Aquest dissabte la ciutat de Rubí va acollir la Gran Acció: Reduïm els perillosos, una petita fira per impulsar l’economia circular i el reciclatge d’oli usat. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les accions organitzades per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquest any l’Ajuntament de Rubí ha organitzat més de 30 activitats volent donar visibilitat als residus més difícils de reciclar sota el lema: Reduïm els perillosos.
Entre aquests residus perillosos es destaca l’oli usat. I és que només un litre d’oli pot arribar a contaminar uns 10.000 litres d’aigua. L’oli usat afecta directament a l’oxigenació de l’aigua i això no només perjudica la fauna aqüífera sinó també a les plantes depuradores d’aigua i les canonades. A més, ja és possible fabricar productes com pinsos, sabó o cosmètics a partir d’aquest oli reciclat.
El Claki, un recipient per facilitar el reciclatge d’oli usat
Durant tot el matí els membres de Rubiclac, persones vinculades a APDIR (Associació de persones amb diversitat Intel·lectual), van repartir Clakis a tots els assistents de la fira. Els clakis són uns recipients fets amb plàstic reciclat per emmagatzemar tot l’oli usat en la cuina. Quan el Claki està ple s’ha de deixar en un dels punts de recollida de la ciutat o en qualsevol deixalleria mòbil, i a l’usuari se li dispensa un de nou. Es tracta d’un sistema de reaprofitament molt ZEO que no només fomenta la conscienciació pel que fa als residus que generem, sinó que també ofereix una sortida laboral per a les persones d’APDIR.
Entre les activitats de la Gran Acció també es van poder veure iniciatives relacionades amb la reutilització. En la iniciativa Refira’t diverses entitats de la ciutat van poder vendre objectes com roba, figures, joguines o llibres que ja no utilitzen per donar-los un segon ús i recaptar fons. A més també es va obrir l’activitat “Si ho arregles, t’ho quedes”. Aquesta activitat organitzada per la Trocallería proporciona als assistents aparells electrònics trencats i els dóna eines perquè els arreglin al moment. A més, durant tot el matí els assistents de la jornada dedicada al reciclatge podien lliurar un residu catalogat com a perillós a la deixalleria mòbil i rebre a canvi un sabó fet amb oli de cuina reciclat.
Concienciació per als més petits
Durant la Gran Acció també es va disposar un conjunt d’activitats dirigides a un públic més infantil. Es va veure des de tallers per fabricar marionetes amb mitjons o botons vells fins a nous instruments creats amb antigues olles o cassoles. La Gran Acció de la Setmana de la prevenció de residus també ha buscat implicar i generar una consciència més ZEO entre els més petits, de la necessitat de gestionar de forma correcta els residus i donar-los un segon ús sempre que sigui possible.
Més activitats…
El programa d’activitats organitzades per a la Setmana de la Prevenció de Residus de Rubí s’allargaran fins al diumenge 25 de novembre. Al llarg de la setmana s’han organitzat accions ZEO com a tallers de restauració de mobles o cursos de compostatge casolà. És important recordar que per exemple, els mobles, són grans fixadors de CO₂: En restaurar un moble donant-li un nou ús en comptes de cremar-ho evitem emissions a l’atmosfera.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.