Durant l’última dècada, l’autoconsum solar fotovoltaic ha anat guanyant terreny en el camp de les renovables. Actualment, aquest sistema d’obtenció d’energia es posiciona com una de les solucions energètiques més ZEO i econòmiques del món.

El 2022, el dràstic increment del preu del gas i de la resta de fonts d’energia d’origen fòssil a causa del conflicte entre Rússia i Ucraïna, va accelerar la transició cap a l’energia sostenible. La societat va poder comprovar la urgent necessitat de reduir el consum de gas i apostar per altres solucions sostenibles o renovables.

I és que, encara que al principi es deia que la Guerra d’Ucraïna provocaria una reculada en el camp de les renovables, finalment, segons els experts i politòlegs, Rússia ha perdut l’anomenada “guerra energètica”. Europa no ha cedit a la guerra de preus de Rússia: els països de la Unió Europea s’han negat a entrar en el joc i han optat per l’energia ZEO.

I tots aquests condicionants han provocat un increment substancial en l’autoconsum solar fotovoltaic a tota Europa. A Espanya, per exemple, l’any passat la potència instal·lada d’autoconsum es va duplicar. I no només això, els experts asseguren que aquest sistema d’obtenció d’energia continuarà creixent de manera dràstica en els pròxims anys.

De fet, des de l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA), Jon Macías, president de la secció d’autoconsum, assegura que, amb el ritme que portem ara, el 2025 es compliran els objectius de potència instal·lada recollits a l’Agenda 2030. Amb aquesta xifra, Espanya complirà amb els objectius de les Nacions Unides cinc anys abans del que es preveia.

Precisament per aquest motiu, diverses associacions vinculades a la promoció de l’autoconsum han demanat al govern l’establiment d’objectius més ambiciosos en aquest àmbit.

I és que, des del 2015, la potència d’autoconsum solar instal·lada a Espanya ha augmentat considerablement. Els espanyols cada vegada són més conscients dels beneficis de la sobirania energètica, especialment des que el març del 2020 va entrar en vigor a Espanya la normativa que permet compensar els excedents energètics de l’autoconsum.

Segons la UNEF (Unió Espanyola Fotovoltaica), dels 21 megawatts (MW) instal·lats el 2015 a Espanya, s’ha passat a 1.203 MW el 2021 i 2.507 el 2022. Parlem d’un volum d’energia fotovoltaica equivalent a l’energia generada per tres centrals nuclears.

I, precisament, aquestes fites en l’àmbit de l’autoconsum solar no s’haurien pogut assolir sense la implicació per part de particulars, comunitats, ajuntaments i empreses, que han apostat per aquest sistema de subministrament energètic ZEO.

Solucions com la compra col·lectiva de plaques solars han permès a comunitats de veïns i petites urbanitzacions poder pagar aquest tipus d’instal·lacions gairebé a preu de cost.

En aquest context neixen les comunitats energètiques, una altra de les solucions per impulsar l’autoconsum solar fotovoltaic compartit a escala local a barris, urbanitzacions, localitats i fins i tot petits municipis.

Què són les comunitats energètiques locals?

Les comunitats energètiques locals són sistemes d’autoconsum col·lectiu en els quals diferents ciutadans es beneficien de l’energia neta que produeixen. Es tracta d’un model ZEO que aporta beneficis socials i econòmics positius tant per a les persones, com per al Planeta.

Un exemple de comunitat energètica podria ser el d’un barri específic situat als afores d’una ciutat, en el qual es troben diferents habitatges, comerços o indústries, que comparteixen l’energia que produeixen per fer-ne un ús més sostenible i just.

El més habitual és que aquestes comunitats energètiques utilitzin plaques solars fotovoltaiques per produir l’energia ZEO, que posteriorment es repartirà entre els diferents membres que conformen l’agrupació. Encara que també podríem trobar comunitats energètiques que es proveeixen d’energia neta mitjançant altres sistemes renovables, com els molins eòlics.

En tots dos casos, no seria necessari que tots els participants tinguessin plaques solars o molins eòlics instal·lats a les seves cases.

A les comunitats energètiques, les persones es donen d’alta en una comunitat per poder rebre part de l’energia que estan produint els panells solars repartits per tot el barri, polígon o bloc de cases.

D’aquesta manera, poden començar a estalviar en la factura de la llum i disposen d’un subministrament d’energia ZEO- zero emissions-.

És a dir, les comunitats energètiques són un mitjà perquè aquelles persones que no disposen d’un nivell adquisitiu tan elevat, puguin gaudir d’un subministrament energètic 100% net, barat i no subjecte als canvis del mercat energètic o comercialitzadores.

Com puc crear una comunitat energètica?

Abans de pensar a crear una comunitat energètica és important elaborar una anàlisi de les possibilitats que ofereix el lloc on volem activar-la.

Prèviament, és necessari fer un estudi de les persones que podrien estar interessades a unir-s’hi. No serveix de res desplegar tots els mecanismes per activar una comunitat energètica, si els veïns del barri o la localitat no estan conscienciats amb el canvi climàtic o no tenen cap mena d’intenció de formar-hi part.
També és fonamental identificar prèviament quins seran els llocs o espais més adequats per dur a terme la instal·lació de plaques solars. Pot ser un solar comunitari o bé un gran terrat d’un bloc de pisos.

I, sobretot, és essencial posar especial cura en com serà el finançament:

• És possible aconseguir alguna ajuda institucional?
• Existeix algun comerç o comunitat de propietaris disposat a fer la inversió inicial? (que després recuperarien al llarg d’un temps)
• És possible sol·licitar algun préstec verd a un banc o organització que es dediqui a aquesta mena de gestions?

Una vegada respostes totes aquestes preguntes, els membres de la comunitat han d’organitzar-se i repartir les tasques per activar la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i gestionar els acords pertinents amb la Xarxa Elèctrica, aconseguint integrar tots els sistemes.

Quantes comunitats energètiques existeixen a Espanya?

Aquest sistema d’autoconsum compartit encara no s’ha expandit i estandarditzat a Espanya. Precisament per això, encara no disposem d’un llistat de les comunitats energètiques que existeixen al país.

Segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), hem de tenir en compte que, a Espanya, el problema de la dependència energètica és molt important. Gairebé el 70% de la població depèn energèticament de les comercialitzadores i, per tant, dels canvis en les tarifes i del preu de la llum.

Això és causa d’un increment de la pobresa energètica entre els col·lectius més vulnerables.

Per aquest motiu, l’IDAE està brindant ajudes i fons per crear entitats que afavoreixin o impulsin la creació de les comunitats energètiques.

De moment existeix la cooperativa Sapiens, que ajuda a crear comunitats energètiques locals en petits municipis de València, o Edinor, que analitza i detecta comunitats energètiques potencials i els brinda les ajudes necessàries per aconseguir l’autoconsum compartit i comunitari.

Quina diferència hi ha entre l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques locals?

Habitualment, l’autoconsum solar compartit es dona en comunitats de veïns que disposen d’una instal·lació fotovoltaica, produeixen energia solar i la reparteixen entre els mateixos veïns.

En el cas de les comunitats energètiques, la implicació de la ciutadania és molt més àmplia i va molt més enllà del subministrament energètic als habitatges.

En comparació a l’autoconsum compartit, les comunitats energètiques locals acostumen a establir-se com a entitats sense ànim de lucre que treballen per aconseguir un benefici comú entre tots els participants.

En el cas de l’autoconsum solar compartit, per obtenir energia neta has de contribuir a la compra col·lectiva de les plaques solars. Mentre que, en la comunitat energètica, no és obligatori realitzar cap mena d’inversió, especialment si disposes de recursos limitats, per poder gaudir d’un subministrament energètic ZEO -zero emissions-.

A més, les comunitats energètiques també tenen un fort component de conscienciació. No només es tracta d’instal·lar plaques solars, generar energia neta i estalviar, la idea és promoure entre els participants de la comunitat la adopció d’hàbits sostenibles en la seva vida diària.

Des de la Plataforma ZEO no volem restar mèrits a l’autoconsum compartit convencional. És realment positiu per a la lluita contra el canvi climàtic que les comunitats de veïns s’autogestionin i instal·lin plaques solars, perquè això els permetrà estalviar en la seva factura de la llum i reduir les emissions derivades del seu subministrament energètic.

Les comunitats energètiques suposen una opció més viable per aconseguir una transició ecològica justa i equitativa, permetent que les persones que no disposen dels recursos necessaris, puguin aconseguir una autonomia energètica i reduir la seva petjada de carboni.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat