El 2020 la pandèmia global ha provocat grans pèrdues en tota la societat. Per això, ara els governs es plantegen com reconstruir la seva economia i articular un nou sistema de consum i producció.

Per posar remei a la situació actual, la major part de polítics i entitats internacionals recomanen una sortida verda de la crisi. Entenen que, a més de plantar cara a la crisi sanitària, també ens enfrontem a una crisi climàtica. I és que les conseqüències del canvi climàtic també han estat visibles per tots al llarg d’aquest 2020. Incendis, inundacions, fenòmens climàtics adversos, migracions, pobresa, etc.

Aquests són alguns dels efectes generats per l’escalfament global de la Terra, que s’agreujaran si no reduïm els nivells globals d’emissions GEH i aconseguim complir els objectius de l’Acord de París 2015.

En l’àmbit de les emissions, la pandèmia ha . Aquest fet ens permetrà reduir la petjada de carboni global al voltant d’un 8% enguany. Al mateix temps, aquestes dades ens mostren que -tal com hem fet per protegir-nos de la COVID-19-, som capaços de canviar el nostre model de vida i de consum.

Reduint els desplaçaments, la mobilitat urbana i paralitzant tota aquella activitat econòmica vinculada als combustibles fòssils, podem aconseguir ser una societat ZEO. Per aquest motiu, des de la Plataforma ZEO hem establert vuit propòsits d’any nou que ens ajudaran a reduir la nostra petjada de carboni i fer front al canvi climàtic.

1. Reduir el consum de plàstics

Encara que sembli tenir un efecte mínim sobre el canvi climàtic, el nostre consum de plàstics també contribueix a l’escalfament global. Bé sigui durant la producció, el posterior reciclatge o en la degradació d’ecosistemes naturals, els residus plàstics impliquen una elevada petjada de carboni irreversible.

Per aquest motiu, t’animem a reduir al màxim l’ús dels mateixos durant el 2021. Utilitzar la nostra pròpia ampolla reutilitzable, comprar a granel o bé portar la nostra pròpia bossa de roba al súper o a les botigues, són algunes de les accions que ens permetran ser #zerowaste a la nostra vida diària.

En l’àmbit de la higiene íntima també existeixen un gran nombre de canvis que podem fer per reduir el nostre impacte mediambiental. Podem apostar pels sabons i gels sòlids, utilitzar raspalls de bambú i fins i tot canviar el sistema d’higiene íntima. Abandonar l’ús de tampons i compreses, utilitzar copa menstrual o compreses de tela també és molt positiu per al medi ambient.

2. Reduir l’ús de vehicles de gasolina i dièsel

A la Unió Europea el transport és responsable de més del 20% de les emissions de CO₂ que provoquen el canvi climàtic. I d’aquest còmput, un 72% provenen del transport per carretera.

La mobilitat urbana amb cotxe de gasolina o dièsel és un dels majors problemes de contaminació a escala global. Els elevats nivells de gasos GEH en els nuclis urbans no només contribueixen al canvi climàtic, sinó que també són perjudicials per la salut.

Per aquest motiu, enguany suma’t a la mobilitat sostenible i abandona l’ús del cotxe convencional per als teus desplaçaments diaris al teu lloc de treball o centre d’estudis. Existeixen moltes d’alternatives ZEO capaces de suplir tota classe de necessitats, que són més positives per al planeta i per la teva butxaca.

Des de l’ús de transport públic, fins a patinets, bicicletes o cotxes elèctrics. Fins i tot, en la gran majoria de ciutats ja comptem amb un sistema de moto i cotxe elèctric compartit que et permet desplaçar-te amb total comoditat a preus reduïts.

3. Augmentar els meus coneixements sobre canvi climàtic

Tal com diu el refranyer popular, “el saber no ocupa lloc“, sobretot si es tracta de coneixements que ens permeten comprendre millor per què succeeix el canvi climàtic i ens animen a canviar el nostre estil de vida.

Existeixen alguns llibres que són d’indispensable lectura per a qualsevol activista climàtic que es preï. El nou llibre de Jonathan Safran Foer, “Podem canviar el món abans de sopar” o bé “Això ho canvia tot“, de Naomi Klein, poden ser un bon inici per a ajudar-nos a ampliar els nostres coneixements sobre l’emergència climàtica i com posar-hi fi.

Encara que si el teu fort no és la lectura, a Plataforma ZEO hem recollit en una llarga llista, fins a 18 dels millors documentals sobre aquesta temàtica.

4. Limitar el consum de carn setmanal

Segons la FAO, la indústria ramadera és responsable del 14,5% de les emissions GEH globals que provoquen el canvi climàtic. A més, també és responsable de l’escassetat hídrica en algunes regions i la desforestació en zones com l’Amazònia.

Per fer front al canvi climàtic, l’últim informe de l’ONU advoca per una transició a una dieta més sostenible, rica en aliments vegetals, fruites i llegums. Reduir el consum de carn és fonamental per aconseguir reduir la petjada de carboni de l’alimentació. Segons la Vegan Society, deixant de consumir carn durant una setmana, cada persona pot evitar 14,7 kg d’emissions GEH.

És per això que des de la plataforma ZEO t’animem a limitar a una o dues vegades per setmana el teu consum de carn o bé a eliminar-la completament. En el cas de continuar consumint carn, és fonamental que els productes comptin amb la certificació ecològica.

5. Apostar per l’alimentació de proximitat

El consum de productes locals no només enforteix l’economia del país, sinó que és molt positiu per al medi ambient. Reduint les emissions derivades del transport i de la conservació d’aquests aliments durant el seu viatge intercontinental, s’eviten grans quantitats de CO₂ a l’atmosfera.

Per aquest motiu, el 2021 comença a fixar-te en la procedència dels aliments i aposta per aquelles marques nacionals o de km0. Fixa’t en el distintiu dels productes i compra aquells amb un embalatge biodegradable o reciclable.

6. Aplicar l’eficiència energètica a la nostra llar

Un pas important per ser ZEO en la llar és canviar a una comercialitzadora renovable. Avui dia existeixen un gran nombre de companyies verdes que ofereixen preus competitius perquè no estan subjectes a la regulació dels mercats de carboni.

Així i tot, encara que comptem amb energia d’origen renovable hem d’evitar el malbaratament. Fer un ús responsable de l’energia és a les nostres mans i és quelcom que ens permetrà un estalvi energètic i econòmic.

Canviar el sistema d’il·luminació per un de baix consum, domotitzar la calefacció per optimitzar el temps d’ús i cuinar de manera eficient, són alguns trucs que et poden ajudar de cara al pròxim 2021.

7. Participar en accions ZEO

Participar en activitats a favor del medi ambient sempre és positiu per al planeta i per potenciar la teva agenda social amb persones amb interessos similars. Pots fer-te ZEO fan i rebràs informació sobre les activitats i convocatòries de la Plataforma ZEO.

Pots unir-te a neteges de bosc, tallers de reciclatge creatiu, assistir a manifestacions o bé acudir a xerrades i col·loquis sobre el canvi climàtic. D’aquesta forma, mantindràs el teu activisme climàtic i seràs part del canvi.

8. Animar els teus coneguts a ser més sostenibles

Encara que no ho sembli, l’ecologisme i la consciència climàtica són idees que “s’encomanen”. Sembla que com més gent veiem canviant els seus hàbits i preocupant-se pel medi ambient, més empatitzem i més pròxims ens sentim a aquesta lluita.

Aquest 2021 des de la Plataforma ZEO et proposem que siguis l’entrenador personal ZEO dels teus amics. Una espècie de coach que els expliqui com reduir la seva petjada de carboni i contribuir a la lluita climàtica.

Per complementar aquests propòsits, la ONU, en el marc de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), proposa 10 senzilles accions que podem dur a terme en la nostra vida diària per a contribuir a l’acció climàtica.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat