Del 4 al 7 d’abril del 2022 va tenir lloc un dels esdeveniments més esperats de l’any: la Fira Alimentària de BCN. Una fira en la qual les marques del sector alimentari mostren els seus productes nous, els seus compromisos o les millores en el negoci, però també un espai en el qual es debat com serà el futur de la indústria de l’alimentació i del sector de les begudes.

Enguany la sostenibilitat va estar molt present a la majoria d’estands i conferències. Les marques volien transmetre als consumidors els projectes i canvis que estaven duent a terme per tal de reduir el seu impacte en el medi ambient, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), recollits a l’Agenda 2030.

Precisament alguns dels llançaments més destacats de la Fira Alimentària 2022, han estat les alternatives per poder migrar a una dieta Plant-based -que suposa una menor petjada de carboni-. Alguns exemples són les rodanxes de xoriço o pernil que semblen i fan gust de carn, o la Coliflow, una base de pizza que permet reduir fins a un 50% l’ús de la farina de blat.

La majoria de conferències de la Fira Alimentària van tenir en compte la sostenibilitat

D’altra banda, en les conferències també es van tractar alguns temes orientats a aconseguir una societat més ZEO. Com, per exemple, la necessitat de reduir les emissions associades al sector de l’alimentació, la importància d’optimitzar la producció agrícola per reduir la petjada hídrica o bé la possibilitat d’apostar per la recerca i l’I+D+i per reduir l’ús de recursos.

Durant la cinquena edició 2022 del Fòrum de Nestlé “Creació de Valor Compartit”, diversos experts van parlar sobre una solució que podria ser realment beneficiosa per al Planeta i per reduir la petjada ecològica de l’alimentació. L’agricultura regenerativa va més enllà de la sostenibilitat i podria establir les bases sobre com hauria de ser el futur de la indústria alimentària.

Des de la Plataforma ZEO assistim a aquesta conferència inaugurada pel president d’Alimentària, José Luis Bonet, que va comptar amb la participació de l’expert Francesc Font, agricultor i formador especialitzat en agricultura regenerativa. També van prestar els seus testimonis Eduardo de Miguel, director gerent de Fundació Global Nature i Hélène Papper, directora global de Comunicació i Advocacia del Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola (FIDA).

Durant la seva intervenció, Francesc Font va assegurar que aquest tipus d’agricultura encara és una desconeguda per a molts.

No obstant això, “aplicar agricultura regenerativa és tot un canvi de paradigma alhora que suposa fer les coses de manera diferent a com les hem estat realitzant en els últims anys. Es podria definir com el conjunt de pràctiques, tècniques i principis que permeten regenerar el sòl i recuperar la fertilitat de la terra”, va detallar Francesc Font.

Però, sobretot, el més important és que “cal bandejar el mite que la protecció de la natura juga en contra dels interessos econòmics”, va alertar Eduardo de Miguel. “Les noves pràctiques d’aquesta mena d’agricultura són rendibles i asseguren l’ús de la terra durant anys. Si paguéssim els serveis ambientals que generen aquestes bones pràctiques, possiblement s’abaratirien les produccions d’agricultura sostenible”, va concloure en la seva intervenció.

Per al 2030 Nestlé utilitzarà un 50% d’ingredients que provinguin de l’agricultura regenerativa

Precisament algunes empreses com Nestlé ja estan apostant per aquest sistema per tal d’aconseguir una transició ecològica i justa. En el mateix fòrum Jaques Reber, director general de Nestlé Espanya, va anunciar el seu objectiu d’aconseguir que, el 2030, el 50% dels ingredients que utilitzen provinguin de l’agricultura regenerativa.

A la seva pròpia pàgina web, Nestlé dedica un complet apartat que mostra el seu nou compromís d’aconseguir una agricultura més sostenible i eficient:

“Gairebé dos terços de les emissions totals de gasos d’efecte d’hivernacle de Nestlé provenen de fora de les nostres operacions directes, concretament del canvi en l’ús de la terra i de l’agricultura. Per això l’agricultura regenerativa és un punt clau en el nostre camí per aconseguir zero emissions netes.

Ara bé, en què consisteix exactament l’Agricultura regenerativa i per què pot ser clau per ajudar-nos a combatre el canvi climàtic?

Les bases de l’agricultura regenerativa

Segons el mitjà divulgatiu Earth Observing System, l’agricultura regenerativa consisteix en rehabilitar el sòl i mantenir-lo productiu el major temps possible per així evitar l’expansió i explotació d’altres àrees, com els boscos o la selva.

L’agricultura regenerativa té com a principal objectiu, mantenir la fertilitat del sòl. Aquesta és necessària no només per produir cultius per l’ésser humà, sinó perquè proporciona aliments per al bestiar i altres animals salvatges.

A més de les terres que ja estan sent conreades, l’agricultura regenerativa també posa el focus en els territoris abandonats més enllà de l’agricultura, territoris que han sofert catàstrofes naturals o que simplement estan en desús.

La reforestació, la restauració, la fortificació de zones de vegetació, l’aqüicultura ecològica, etc. L’agricultura regenerativa cobreix totes aquestes àrees i prioritza la sostenibilitat ambiental i la salut humana.

Per aquest motiu, és clau per a ajudar la humanitat a complir amb els seus propòsits de reducció d’emissions. Perquè fent més eficient l’agricultura necessitarem menys recursos, temps, energia i materials per aconseguir hortalisses, fruites i verdures de qualitat.

No obstant això, més enllà d’aquesta explicació tècnica i conceptual, és important conèixer quins canvis i mesures concretes s’han de dur a terme per aplicar l’agricultura regenerativa en els cultius.

Els 5 pilars de l’Agricultura regenerativa

A principis de l’any 2000, l’agricultor Gabe Brown va ser un dels primers a practicar aquest tipus d’agricultura.

En el seu llibre “Dirt to Soil” (2018) estableix les bases de l’agricultura regenerativa a través de la seva pròpia experiència. I és que el 1991 els seus sogres es van jubilar i ell i la seva família es van haver de fer càrrec de la seva granja de 712 hectàrees situada als afores de Bismarck, als Estats Units.

Després de múltiples proves d’assaig i error, Gabe Brown va començar a definir un nou model per conrear la Terra molt més eficient, centrat en la importància de reduir al màxim la petjada ecològica i preservar la fertilitat del sòl.

Sin embargo, no son criterios universales y sus combinaciones y aplicaciones dependen de las características específicas de cada región o territorio en el que se cultiva.

Finalment, va definir 5 principis fonamentals per aquesta mena d’agricultura recollits en el blog de l’EOS (Earth Observing System):

1. Han d’eliminar-se els tractaments mecànics, químics i físics al camp. Aquest principi d’agricultura regenerativa s’associa amb les tècniques de cultiu preindustrials.

2. S’han d’utilitzar cultius de cobertura durant tot l’any evitant sòls descoberts i mitigant l’erosió. Aquests cultius se sembren amb l’objectiu d’incrementar la fertilitat del sòl i la capacitat de retenció d’aigua, augmentar la biodiversitat i disminuir el cultiu principal de possibles plagues.

A més, aquest mètode d’agricultura regenerativa proporciona farratge i material de pasturatge per a ocells de corral i bestiar.

3. L’agricultura regenerativa ha de suposar una millora per a la biodiversitat. Per exemple, amb la rotació de cultius i les tècniques agroforestals i silvopastorals, s’afavoreix la proliferació d’espècies i de pol·linitzadors.

4. L’agricultura regenerativa ha d’incorporar la ramaderia a la producció agrícola.

5. Ha de conservar les arrels vives de cultius perennes.

L’objectiu d’aquests cinc principis és garantir un cicle d’agricultura regenerativa que perduri en el temps.

No obstant això, no són criteris universals i les seves combinacions i aplicacions depenen de les característiques específiques de cada regió o territori en el qual es conrea.

Segons sembla, l’agricultura regenerativa podria ser una opció ZEO -zero emissions- per combatre el canvi climàtic. Per aquest motiu, tant els mitjans de comunicació com els esdeveniments o mitjans especialitzats del sector li estan atorgant cada dia un major protagonisme.

Perquè és fonamental que aquest tipus d’agricultura tan positiva per al Planeta, pugui arribar a les comunitats rurals i regions d’interior més allunyades de les ciutats. Perquè aquesta agricultura no només pot ajudar-nos a combatre el canvi climàtic i reduir l’explotació de recursos, sinó que pot ser realment beneficiosa per als agricultors a escala econòmica.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat