen a l’escalfament global de la Terra.
Entre 2005 i 2008 l’Amazones va patir un període de sequera que va provocar l’emissió de 270 milions de tones de CO₂. Segons els pronòstics del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions), si superem els 3 °C d’escalfament global de la Terra, els incendis podrien augmentar un 100%. De nou, el peix que es mossega la cua.
Tot això ens porta a pensar en la importància de preservar els arbres a través d’una gestió forestal eficient dels boscos. Perquè no hem d’oblidar que els boscos correctament gestionats capturen més CO2 que aquells que es deixen verges i sense cura.
Els governs regionals i nacionals han de reconèixer el potencial de mitigació dels boscos i incrementar els fons destinats a la gestió forestal i la preservació dels boscos amb més extensió del seu territori. Perquè, segons el CREAF, en els últims anys la capacitat d’embornal de carboni dels boscos s’ha reduït un 17%.
Deixant els boscos descurats, estem perdent l’oportunitat de reduir emissions de manera natural. No obstant això, hem de recordar que els arbres són part de la solució, però el que realment ens ajudarà a aturar l’emergència climàtica és canviar l’actual sistema de consum i economia.
La millor forma per aconseguir-ho és ser ZEO -zero emissions objective-, i actuar per reduir la petjada de carboni.
L’EMD de Bellaterra va plantar tres arbres al costat del Centre Cívic de la Palza Maragall i un en el Turó de Sant Pau
Després de finalitzar la conferència va tenir lloc un interessant torn de preguntes i debat en el qual alguns veïns i els principals representants polítics de Bellaterra i Cerdanyola del Vallès van demostrar la seva preocupació per la preservació de l’entorn i el seu interès per l’autoconsum solar fotovoltaic.
La interessant conversa va donar peu a dos actes d’homenatge duts a terme a l’exterior: el bateig del “Pi de l’esquirol”, l’arbre que actualment corona la Plaça del Pi i la plantació de tres arbres prop del Centre Cívic.
L’EMD va col·locar una placa que indica el nivell de CO2 capturat per aquest arbre al llarg de la seva vida. En total, l’arbre batejat com “Pi de l’Esquirol” havia capturat 1.100 kg de CO₂ al llarg dels seus més de cent anys. Ignasi Roda, figura cultural de referència a Bellaterra, li va retre homenatge a través d’un conte popular que explicava la història de l’origen i el procés d’expansió d’aquesta “ciutat jardí” a través de la història d’un esquirol, el símbol de l’escut de l’EMD.
Finalment, els assistents van poder gaudir d’un piscolabis dins del Centre Cívic on van poder aprofitar per conversar amb els seus veïns i impulsar la cooperació i cohesió comunitària.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.