Durant l’última dècada, les empreses han començat a realitzar accions per reduir el seu impacte en el medi ambient o activar Plans de Sostenibilitat per poder dur a terme una transició a un model de negoci ZEO -zero emissions-.

I és que quan es va signar l’Acord de París el 2015, es va indicar que el primer pas per poder reduir l’escalfament global de la Terra era aconseguir la descarbonització de l’economia i la societat. Al juny del 2021, durant un ple del Parlament Europeu, la Unió Europea es va comprometre a aconseguir la neutralitat de carboni el 2050.

És a dir, tenim menys de trenta anys per canviar els nostres processos de producció, migrar a l’energia neta i transformar l’actual sistema de mobilitat, apostant pels vehicles elèctrics. El 2030, Europa haurà de superar el seu primer examen: haver reduït la seva petjada de carboni un 55% -respecte al 1990-.

En aquest sentit, les empreses han d’activar immediatament les seves estratègies per descarbonitzar la seva activitat. Calcular i compensar emissions no serà suficient, si darrere no hi ha mesures o canvis clars per a reduir les emissions GEH alliberades a l’atmosfera.

No hi ha temps a perdre: han de ser ZEO el 2050.

La palanca del canvi: Els Science Based Targets

En aquest escenari és on resulten realment útils els Science Based Targets.

Els “Objectius amb Base Científica” (SBT) són un conjunt de metes definides per una empresa, per tal d’establir una ruta clara a fi de reduir les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH).

Un objectiu de reducció d’emissions es considera que està “basat en la ciència” quan està en línia amb l’escala de reduccions necessàries per mantenir l’escalfament global per sota dels 2 °C respecte als nivells preindustrials.

L’entitat encarregada de defensar aquests “objectius basats en la ciència” és la Science Based Targets Initiative. Aquesta iniciativa desenvolupada pel CDP, el Pacte Mundial de les Nacions Unides, l’Institut de Recursos Mundials (WRI) i el WWF, identifica i promou enfocaments innovadors per a l’establiment d’objectius corporatius de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle ambiciosos i significatius.

L’objectiu d’aquesta iniciativa internacional és:

Liderar el camí cap a una economia zero emissions, impulsar la innovació i promoure el creixement sostenible establint objectius de reducció d’emissions ambiciosos i amb base científica.

Els SBT pretenen actuar com un avantatge competitiu per a les empreses

En aquest sentit, els SBT actuen com una palanca de canvi per promoure la descarbonització de les empreses i les institucions financeres. La idea és que aquests “objectius basats en la ciència” puguin desembocar en un avantatge competitiu per a les empreses que els adopten.

Quins són els avantatges d’aplicar els SBT en les empreses?

El primer avantatge o benefici és per al Planeta. Reduir les emissions de CO₂ reduirà el risc de més fenòmens extrems, migracions climàtiques, pèrdues d’infraestructures, incendis i tota classe de conseqüències negatives vinculades al canvi climàtic.
Per a les empreses, és important tenir en compte que establir uns Science Based Targets augmentarà el seu valor de negoci a llarg termini i salvaguardarà la seva futura rendibilitat:

1. Impulsarà la innovació. Per reduir la seva petjada de carboni, les empreses hauran de valer-se de noves tecnologies i pràctiques que els faran estar a la capdavantera en el mercat. Les farà més eficients i competitives en la societat ZEO.

2. Estalviar diners. En el futur, els recursos derivats dels combustibles fòssils seran més cars. Hi haurà vetos i impostos extres per impulsar-ne Per aquest motiu, establir SBT ara, permetrà que l’empresa estigui segura econòmicament i sigui eficient en aquest nou escenari. L’augment del preu de les matèries primeres, per exemple, pot significar la diferència entre guanys i pèrdues.

3. Millorar la reputació. Aquelles empreses que estan liderant la transició cap a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic estan reforçant la seva credibilitat i reputació. Avui dia cada vegada més gent té en compte la petjada de carboni d’una empresa abans de decidir-se a comprar els seus productes o contractar els seus serveis.

Això també beneficiarà a aquelles mitjanes empreses que treballen com a proveïdors de grans companyies. La majoria de grans empreses començaran a eliminar aquells proveïdors que “embrutin” la seva cadena de subministrament, amb una petjada de carboni elevada, i apostaran per aquells el nivell d’emissions dels quals sigui més baix.

4. Estarà preparada per al canvi de polítiques. Adoptar els SBT al més aviat possible, permet anar un pas per davant de les polítiques i noves lleis que marcaran el mercat i limitaran les GEH.

Què guanyen les empreses a curt termini?

Establint els seus objectius basats en la ciència, les empreses notaran els avantatges a llarg termini. Així i tot, també existeixen alguns beneficis immediats per a aquelles companyies que aposten per l’ambició climàtica i decideixen establir les seves SBT.
D’una banda, les empreses participants en aquesta iniciativa són reconegudes i perfilades en www.sciencebasedtargets.org , on compten amb una fitxa pròpia i poden participar en altres activitats de comunicació previstes per la Iniciativa.

A més, una vegada l’any, les empreses participants reben una revisió detallada del seu objectiu per tal d’assegurar que compleixen amb els criteris establerts. També poden assistir a seminaris web, tallers i esdeveniments organitzats per l’entitat per compartir el coneixement corporatiu sobre els SBT i com aconseguir el seu compliment.

Quantes empreses han adoptat aquest sistema?

Encara que, per a la gran majoria de ciutadans del carrer les sigles SBT puguin resultar-los totalment desconegudes, més de 1.500 empreses de tot el món s’han sumat a aquesta iniciativa i els seus objectius basats en la ciència, han estat aprovats i validats per l’entitat.

Algunes de les companyies més grans del món com Indra, Inditex, Acciona, Ikea, Apple, Bloomberg o Melià Hotels s’han sumat a aquest moviment.

Segons va informar Alberto Carrillo, director de la iniciativa al diari ARA, les empreses que ja han validat les seves SBT sumen un 20% de les emissions globals. A més, alerta que falten progressos en “sectors com el ciment, l’automoció i els combustibles fòssils”, ja que requereixen un canvi dràstic. És a dir, encara hi ha empreses que es resisteixen.

Però altres, com, per exemple, Telefònica s’han bolcat completament en aquest projecte. Tant és així que, el 2019, van redefinir els seus objectius per fer-los més ambiciosos i en línia amb els objectius de l’Acord París. Per aquest motiu, van incorporar un ambientòleg que lidera un equip de 150 persones, dedicades exclusivament a reduir la petjada ecològica de la companyia.

A més, Telefònica implica d’una forma molt directa els seus treballadors: si aconsegueixen complir amb els objectius de descarbonització de la companyia, activen una prima anual d’un 5%.

Com pot una empresa establir aquests objectius i que aquests siguin validats per l’entitat?

Per unir-se al moviment les empreses han de seguir quatre passes senzilles:

1. Completar un formulari de compromís. Amb això indiquen que es comprometen a establir objectius amb base científica.

2. Desenvolupar l’objectiu. Les companyies tenen vint-i-quatre mesos per anunciar i desenvolupar el seu objectiu.
Els objectius han d’estar delimitats, comptar amb un període de temps límit per ser assumits, han de seguir un nivell d’ambició en línia amb els objectius de l’Acord de París, etc.

3. Quan anunciïn l’objectiu, aquest ha de ser revisat i validat per la Science Based Targets Initiative.

4. La companyia ha de calcular i reportar el total de la petjada de carboni a la Science Based Targets Initiative i fer-la pública.

Cada vegada existeixen més mecanismes per impulsar la descarbonització de l’economia.

Des de la Plataforma ZEO, també s’ha creat el directori d‘Empreses ZEO, en la qual s’inclouen aquelles marques o companyies que han activat el seu procés de descarbonització i establert un any límit per a aconseguir-lo.

Vols aparèixer en el nostre directori? Envia’ns un formulari de contacte.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat