A finals d’any, la Unió Europea va sotmetre a examen els Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC) de tots els països europeus i avui coneixem els resultats. El PNIEC espanyol, que va ser l’últim a ser lliurat a Brussel·les, és el millor de tota Europa segons l’European Climate Foundation. L’esborrany liderat per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no només ha estat el millor sinó que ha estat l’únic que ha aprovat amb 52 punts sobre 100.

Aquestes dades alerten que els països europeus encara estan molt lluny per a aconseguir ser ZEO –zero emissions-, i que les seves propostes encara no són prou ambicioses. En el rànquing de resultats dels 28 països europeus que han presentat l’esborrany del PNIEC, després d’Espanya, es troben França, Grècia i Suècia –amb una puntuació entre 46,9 i 42,8-. En els pitjor puntuats trobem Alemanya, Regne Unit, Polònia i Eslovènia (3,2 punts).

Malgrat aquests resultats de l’European Climate Foundation, els esborranys hauran de passar una altra revisió, la de la Comissió Europea, que sortirà a la llum al juny. Tot i així els experts asseguren que els resultats no canviaran massa. I és que la majoria de Plans Nacionals d’Energia i Clima no han aprovat pel fet que les seves mesures són insuficients per a complir l’Acord de París. Les mesures han de ser molt més ZEO per a poder mantenir per sota dels 2º -fins i tot 1,5°., l’increment de la temperatura planetària respecte a l’era preindustrial.

Els PNIEC suspenen per no eliminar definitivament el carbó com a font d’energia

Segons les conclusions d’aquest estudi, les accions proposades en els PNIEC són poc ambicioses, poc detallades i elaborades unilateralment –per no haver hagut de ser debatut pel Congrés-. Els PNIEC dels països europeus no contemplen l’eliminació directa de l’ús del carbó com a mètode d’obtenció d’energia. A més la gran majoria, no han eliminat les subvencions econòmiques que avui dia es donen a les empreses fòssils.

L’informe ha detectat que els PNIEC no determinen exactament quines inversions seran necessàries per a la transició ecològica i per descomptat, “no existeix una intenció clara d’aconseguir les zero emissions per al 2050”. Els experts de la fundació al·leguen sobre els resultats que “com és la primera vegada que els Estats membres duen a terme aquest exercici, és comprensible que les puntuacions no siguin perfectes”.

Per què el Pla Nacional d’Energia i Clima espanyol és el millor d’Europa?

Els experts han donat l’aprovat a Espanya perquè és l’únic que podria assegurar una reducció de les emissions GEI d’un 20% per a 2030 –prenent com a referència el nivell d’emissions de 1990-. Com ho aconseguirà? Fent que el 74% de la generació d’energia a Espanya provingui d’energies renovables per a 2030 i el 100%, per a 2050. Amb les mesures del PNIEC, Espanya aconseguiria estalviar en el sector de la generació elèctrica gairebé 44 milions de tones de gasos GEI.

El PNIEC espanyol també aconseguirà ser el més ZEO –zero emissions-, aconseguint per a 2020, que 4,5 milions de cotxes que circulen per les carreteres espanyoles siguin elèctrics. Per a fomentar la transició al vehicle elèctric el Govern destinarà mil milions d’euros en subvencions per a la compra d’aquests vehicles durant el període de 2021 a 2025. Després d’aquesta petita empenta en la transició a la mobilitat elèctrica, el PNIEC espanyol valora que després de 2025 no seran necessàries més ajudes econòmiques perquè el preu del vehicle elèctric s’igualarà al del vehicle fòssil.

El PNIEC estableix la fi de les centrals tèrmiques de carbó en 2025

Per a 2025 l’esborrany promet haver acabat amb totes les centrals tèrmiques de carbó, que són les responsables del 58% de les emissions del sector elèctric. També espera haver tancat 4 centrals nuclears – Amaraz I, Almaraz II, Ascó I i Cofrents-.

Com afectaran aquests canvis a la factura de la llum?

Durant tota aquesta transició no només s’estaran complint els objectius de l’Acord de París i la Unió Europea sobre reducció d’emissions, sinó que els ciutadans pagaran un 12% menys en la seva factura de la llum per això. Això es deu al fet que el cost de generar energia a través de plaques solars o molins de vent està sobre els 30€ el MW/h –enfront dels 60€ MW/h del mercat majorista-, gràcies al fet que Espanya és un país amb molt sol i vent.

El Pla Nacional d’Energia i Clima espanyol no és suficient

Malgrat els elogis i l’evident aprovat d’Espanya en aquest examen de “Plans Nacionals d’Energia i Clima” molts experts asseguren que no és suficient. Per a una correcta descarbonització s’espera que l’elaboració del Pla definitiu compti amb la participació d’un comitè científic independent. A més, el pla econòmic ha d’estar més definit amb partides econòmiques exactes i han d’estar contemplats temes com l’impost al carboni.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat