I és que quan es va signar l’Acord de París el 2015, es va indicar que el primer pas per poder reduir l’escalfament global de la Terra era aconseguir la descarbonització de l’economia i la societat. Al juny del 2021, durant un ple del Parlament Europeu, la Unió Europea es va comprometre a aconseguir la neutralitat de carboni el 2050.
En aquest sentit, les empreses han d’activar immediatament les seves estratègies per descarbonitzar la seva activitat. Calcular i compensar emissions no serà suficient, si darrere no hi ha mesures o canvis clars per a reduir les emissions GEH alliberades a l’atmosfera.
No hi ha temps a perdre: han de ser ZEO el 2050.
La palanca del canvi: Els Science Based Targets
Els “Objectius amb Base Científica” (SBT) són un conjunt de metes definides per una empresa, per tal d’establir una ruta clara a fi de reduir les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH).
L’entitat encarregada de defensar aquests “objectius basats en la ciència” és la Science Based Targets Initiative. Aquesta iniciativa desenvolupada pel CDP, el Pacte Mundial de les Nacions Unides, l’Institut de Recursos Mundials (WRI) i el WWF, identifica i promou enfocaments innovadors per a l’establiment d’objectius corporatius de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle ambiciosos i significatius.
L’objectiu d’aquesta iniciativa internacional és:
Liderar el camí cap a una economia zero emissions, impulsar la innovació i promoure el creixement sostenible establint objectius de reducció d’emissions ambiciosos i amb base científica.
Els SBT pretenen actuar com un avantatge competitiu per a les empreses
Quins són els avantatges d’aplicar els SBT en les empreses?
1. Impulsarà la innovació. Per reduir la seva petjada de carboni, les empreses hauran de valer-se de noves tecnologies i pràctiques que els faran estar a la capdavantera en el mercat. Les farà més eficients i competitives en la societat ZEO.
2. Estalviar diners. En el futur, els recursos derivats dels combustibles fòssils seran més cars. Hi haurà vetos i impostos extres per impulsar-ne Per aquest motiu, establir SBT ara, permetrà que l’empresa estigui segura econòmicament i sigui eficient en aquest nou escenari. L’augment del preu de les matèries primeres, per exemple, pot significar la diferència entre guanys i pèrdues.
3. Millorar la reputació. Aquelles empreses que estan liderant la transició cap a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic estan reforçant la seva credibilitat i reputació. Avui dia cada vegada més gent té en compte la petjada de carboni d’una empresa abans de decidir-se a comprar els seus productes o contractar els seus serveis.
Això també beneficiarà a aquelles mitjanes empreses que treballen com a proveïdors de grans companyies. La majoria de grans empreses començaran a eliminar aquells proveïdors que “embrutin” la seva cadena de subministrament, amb una petjada de carboni elevada, i apostaran per aquells el nivell d’emissions dels quals sigui més baix.
4. Estarà preparada per al canvi de polítiques. Adoptar els SBT al més aviat possible, permet anar un pas per davant de les polítiques i noves lleis que marcaran el mercat i limitaran les GEH.
Què guanyen les empreses a curt termini?
A més, una vegada l’any, les empreses participants reben una revisió detallada del seu objectiu per tal d’assegurar que compleixen amb els criteris establerts. També poden assistir a seminaris web, tallers i esdeveniments organitzats per l’entitat per compartir el coneixement corporatiu sobre els SBT i com aconseguir el seu compliment.
Quantes empreses han adoptat aquest sistema?
Algunes de les companyies més grans del món com Indra, Inditex, Acciona, Ikea, Apple, Bloomberg o Melià Hotels s’han sumat a aquest moviment.
Segons va informar Alberto Carrillo, director de la iniciativa al diari ARA, les empreses que ja han validat les seves SBT sumen un 20% de les emissions globals. A més, alerta que falten progressos en “sectors com el ciment, l’automoció i els combustibles fòssils”, ja que requereixen un canvi dràstic. És a dir, encara hi ha empreses que es resisteixen.
Però altres, com, per exemple, Telefònica s’han bolcat completament en aquest projecte. Tant és així que, el 2019, van redefinir els seus objectius per fer-los més ambiciosos i en línia amb els objectius de l’Acord París. Per aquest motiu, van incorporar un ambientòleg que lidera un equip de 150 persones, dedicades exclusivament a reduir la petjada ecològica de la companyia.
A més, Telefònica implica d’una forma molt directa els seus treballadors: si aconsegueixen complir amb els objectius de descarbonització de la companyia, activen una prima anual d’un 5%.
Com pot una empresa establir aquests objectius i que aquests siguin validats per l’entitat?
1. Completar un formulari de compromís. Amb això indiquen que es comprometen a establir objectius amb base científica.
2. Desenvolupar l’objectiu. Les companyies tenen vint-i-quatre mesos per anunciar i desenvolupar el seu objectiu.
Els objectius han d’estar delimitats, comptar amb un període de temps límit per ser assumits, han de seguir un nivell d’ambició en línia amb els objectius de l’Acord de París, etc.
3. Quan anunciïn l’objectiu, aquest ha de ser revisat i validat per la Science Based Targets Initiative.
4. La companyia ha de calcular i reportar el total de la petjada de carboni a la Science Based Targets Initiative i fer-la pública.
Des de la Plataforma ZEO, també s’ha creat el directori d‘Empreses ZEO, en la qual s’inclouen aquelles marques o companyies que han activat el seu procés de descarbonització i establert un any límit per a aconseguir-lo.
Vols aparèixer en el nostre directori? Envia’ns un formulari de contacte.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.