Aquest diumenge, uns 40 voluntaris han realitzat una recollida d’escombraries pels voltants del Parc de Collserola, a Les Planes. En aquesta primera #trobadaZEO s’han recopilat 221,5 quilos d’escombraries. Els voluntaris es van dividir en grups per netejar zones de bosc, camins i zones d’alta vegetació. Un dels grups ha realitzat la neteja de boscos fent plogging: un format del running basat en córrer mentre recullen residus.
Després d’haver pesat totes les escombraries, els organitzadors de la plataforma han classificat i dipositat els residus trobats en els seus respectius contenidors de reciclatge. Els 40 voluntaris han pogut gaudir també, d’un pica pica sostenible. Aquesta activitat s’emmarca dins de les accionsZEO -zero emissions-, que promou la plataforma.
Els voluntaris han visitat l’Espai ECO, una edificació sostenible i autosuficient
A més de netejar els boscos i camins dels Planes, en aquesta primera TrobadaZEO els voluntaris van poder visitar l’Espai ECO. Dos dels seus precursors, Simona Cerri i Adrià Vilajoana, van explicar als assistents la importància de construir edificacions sota criteris de sostenibilitat ambiental i econòmica. Espai ECO és un projecte d’edificació bioclimàtica, sostenible i autosuficient, impulsat pel col·lectiu Arqbag.
Aquesta edificació, situada al costat del poliesportiu dels Planes, està construïda en format “hivernacle”, funciona amb energia solar i a més, s’ha convertit en un centre social i un punt de trobada per als veïns de les Planes.
Recollir escombraries ajuda a frenar el canvi climàtic
Si bé existeixen moltes accions, com passar-se al cotxe elèctric o contractar energia renovable, que ajuden enormement a reduir emissions de CO₂ i frenar el canvi climàtic, recollir escombraries també és una acció necessària per al medi ambient.
Les escombraries abandonades en la naturalesa posen en risc la salut dels boscos, grans embornals de CO₂. Un envàs abandonat o una burilla poden ocasionar un incendi i destruir ecosistemes naturals que ens ajuden a frenar el canvi climàtic. A més, aquests residus abandonats generen més Gasos d’Efecte d’hivernacle en degradar-se.
És necessari tenir en compte el factor del reciclatge com una acció que contribueix a reduir emissions. Quan reciclem recuperem matèries primeres amb un nivell d’emissions de CO₂ molt menor que el que es generaria en produir-les des de zero. I és que segons afirmaven experts del “Climate Reality Project Spain” el reciclatge evita l’emissió d’unes 500 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera a l’any.
La #trobadaZEO rep suport d’Ecoembes
Aquesta acció organitzada per PlataformaZEO s’adhereix a la campanya “1m2 per la naturalesa” llançada pel projecte Libera per a col·lectius ciutadans – impulsada per SEO-Bird Life i Ecoembes-. L’objectiu de 1m2 per la naturalesa és incitar a la població a netejar els boscos com a eina de prevenció i participació i alhora, recollir dades sobre la brossa en la natura. El projecte Libera ha facilitat a la plataforma guants, bosses i una bàscula per a poder realitzar la neteja de boscos.
Es tracta de la segona activitat de neteja de boscos que organitza Plataforma ZEO. La primera #limpiezaZEO va ser a Rubí, Sant Muç, on 17 voluntaris van aconseguir recopilar i reciclar 125 quilos d’escombraries.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.