“En la lluita contra el canvi climàtic, cada ampolla importa”. Aquest és el lema del projecte ReWINE, que té com a objectiu reutilitzar les ampolles de vi per a reduir la petjada de carboni i augmentar l’Economia Circular a Catalunya. I és que, per cada ampolla de vi reutilitzada, s’evita l’emissió de 500 grams de CO₂ a l’atmosfera.

Els socis impulsors del projecte Rewine, el Parc de Cerca de la Universitat de Barcelona, la fundació Rezero, Inèdit, l’Agència de Residus de Catalunya i la Cooperativa Falset Marçà treballen per a conscienciar i fer més ZEO el sector vinícola. Només a Catalunya, es consumeixen 147 milions d’ampolles de vi de les quals només el 43% es reciclen.

Reutilitzant el total d’ampolles de vi que es consumeixen a Catalunya es podrien evitar 73.500 tones de CO₂

Si per cada ampolla de vi no reutilitzada s’emeten 500 grams de CO₂ -per a produir una nova-, perfabricar 147 milions, s’estarien emetent innecessàriament 73.500 tones de CO₂ de més a l’atmosfera.

Aquests càlculs suggereixen que si ReWINE, un projecte encara en vies de desenvolupament, aconseguís normalitzar i gestionar la reutilització del total d’ampolles de vi que es consumeixen a Catalunya, es podrien evitar 73.500 tones de CO₂ a l’atmosfera a l’any.

Amb la reutilització de 100.000 ampolles de vi, ReWINE evitarà l’emissió de 50.000 kg de CO₂

De moment ReWINE vol aconseguir reutilitzar 100.000 ampolles de vi per a juny d’aquest any. Amb la reutilització d’aquestes ampolles s’evitaran 45 tones de residus i 50.000 kg de CO₂. Té fins a desembre de 2019 per a demostrar que és viable establir un sistema de reutilització que realment ajudi en la lluita contra el canvi climàtic i asseguri la qualitat del vi.

Per al tema de la qualitat, ReWINE ja té l’èxit assegurat. Malgrat les creences contràries dels experts enòlegs, processos científics han demostrat que la qualitat organolèptica del vi es manté invariable amb ampolles reutilitzades i netejades fins a 10 vegades. Un grup d’experts no va ser capaç de distingir entre el vi introduït en una ampolla nova i el vi introduït en una ampolla neta, sense mirar l’etiqueta de sostenibilitat de ReWINE.

Aquesta primera prova pilot, vol instal·lar un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vi. “Actualment els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tan sols en hotels, restaurants i servei d’àpats, com succeeix en altres sectors de begudes, com els envasos de refrescos o cerveses” assegura Juan Fran Sangüesa coordinador de reWINE.

ReWINE compta amb un pressupost de 991.000 €

Amb ReWINE involucraran consumidors, celler, bars, restaurants i distribuïdores per a sumar-se a la tendència del residu zero i lluitar contra el canvi climàtic. De moment 4 cellers i més de 60 establiments, bars, restaurants i botigues, han establert punts i sistemes de devolució d’ampolles de vi. La iniciativa compta amb un pressupost de 991.309 € -un 60% aportat per la UE-.

El sistema de ReWINE acosta el sector vinícola a l’economia ZEO, ja que incideix directament en la reducció de CO₂ gràcies a l’estalvi d’energia i emissions matèries primeres. El pròxim pas per a aquesta iniciativa d’economia circular, serà demostrar que el projecte no és només viable operativament i en relació al medi ambient, sinó que també ho és econòmicament.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat