L’informe Climate change impacts and vulnerabilities ja va alertar el 2016, que Espanya és el país més vulnerable davant el canvi climàtic, especialment quant al desenvolupament i a la pràctica agrària.

I és que, segons el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMAN), entre el 75% i el 80% d’Espanya està en risc de convertir-se en desert al llarg d’aquest segle.

Dels 50 milions d’hectàrees que conformen el país, en els pròxims anys 37 milions seran zones àrides, semiàrides i seques.

Les conques hidrogràfiques més afectades pel canvi climàtic estan a Espanya

A més, l’Agència Europea de Medi Ambient assegura que set de les deu conques hidrogràfiques amb major estrès hídric de tota Europa es troben a Espanya.

Aquestes són algunes de les dades amb les quals Agricultors pel Canvi Climàtic alerten els treballadors del sector agrícola espanyol, de la importància d’adoptar pràctiques més sostenibles i mesures d’adaptació per a fer front al canvi climàtic.

Aquesta iniciativa de Grano Sostenible, un organisme que treballa per a millorar la qualitat dels cultius i augmentar la rendibilitat de les explotacions, tracta d’estendre la consciència climàtica en el sector agrícola. Segueixen la línia del Conveni Marc del 2017 signat per les entitats representants de l’agricultura a Espanya.

Aquest conveni compromet les entitats signants a fomentar l’ús de llavors certificades, que aporten transparència al sector de cereals i asseguren una major qualitat i rendiment dels grans.

El seu objectiu és garantir la rendibilitat i sostenibilitat del sector i estimular programes de recerca per tal d’aconseguir varietats de gra que siguin capaces d’adaptar-se a les necessitats específiques de cada zona.

 

Com afectarà el canvi climàtic els cultius?

Tal com recull un estudi de la revista Science, el canvi climàtic està afectant el cicle hidrològic de l’aigua. A causa de l’augment de les temperatures, l’aigua dels rius, embassaments, oceans i mars s’evaporarà més ràpidament.

Aquest fenomen afectarà de manera directa les precipitacions, que patiran variacions depenent de cada regió, algunes d’aquestes es tornaran més seques i veurem grans diferències entre les estacions.

A més, l’escalfament global augmentarà la freqüència d’esdeveniments climàtics extrems, és a dir, onades de calor i grans períodes de sequeres que s’alternaran amb episodis de precipitacions desmesurades.

Tots aquests factors donaran peu a importants pèrdues en les collites i terres de cultiu espanyoles de la dècada vinent.

A més, segons recull l’informe de Greenpeace “Així ens afecta el canvi climàtic”, el canvi climàtic incidirà en els cicles de pol·linització, i, per tant, en el procés de floració de les plantes:

“Els científics coincideixen en els impactes del canvi climàtic: cicles de pol·linitzadors i pol·linitzats que es desacoblen, aparició d’espècies exòtiques, major virulència de patògens, més mortalitat local per fenòmens climàtics extrems, menys floració i disminució del contingut proteic del pol·len.”

Moltes zones aptes per al cultiu de raïm podrien perdre’s el 2050

Algunes previsions de la comunitat científica asseguren que moltes de les zones que avui dia són aptes per al cultiu del raïm, podran perdre’s el 2050. En els pròxims anys, el sector hortofructícola d’Europa patirà un gran descens en la seva producció, i a Espanya, algunes comunitats autònomes com Múrcia, Comunitat Valenciana i la província d’Almeria perdran gran part de les seves collites a causa de l’augment de les temperatures.

Les conseqüències de l’escalfament global faran perillar el sector agrari en el sud-est d’Espanya, on es produeixen entre el 80 i el 90% de les carxofes, pebrots i enciams que es consumeixen al país. A més, Espanya podria perdre els beneficis d’aquesta activitat que aporta 2.364 milions d’euros al PIB nacional i genera més de 100.000 llocs de treball.

Sabies que…?

El canvi climàtic està generant un impacte negatiu en els cultius espanyols

Els nivells de CO₂ de l’atmosfera estan reduint el valor nutricional de les plantes

Actualment, l’activitat agrícola i ramadera és responsable de l’11,6% de les emissions GEH

Com està afectant el canvi climàtic els cultius a l’actualitat?

Encara que aquestes prediccions puguin semblar llunyanes i indicar que fins i tot som a temps d’evitar-les, la veritat és que, actualment, ja hem estat testimonis d’alguns dels efectes negatius del canvi climàtic.

Concretament a Espanya, la pujada de les temperatures i els períodes de sequera estan impactant de manera negativa el sector vinícola. En els últims quaranta anys, alguns cellers s’han vist obligats a substituir algunes varietats de raïm per unes altres o a desplaçar les seves produccions a zones més altes. La vinya d’altura és una tendència que s’ha popularitzat en els darrers anys.

La calor està generant la proliferació de fongs en les arrels de les plantes, privant-les de la humitat necessària per créixer i donar fruits. Això està afectant els cultius de carxofes a tota Espanya i a la producció d’olives a la Comunitat Valenciana.

El canvi climàtic ja està reduint el rendiment agrari i empitjorant la qualitat de vida de les persones que treballen al camp. En els últims anys, el clima advers ha fet que es perdin 950.000 hectàrees de cultiu a Castella i Lleó i les collites minvin en un 30%.

Aquests problemes de producció provoquen migracions del camp a la ciutat i l’abandonament de les explotacions agrícoles: molts pobles s’estan quedant sense gent.

Segons Greenpeace, des de la Direcció General de Costes apunten que, a causa de les conseqüències del canvi climàtic -amb la pujada del nivell de la mar-, i la mala gestió del riu Ebre, en menys d’una dècada, una quarta part de la superfície del Delta de l’Ebre quedarà inundada per la mar.

Aquest fenomen afectarà directament les produccions locals com l’arròs (sotmès ara a aigües salinitzades) o els musclos. En els últims anys, els canvis en l’aigua estan minvant les poblacions d’aquests mol·luscos i la calor està asfixiant les seves cries.

El canvi climàtic està reduint el valor nutricional de les plantes

Per no parlar, de la possibilitat que el canvi climàtic estigui afectant la càrrega nutricional dels aliments. Segons els experts del Programa de Recerca del Canvi Global dels Estats Units, les variacions climàtiques ocasionades per l’escalfament global repercutiran en la salut i la qualitat dels aliments.

Una recerca assegura que els aliments que ingerim, es veuen afectats per l’elevat nivell de diòxid de carboni de l’atmosfera. L’augment del CO₂ provoca que els cultius de blat i arròs siguin menys nutritius que abans. Molts aliments estan veient reduïda la presència d’alguns nutrients essencials, com el zinc o el ferro.

Estan els agricultors disposats a actuar per a fer front al canvi climàtic??

Per sort, el sector de l’agricultura cada vegada està més conscienciat de la necessitat d’actuar i dur a terme canvis per a fer front el canvi climàtic i sobreviure a les seves conseqüències.

L’informe del 2019, InfoAdapta Agri II, elaborat per l’organització agrària UPA, mostra que el 93% dels agricultors espanyols accepta l’existència del canvi climàtic. Després d’anys treballant al camp i coneixent el funcionament del clima i les estacions, cada dia noten més com canvien les precipitacions i augmenten les temperatures.

Segons l’informe, els agricultors estan preocupats pel descens de les pluges, perquè donen peu a un augment de les necessitats hídriques dels cultius, i pels episodis de calor, perquè augmenten el risc de plagues.

Nou de cada deu agricultors opina que fer front al canvi climàtic hauria de ser una prioritat tant per a l’Administració com per als productors. A més, el 64,7% assegura haver fet canvis en la gestió de la seva explotació per a combatre’l.

Les mesures d’adaptació al canvi climàtic més valorades pels agricultors espanyols per tal de fer més sostenibles els seus cultius són:

– Millorar l’aprofitament dels recursos disponibles i extreure i utilitzar racionalment l’aigua (secundada pel 96%)
– Utilitzar tecnologies aplicades al reg (94%).

Entre les menys valorades es troben:

– Millorar la selecció de pastures (60% dels enquestats)
– Fomentar l’agricultura i la ramaderia ecològica (63,5%).

Un 80% d’agricultors creu que no podria adoptar les mesures sostenibles a causa de les limitacions econòmiques

Més de la meitat dels agricultors estarien disposats a adoptar alguna de les mesures esmentades anteriorment, encara que al voltant del 80% asseguren que no podrien dur-les a terme a causa de les limitacions econòmiques a les quals s’enfronten.

Es tracta d’una inversió verda que, en els últims anys, s‘ha vist doblement dificultada a causa de l’augment de l’assegurança agrària. El canvi climàtic i l’augment de la freqüència d’una sèrie de fenòmens meteorològics -Filomena, onades de calor, sequeres, gotes fredes, etc.-, també està tenint un fort impacte en l’assegurança agrària.

Segons les dades d’Agroseguro i de la mateixa administració pública d’Espanya, el 2020 el nombre de pòlisses va créixer un 5%, fins a les 416.000. La cultura de l’assegurança agrària està agafant força a Espanya: els treballadors d’aquest sector cada vegada tenen més por de perdre les seves collites.

Així i tot, és important veure la cara positiva d’aquest problema. I és que, de cara a aquest 2021, s’ha dut a terme un increment de la subvenció pública de les primes a les assegurances agràries. Enguany ha passat dels 211 milions, xifra que feia cinc anys que era inamovible, als 251 milions.

Augmentar el capital públic destinat a sistemes d’ajudes per al sector primari és fonamental per a promoure i aconseguir una agricultura més sostenible a Espanya.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat