Com ja és tradició, en finalitzar l’any, a la Plataforma ZEO recollim els diferents avenços duts a terme en matèria d’acció climàtica en un positiu article que demostra que encara hi ha esperances de posar fi a la crisi climàtica.

Tal com va 2019, enguany també han tingut lloc un gran nombre d’avenços relacionats amb l’auge de l’economia verda, la transició energètica o bé nous plans i fulls de ruta que podrien ajudar-nos a complir amb els objectius de reducció d’emissions recollits a l’Acord de París 2015.

Per poder frenar les conseqüències del canvi climàtic i evitar arribar a una situació irreversible per a la Salut del Planeta i dels éssers vius que l’habiten, hem de mantenir per sota d’1,5 °C l’escalfament global de la Terra, respecte als nivells preindustrials.

És per això que el focus d’aquests avenços ha de ser sempre aconseguir una societat ZEO o, el que és el mateix, treballar per aconseguir el “Zero Emissions Objective”. Des de la Plataforma ZEO recollim els avenços més destacats de l’any, al nostre entendre, en la lluita contra el canvi climàtic.

La fórmula de Bill Gates per a frenar la Crisi Climàtica

L’any 2018, el tecnòleg, líder empresarial i filantrop Bill Gates va predir que l’ésser humà s’enfrontaria a una pandèmia capaç de matar milions de persones en poc temps. del 2019 van aparèixer els primers brots de COVID-19.

Per això, quan Bill Gates va publicar a principis del 2021 un llibre titulat “Com evitar el desastre climàtic”, tots els polítics, la comunitat científica i els activistes climàtics van fixar-hi els ulls.

En aquesta obra, Bill Gates analitza les principals àrees a través de les quals generem emissions i les propostes de resposta que permetrien reduir la petjada de carboni generada per la humanitat. I acaba dient que, si aquesta dècada ens concentrem en les tecnologies, polítiques i estructures de mercat que ens situïn en el camí de reduir a zero les emissions en el 2050, podrem aconseguir-ho.

Nou programa de l’ONU per fer les paus amb la naturalesa

A principis del 2021, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres i la directora del Programa per al Medi Ambient de l’ONU (PNUMA), Inger Andersen, van presentar el nou pla per fer front al canvi climàtic i preservar els ecosistemes.

Making Peace with Nature” o “Fer les paus amb la natura” posa de manifest la relació entre el canvi climàtic, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat.

El document estableix la necessitat urgent de reduir les emissions de diòxid de carboni en un 45% per al 2030, en comparació amb els nivells del 2010. A més, estableix l’any 2050, com a data límit per aconseguir la neutralitat climàtica a escala global.

Segons el nou pla de l’ONU, a partir d’ara les potències i òrgans de poder hauran d’incloure el “capital natural” en la presa de decisions, eliminar les subvencions que danyen el medi ambient i començar a invertir en la transició cap a un futur sostenible.

EEEUU torna a l’Acord de París

El 4 de novembre del 2020 els Estats Units es va retirar de l’Acord de París.

Però això va ser per poc temps. Després de la victòria electoral del candidat demòcrata Joe Biden, a finals de gener del 2021 el país tornava a signar l’Acord de París.

El nou president havia tornat a incloure el canvi climàtic en l’agenda política dels Estats Units. A partir d’aquest moment, les prioritats de l’Administració Biden han estat: prendre mesures urgents per abordar el problema de l’emergència climàtica, complir amb les demandes de la comunitat científica i empoderar els treballadors i empreses per liderar la transició a l’energia neta.

Joe Biden vol que els Estats Units sigui ZEO el 2050, i per aconseguir-ho, invertirà fins a 2.000 milions de dòlars.

La comunitat catòlica s’uneix a la lluita contra el canvi climàtic

A la Plataforma ZEO som de l’opinió que “com més ajudes per frenar el canvi climàtic, millor”. Per aquest motiu, el fet que la comunitat catòlica hagi mostrat la seva voluntat de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic és realment positiu per a la nostra societat.

L’octubre del 2021 el Vaticà va organitzar la conferència “Fe i ciència cap a la COP26”. Una conferència en la qual múltiples líders religiosos es van reunir per tractar d’elevar les ambicions dels líders polítics i mostrar el seu suport a la lluita contra el canvi climàtic.

Al llarg de l’últim any, diversos líders religiosos, entre ells el Papa Francesc, han defensat la necessitat de dur a terme una transició ecològica. Sense cap dubte, la seva participació activa podria ser decisiva a l’hora d’estendre la preocupació climàtica entre els feligresos.

Fit for 55 de la Unió Europea

La comunitat climàtica de la UE considera que el Fit for 55 podria ser un dels avenços més importants de la història en matèria de política climàtica. Aquest Pla presentat el juliol de 2021 per Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, recull les revisions i iniciatives vinculades a les accions climàtiques del Pacte Verd Europeu.

Aquest programa de treball per al 2021 estableix els primers passos per a aconseguir que Europa sigui ZEO el 2050.

No obstant això, el nom d’aquest document ve donat per un altre dels objectius recollits en el mateix, aconseguir reduir les emissions GEH un 55% el 2030, respecte a les del 1990.

Les ciutats espanyoles es comprometen a ser ZEO

Durant la jornada “Les ciutats espanyoles davant el repte de la neutralitat climàtica”, celebrada el 8 de setembre del 2021, alcaldes de dotze ciutats espanyoles van mostrar les mesures que estaven duent a terme per reduir la seva petjada de carboni.

Així i tot, el més destacat d’aquest esdeveniment va ser que els alcaldes de Barcelona, Madrid, València i Sevilla, juntament amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, es van comprometre a aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2030.

El debat climàtic marca les eleccions noruegues

En els últims anys hem estat testimonis de com la qüestió climàtica ha penetrat en la presa de decisions d’alguns governs i institucions polítiques.

En aquest sentit, les eleccions de Noruega celebrades el 13 de setembre del 2021 van estar fortament marcades pel debat sobre el canvi climàtic i el futur energètic del país, dependent de l’energia fòssil.

El partit laborista, liderat per Jonas Gahr Støre, va guanyar les eleccions de Noruega amb un 26,4% dels vots.

Aquests resultats han donat peu a noves negociacions a favor de la transició energètica i a la possibilitat de coalició amb el Partit Verd i altres partits d’esquerres.

La COP26: Un avenç, per a molts, insuficient.

Molts considerarien que la COP26 no ha de ser inclosa en aquesta llista d’avenços climàtics de l’any. No obstant això, des de la Plataforma ZEO volem mostrar l’altra cara de la moneda.

Durant la COP26, celebrada a principis de novembre del 2021, la Xina i els EUA van anunciar un nou pla conjunt per a reduir les emissions.

Es tracta d’un avenç molt positiu si tenim en compte que tots dos països són els dos majors emissors de Gasos d’Efecte d’hivernacle del Planeta (GEH); Les seves economies generen aproximadament el 40% de les emissions de GEH globals.

A més, també es van sumar a un pacte global, que finalment va ser secundat per 130 països, per reduir el 30% de les emissions de metà el 2030.

Un altre aspecte positiu d’aquesta COP26 és que s’ha canviat el període de revisió de les Estratègies climàtiques i Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC). Mentre que fins ara aquesta revisió es duia a terme cada cinc anys, ara s’haurà de realitzar anualment.

Això vol dir que la pròxima COP27 d’Egipte podria ser un escenari ideal per aconseguir complir amb els objectius recollits en l’Acord de París 2015.

L’eòlica creix com a principal font d’energia

A principis de desembre de 2021 va sorgir la notícia que l’energia eòlica finalment s’havia convertit en la primera font de generació elèctrica a Espanya.

Segons les últimes dades d’aquest mateix any, els parcs eòlics produeixen més del 23% de l’energia del sistema elèctric espanyol, sobrepassant les nuclears, que van aportar el 21% i els cicles combinats de gas, que van aportar un altre 16,8%.

I compartim una dada encara més positiva i que demostra l’avenç aconseguit en aquest últim any: ara mateix a Espanya l’energia solar fotovoltaica i l’eòlica representen un 47% del total de l’energia generada.

L’era del petroli arriba a la seva fi

Una de les notícies més esperades d’aquest 2021 va ser el pronòstic de l’Agència Internacional de l’Energia sobre el futur del petroli.

El seu últim informe, el World Energy Outlook, ens va mostrar el que feia tant de temps que esperàvem: l’era del petroli sembla estar arribant a la seva fi,

Segons el document, si seguim per l’actual senda de descarbonització de l’economia i complim amb els objectius del Fit for 55, el declivi del petroli començarà a tenir lloc el 2025.

Si els països compleixen amb l’anunciat en els seus Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC) i es mantenen les tarifes en els mercats de carboni, es generarà un punt d’inflexió que donarà peu a la fi de l’economia del petroli. Encara que si els estats retarden les accions i mesures en aquest àmbit, aquest punt d’inflexió també es retardarà fins al 2030.

Sembla que aquest 2021 ha estat replet d’avenços en matèria d’acció climàtica. Així i tot, la comunitat internacional continua reclamant més ambició climàtica als països i la necessitat d’imposar algun tipus de veto o legislació que posi fi a aquelles activitats econòmiques que generen una major petjada de carboni.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat