La companyia internacional d’estudis de mercat, Ipsos , respon a la pregunta: Podem frenar el canvi climàtic? La macro – enquesta realitzada a 26 països a persones d’entre 16 i 64 anys confirma que un 56% creu que sí. Un 14% creu que ja és massa tarda -fatalistes-, l’altre 20% opina que es podria frenar però que la burocràcia política i l’economia no ho permetran -pessimistes-, i el 4% restant creu que el canvi climàtic no existeix -negacionistes-.
La majoria de fatalistes són joves d’entre 16 i 35 anys
No obstant això, malgrat aquesta visió tan ZEO per part de la majoria de la població, la forma de veure el canvi climàtic canvia si s’observa la variable de l’edat. L’enquesta d’Ipsos revela que la majoria de fatalistes, que creuen que el canvi climàtic ja no té solució, són joves d’entre 16 i 35 anys. A Espanya el percentatge de fatalistes ascendeix a 27%, al mateix nivell d’altres països que també tenen està tendència d’opinió com l’Índia -amb un 39% de fatalistes- o Brasil i els EUA amb un 30%.
La narrativa mediàtica representa el canvi climàtic com un “monstre”
Precisament en aquest espectre d’edat és on cal treballar per aconseguir una consciència més ZEO, ja que seran els que es responsabilitzaran d’aquest problema en un futur. L’autora del llibre “Com canviar la teva vida canviant el món” relaciona aquesta visió fatalista per part dels joves, amb la representació per part dels mitjans del “canvi climàtic” com un monstre del qual no és posible escapar. Solitaire Townsed assegura que aquesta narrativa que difonen els mitjans és com “una història de Frankestein que explica com amb la nostra avarícia i vanitat, hem creat l’horror que ens vencerà”.
La forma en la qual els mitjans difonen i enfoquen el canvi climàtic, centrant-se en els problemes i no en les solucions disponibles, ha generat cert “pessimisme” entre la població. L’excés d’informació de desastres naturals i problemes derivats per l’escalfament global i la poca cobertura mediàtica dels avanços i solucions per frenar-ho, agreugen aquest problema de consciència.
En un article per Forbes assegura que està visió fatalista i negativa és un problema a l’hora de buscar o aplicar les solucions que poden frenar el canvi climàtic. I és que si s’assumeix que “res ens salvarà”, que el monstre ha guanyat, la societat adoptarà la visió que no és necessari actuar i ser ZEO.
La narrativa positivista dóna protagonisme a les solucions per frenar el canvi climàtic
És per això que Townsed planteja la construcció d’una narrativa molt més positivista. En la qual es guanya la lluita contra el canvi climàtic a través d’aliats: Turbines elèctriques, cotxes elèctrics, panells solars… Sobretot en l’àmbit educatiu, és necessari “que la nova història infongui coratge a les noves generacions, perquè creguin en alguna cosa per la qual valgui la pena lluitar”. Tenir una actitud ZEO en la vida quotidiana i sentir que és possible frenar el canvi climàtic ha de ser la nova narrativa del segle XXI.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.