L’Agència Estatal de Meteorologia per al Temps i el Clima d’Espanya (AEMET) va informar que al gener arribaria a la península la primera onada de fred de l’any 2023.

Les temperatures han estat baixant bruscament a tota Espanya a causa de l’arribada de dues masses d’aire marítimes polars procedents de l’interior d’Europa, que combinen aire àrtic marítim i continental.

Les borrasques Gerard i Fien, deixen un paisatge d’autèntic hivern que semblava que mai arribaria o que, almenys, esperàvem haver viscut el desembre del 2022. Aquests dos fenòmens climàtics provoquen un temporal de neu, fred, vent i onatge, que afecta diferents zones d’Espanya, sobretot a la meitat nord.

De fet, al llarg de la tercera i cuarta setmana de gener tenen lloc nevades amb cotes baixes o mitjanes en tota Espanya i s’espera un nou episodi de fred amb temperatures que ronden els 5 °C tan sols uns dies després. De fet, ciutats com Lleida o Madrid aconsegueixen xifres per sota dels 0 °C al llarg del mateix període.

Per combatre el fred, moltes famílies i llars decideixen fer el que feia mesos que postergaven: encendre els seus sistemes de calefacció i, amb això, incrementar la seva despesa en la factura de la llum o el gas.

No obstant això, l’augment del cost mensual de la factura no és l’únic problema per als espanyols, almenys per aquells que estan conscienciats amb la protecció del Planeta i la lluita contra el canvi climàtic.

I és que al voltant del 50% del parc d’habitatges del país disposa d’una qualificació energètica baixa. I hem de tenir en compte que, com menor és l’eficiència energètica d’un habitatge, major serà la despesa en els combustibles fòssils que fan funcionar la calefacció.

Més de la meitat d’edificis d’Espanya són anteriors al 1980 i disposen d’una baixa eficiència energètica

Més de la meitat dels edificis d’Espanya són anteriors al 1980, any en què per primera vegada va entrar en vigor una normativa que obligava els constructors a complir uns mínims d’eficiència energètica.

Per això, la majoria d’habitatges que no han estat rehabilitades disposen d’un aïllament pobre o precari i un sistema de calefacció antic, és a dir, que requereix grans dosis d’energia per climatitzar la totalitat de la llar.

Els experts asseguren que, durant els períodes de fred extrem, la petjada de carboni dels espanyols puja de manera dràstica. Això fa que la ciutadania es replantegi si el sistema que utilitza per climatitzar la seva casa o pis és el més adequat per al Planeta i, per descomptat, per a la seva butxaca.

L’increment en el còmput d’emissions mensual, també fa que es preguntin quina és exactament la forma més sostenible de combatre el fred i si aquesta els permetrà, a la llarga, obtenir un estalvi energètic.

Quins són els sistemes de calefacció sostenible

Actualment tenim a l’abast un gran nombre de solucions i sistemes de calefacció sostenibles o ecològics. Alguns generen un nombre mínim d’emissions i altres són directament ZEO -zero emissions-.

No obstant això, no tots són aptes per a qualsevol classe d’habitatge i, depenent de les condicions d’aquest, serà més rendible, eficient i sostenible apostar per l’un o l’altre.

Hem de tenir en compte que molts han quedat obsolets respecte als nous objectius i demandes a favor del clima. El 85% de les calderes són ineficients. El pas més important i necessari és eliminar definitivament de les llars els sistemes de calefacció amb calderes de carbó i gasoil.

Després de prendre aquesta mesura, instal·lar una nova caldera o sistemes de climatització amb biocombustibles, poden ser opcions útils per a reduir la petjada de carboni del habitatges i ser el més ZEO possibles.

1. Calderes murals de condensació
2. Calefacció solar
3. Calefactors elèctrics
4. Estufes de pèl·lets

La nostra enginyera industrial i experta en el canvi climàtic, Laura Jarauta, explica amb detall les característiques d’aquests quatre sistemes de calefacció sostenible en un article de la Plataforma ZEO.

A més, una de les claus per reduir el consum de calefacció i, amb això, el de la factura de la llum és treure-li el màxim rendiment al consum mitjançant la domòtica.

En aquest sentit, poder controlar la calefacció des del teu dispositiu mòbil estiguis on estiguis pot millorar l’eficiència energètica del sistema de climatització.

Optimitzar l’encesa del sistema de calefacció ens permetrà tenir el màxim confort sense malbaratar energia. Al final l’energia més ZEO és aquella que no es consumeix.

A la Plataforma ZEO no hem volgut asselanyar quina és la millor manera de combatre el fred de manera sostenible, perquè depenent de les circumstàncies, podria ser millor un sistema o un altre.

El que és clar és que per a poder reduir les emissions a escala global i complir amb els objectius de descarbonització proposats per l’ONU, hem d’apostar per sistemes de climatització més sostenibles o ecològics.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat