Aquest ha estat l’any estrella per a la lluita contra el canvi climàtic. D’una banda, la més positiva, per fi l’emergència climàtica ha tingut protagonisme en les agendes polítiques i la societat s’ha mobilitzat, mostrant el seu suport a la justícia climàtica amb nous moviments com Fridays For Future o Extinction Rebellion.

D’altra banda, la més negativa, tota aquesta nova predilecció pel canvi climàtic s’ha produït a causa de les últimes alertes de la comunitat científica: Si no reduïm emissions immediatament, la Terra podria trobar-se enfront d’uns límits insostenibles, molt difícils de manegar.

A la COP25, els polítics van intentar posar-se les piles perquè aquest escenari que comportarà migracions, pèrdua d’ecosistemes, sequeres i inundacions, no es converteixi en una realitat. Semblen haver establert les bases perquè els països descarbonitzin a la fi la seva economia i el transport, i impulsin una transició a l’energia renovable. Tot això perquè el 2050, la majoria de països signants de l’Acord de París 2015 hagin aconseguit ser ZEO -zero emissions-.

Tot i així, la societat no pot quedar-se de braços plegats esperant tots aquests canvis i transicions. A títol personal, també podem realitzar accions per a reduir emissions en la nostra vida diària i animar als altres que també les facin. Per cada acció enfocada a disminuir la petjada de carboni que prenem, estem combatent la situació d’emergència climàtica que vivim.

1. Passa’t a una dieta sostenible

Tot i que els alarmants informes de l’ONU asseguren que un dels camins més ràpids per a frenar el canvi climàtic sigui canviar el sistema alimentari, el veganisme no és l’única opció per a reduir la petjada de carboni de la nostra alimentació.

La ramaderia és responsable del 18% de les emissions GEI que contribueixen el canvi climàtic. La FAO afirma que aquest sector és el que més gasos d’efecte d’hivernacle emet, després del transport (que representa un 22%) o l’energia (que representa un 44%).

Portar una dieta sostenible podria reduir la petjada de carboni a Espanya fins a un 26%. Tal com va informar l’ONG Amics de la Terra durant el Dia Mundial de l’Alimentació la clau és portar una dieta sostenible basada en:

  • Consumir un màxim de dues vegades a la setmana carn. I quan es consumeix carn, que aquesta provingui de ramaderia extensiva i ecològica.
  • Augmentar el consum de fruites i verdures de temporada i reduir la compra de processaments o ultraprocessats.

  • Comprar més a comerços locals o de proximitat
  • Reduir la compra de productes envasats i plàstics: Intentar comprar a granel i no utilitzar bosses de plàstic per a emmagatzemar aliments a casa.
  • Utilitzar apps com Yuka, My Real Food o El Coco per a comprar de manera responsable. Aquestes apps indiquen la qualitat nutricional d’un producte però també si el producte és ecològic o el seu grau de processament.
  • Evita el malbaratament alimentari: Raciona bé els productes que compres i utilitza apps com Too Good to Go per a salvar packs de menjar

Portar una dieta sostenible és una acció per a reduir la nostra petjada de carboni que també repercuteix directament en la nostra salut. Portar una alimentació ecològica significa també portar una alimentació més lliure de fertilitzants i components químics perjudicials per a la nostra salut. També lliure de productes processats que són elevadament grassos i ensucrats, però nutricionalment pobres.

2. Replanteja’t la teva manera de comprar roba

La indústria de la moda és responsable del 8% de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic. L’impacte de la moda moltes vegades passa desapercebut, però hem de tenir en compte, per exemple, que és molt major que el de l’aviació, que ostenta un 2% de les emissions globals.

La indústria de la moda genera una petjada hídrica excessivament elevada: Per a fabricar uns texans, per exemple, són necessaris uns 7.000 litres d’aigua. A més, el 75% de la roba que produïm acaba en abocadors cremada.

Segons dades recollides per la UNCTAD, la Conferència de l’ONU sobre Desenvolupament i Comerç, cada any es tiren a la mar mig milió de tones de microfibra, la qual cosa equival a 3 milions de barrils de petroli. És més, un 20% dels abocaments tòxics que suren per les nostres mars posant perill la biodiversitat marina i la capacitat dels oceans com a embornals de carboni, provenen del sector tèxtil.

Per això aquest 2020, la frase “Diga’m com vesteixes i et diré qui ets” ha de ser la nostra major preocupació a un nivell ambiental. Per a aconseguir reduir la nostra petjada de carboni és important vestir d’una forma conscient:

 

  • Comprar roba eco o orgànica, sempre que podem en comerços locals i de proximitat. Mira les etiquetes i certificats que acreditin una producció sostenible.
  • Si comprem roba ecològica per internet, és important que el comerç en línia permeti compensar les emissions del transport. Si no és així, i el paquet ve de fora d’Espanya, és millor buscar alternatives més ZEO per a adquirir la nostra roba.
  • Comprar roba de segona mà en botigues físiques o en línia amb aplicacions com Vinted o Vibbo. Vigilant també d’on ve el venedor i com reduir la petjada de carboni de l’adquisició d’aquest producte.
  • Intercanviar roba amb els teus amics.
  • Buscar marques que produeixen roba amb materials reciclats
  • Utilitzar apps de lloguer de peces. Si el que vols és vestir un armari renovat i a un cost assequible pots sumar-te al fashion renting.
  • Aficiona’t a la costura. Transforma i converteix la teva roba antiga en peces modernes i al dia. I si no, dóna-la a organitzacions sense ànim de lucre o diposita-la en punts de reciclatge habilitats.

3. Uneix-te a un col·lectiu o associació pel clima

Aquest 2019 passarà als annals de la història com l’any en què la lluita social pel canvi climàtic va aconseguir un nivell tan global que es van celebrar manifestacions simultànies en més de 1.000 ciutats de gairebé 200 països.

Des que Greta Thunberg va començar la seva vaga escolar pel clima davant del Parlament Suec a la fi de 2018, el moviment Fridays For Future s’ha convertit en tot un fenomen social gràcies a l’atenció mediàtica rebuda.

En múltiples ocasions les mobilitzacions pel clima han repercutit en decisions polítiques a favor de l’emergència climàtica. Com per exemple a Regne Unit, on el grup Rebellion Extinction va paralitzar Londres demandant més acció climàtica per part del govern anglès. Dies després Regne Unit va declarar l’Estat d’Emergència Climàtica i mesos després ho van fer altres governs com, l’espanyol, l’irlandès o el francès -ateses les manifestacions i mobilitzacions viscudes als seus països-.

És per això que t’animem que t’uneixis, d’una forma o una altra, a qualsevol dels col·lectius que lluiten diàriament per a frenar el canvi climàtic organitzant accions ZEO -zero emissions- o de conscienciació. En xarxes socials és possible seguir l’activitat d’entitats i organitzacions com Fridays For Future, Rebellion Extinction, Mares pel Clima o PlataformaZEO.

Aquest 2020 pots sumar-te a accions a favor del medi ambient com a recollides d’escombraries en boscos o platges, activitats per a ampliar els teus coneixements com conferències o xerrades sobre canvi climàtic, amenaces i oportunitats, o també tallers sobre consum sostenible: Eficiència energètica, malbaratament alimentari, reciclatge creatiu o tallers de cuina de recuperació.

Tot i que sobretot, el més important és prendre part activa d’aquest moment de lluita històrica a favor del medi ambient sumant-nos a les manifestacions i mobilitzacions pel clima que es donen periòdicament a les nostres ciutats.

4. Fes que el teu consum energètic sigui ZEO

El sector energètic és responsable del voltant del 42% d’emissions GEI que generen el canvi climàtic. El nostre actual sistema de subministrament energètic prové en la seva majoria, de fonts d’energies fòssils, les majors emissores de CO del planeta.

La pregunta davant d’aquesta situació és: Ha arribat el moment d’una transició a l’autoconsum elèctric? Si bé l’autoconsum elèctric ja gaudeix de totes les garanties legals i administratives, per a molts, encara suposa un cost econòmic poc assumible. Així i tot, aquest sector compta cada vegada amb més facilitats per a aconseguir la sobirania energètica de les llars.

Durant l’última dècada el preu de les plaques solars fotovoltaiques ha baixat gairebé un 90% i algunes entitats bancàries eco-conscients estan concedint finançaments a llarg termini que permeten recuperar la inversió en un termini màxim de 15 anys.

A més, algunes iniciatives de compra col·lectiva de plaques solars com Col·lectiu Solar i unes altres permeten l’adquisició i instal·lació de plaques reduint un 40% el seu cost i recuperant la inversió en 4 o 6 anys, depenent de la potència instal·lada.

Les comercialitzadores també estan prenent accions favorables a l’autoconsum solar. Aquest 2019, gràcies a l’aprovació del Reial decret de l’Autoconsum 244/2019 ja és possible retornar a la Xarxa Elèctrica d’Espanya l’excedent energètic que consumeixen les nostres plaques solars durant el dia i recuperar-lo a la nit. En el cas que, com succeeix en la majoria d’instal·lacions fotovoltaiques l’habitatge no compti amb bateries.

Però si encara no t’has decidit a fer el pas a l’autonomia energètica, pots aconseguir que el teu consum sigui ZEO -zero emissions-, canviant el subministrament energètic a companyies d’energia renovable.

5. Abraça una mobilitat més sostenible

Hi ha moltes maneres de reduir la petjada de carboni del transport, una àrea responsable d’aproximadament el 20% d’emissions GEI que provoquen el canvi climàtic. La dependència del sector del transport dels combustibles fòssils té els dies comptats.

La majoria de grans ciutats europees incorporaran Zones de Baixes Emissions al llarg de la dècada vinent i els nous pronòstics per a la descarbonització de l’economia auguren la normalització del vehicle elèctric en els pròxims 20 anys.

És per això que per a aquest 2020, hem de posar-nos com a objectiu valorar altres opcions de mobilitat sostenible. Si per a la teva mobilitat diària el transport públic, la bicicleta o el patinet elèctric no són una opció, replanteja’t l’adquisició d’un vehicle elèctric.

Actualment els cotxes elèctrics cada vegada tenen més autonomia i algunes marques estan traient al mercat models més assequibles per a la butxaca del ciutadà comú. Tot i que els vehicles ZEO -zero emissions- poden ser uns 13.000 i 5.000€ més barats que els convencionals, l’estalvi anual en gasolina oscil·la els 1.000€.

A més, els governs regionals i locals cada vegada estableixen més ajudes per a passar-se al vehicle elèctric amb iniciatives com els plans MOVES per part de l’Estat espanyol, els plans autonòmics o les deduccions fiscals per la compra de cotxes elèctrics.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat