El ciutadà del carrer també té un paper important en la lluita contra el canvi climàtic. No només és capaç de motivar accions i decisions polítiques, com hem vist al llarg d’aquest any a través de les mobilitzacions de Fridays For Future, sinó que com a consumidor, té el poder de premiar a aquelles marques o empreses que redueixen la seva petjada de carboni i penalitzar a les que segueixen en la mateixa tònica, sense accions enfocades a la reducció d’emissions.

Perquè els ciutadans puguin exercir de palanca motivadora per al canvi polític i econòmic, abans han de tenir una gran consciència climàtica i coneixements que els empenyin a fer-ho. A Espanya, per exemple, la ciutadania pot exercir pressió per a tirar endavant d’una vegada per sempre la Llei Espanyola de Canvi climàtic o exigir més inversió en la generació d’ocupacions verdes.

El 2019 serà recordat com un dels anys més actius en la lluita climàtica

Per això per tal d’entrar el 2020 amb nous propòsits i metes ZEO, és important conèixer quina opinió té la nostra societat sobre el canvi climàtic, quines accions demanden als polítics i sobretot, quines actituds han tingut front l’emergència climàtica durant el 2019. I és que el 2019 sempre serà recordat com un dels anys més actius en la lluita pel clima. Coincidirà aquesta tendència global amb les idees i pensaments dels espanyols?

Per a respondre a aquesta pregunta és important anar a l’històric d’informes i estudis. El més recent (setembre 2019) és el del Real Institut elCano sobre els espanyols i canvi climàtic. Les conclusions de l’estudi confirmen que un 37% d’espanyols creuen que el canvi climàtic és la amenaça més gran per al món, un altre 19% més creuen que és la segona.

Aquesta xifra s’assembla amb la dels altres països occidentals desenvolupats. A més, el 2020 podem celebrar que, segons l’enquesta realitzada per Elcano, existeix un elevat coneixement sobre el canvi climàtic: Quines són les seves causes, quins impactes està generant, quins canvis són necessaris per a combatre-ho… Per sort també cada vegada hi ha menys negacionistes, l’informe recull un insignificant 3%.

Els espanyols són poc conscients de la seva pròpia responsabilitat davant del canvi climàtic

Malgrat tots aquests avanços en positiu, els espanyols encara són poc conscients de la seva part de responsabilitat en tot això. No creuen que les seves accions particulars hagin portat a l’emergència climàtica i deriven aquesta “culpa” a les empreses i els governs.

L’estudi revela que les dones són més conscients de la petjada de carboni que deixem a títol personal amb les nostres accions i decisions, que els homes. També, que els ciutadans amb una orientació política de dretes són els que més relativitzen els efectes i les causes del canvi climàtic. Un 22% d’aquest grup creu que els efectes del canvi climàtic encara no són perceptibles i un 16% no està d’acord amb què el major responsable del canvi climàtic és l’ésser humà a causa de l’ús carbó, petroli i gas.

Què opinen els espanyols de l’acció del Govern enfront del canvi climàtic?

El 80% creuen que Espanya no fa prou per a combatre el canvi climàtic i gairebé el 100% dels espanyols, els que tenen ingressos de menys de 600 € mensuals en menor mesura, destinarien més diners dels pressupostos de l’Estat a compensar les conseqüències derivades d’aquest: Onades de calor, sequeres o inundacions.

A les persones enquestades durant l’estudi també se’ls va preguntar a quines opcions de compensació destinaran aquests nous pressupostos sent la primera plantar arbres per a reduir les temperatures i per a ajudar a retenir l’aigua -amb una gran diferència-, millorar el coneixement sobre el canvi climàtic en segon lloc, i millorar l’aïllament de les llars en tercer lloc.

La majoria d’espanyols pensen que Espanya ha de tenir una Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Destaca que del grup d’ingressos de més de 3.000 € mensuals, un 20% opina que no ha de tenir aquesta Llei. I es que segons els espanyols, per tirar endavant aquesta Llei:

  • Els objectius de reducció d’emissions han de portar-nos a eliminar les emissions totalment, encara que això suposi per exemple que hem d’utilitzar cada vegada menys el cotxe de gasolina o dièsel.

  • En el futur els bancs han d’invertir principalment en projectes o empreses que no augmentin les emissions.

  • L’electricitat que produïm ha de venir de fonts renovables (sol, vent, mar, terra) tan aviat com sigui possible, encara que haguem de pagar més per ella durant alguns anys

  • Els ciutadans han de ser consultats sobre el que el govern farà per a lluitar contra el canvi climàtic, encara que això porti temps i costi diners al govern.

Un 44% dels espanyols no creu que s’hagin de pagar més imposats per les emissions

On sembla no haver-hi consens és en si els espanyols hauríem de pagar més impostos per les nostres emissions, amb un 56% que opina que sí, i en si l’Estat hauria de destinar més finançament en noves formes d’energia encara que això suposi menys recursos per a investigar altres àrees, amb un 30% que es mostra en desacord.

Segons el recent estudi de ElCano, en general, la ciutadania espanyola està conscienciada enfront del canvi climàtic i creu que el govern espanyol encara és poc ambiciós. Gairebé el 60% d’espanyols estarien disposats a pagar més per a prevenir el canvi climàtic i els seus efectes. En el cas de l’impost de circulació, per exemple, estarien disposats a pagar 46 € addicionals anualment.

Per tant, donada aquesta conscienciació climàtica existent, ara només fa falta transmetre-la als polítics i exercir pressió perquè aquest 2020 sigui encara més ZEO, i aconseguim complir els objectius de l’Acord París (2015).

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat