En una nova era marcada per la COVID-19 i les noves tecnologies digitals, sembla que gran part de l’entreteniment diari succeeix en el saló o el menjador de casa. Les restriccions ocasionades per la pandèmia ens obliguen a romandre en les nostres llars durant la tarda o la nit, depenent del nostre lloc de residència.

A més, en els últims anys, les plataformes de visualització en línia s’han convertit en una de les formes preferides de passar el temps. Segons un estudi de Streaming Observer del 2019, una persona usuària de Netflix, passa una mitjana de 1 hora amb 11 minuts al dia consumint continguts.

Per aquest motiu, si destinem almenys una hora de la nostra vida a l’entreteniment en línia, no seria millor fer-ho visualitzant continguts que ens ajudin a conscienciar-nos més sobre el problema del canvi climàtic?

Si bé fa uns mesos des de la Plataforma ZEO recollíem una llista dels millors documentals i una altra de les 8 millors pel·lícules de ficció sobre el canvi climàtic, ara compartim la nostra selecció de sèries que fan referència al canvi climàtic al llarg de la seva trama.

En alguns casos ho fan de manera directa, mentre que en uns altres ho fan de forma molt subtil. Al llarg de l’última dècada, els productors i directors de la petita pantalla han inclòs el tema del canvi climàtic en les seves històries. Fins i tot alguns d’ells, han posicionat l’escalfament global com el problema central que ocasiona o dóna forma a la trama.

En el gènere de les sèries apocalíptiques, moltes vegades observem com precisament és el canvi climàtic, el fenomen que dóna peu a una sèrie de successos com la inseguretat alimentària, els conflictes bèl·lics, les desigualtats socials, etc. Algunes sèries mostren de forma molt dramàtica quines podrien ser les conseqüències del canvi climàtic si no actuem de manera immediata i descarbonitzem la nostra economia.

Les sèries Cli-Fi mostren escenaris distòpics causats pel canvi climàtic

De no complir amb els límits d’escalfament global marcats per l‘Acord de París (2015), hauríem de fer front a escenaris devastadors en els quals la supervivència de l’ésser humà perilla. El gènere Cli-Fi, que va començar amb la novel·la de ficció El món submergit de J.G Ballar, cada vegada té més protagonisme al cinema, la literatura, els videojocs, el teatre o les sèries.

A través d’aquest gènere, els espectadors o lectors poden observar ficcions vinculades a temes climàtics associats a l’eco terrorisme, el desglaç dels pols o la contaminació. Sovint, es presenten noves societats que lluiten per fer front a aquests problemes causats per l’ésser humà.

1. Tribus d’Europa (2021)

En aquesta sèrie de cli-fi estrenada en Netflix al febrer, el director Philip Koch construeix un futur postapocalíptic produït per una apagada tecnològica, en el qual prepondera l’escassetat de recursos com els combustibles fòssils.

La sèrie mostra un continent europeu dividit, en el qual els límits dels països s’han esborrat per donar pas a noves tribus nòmades i imperis.

Cadascuna de les quatre tribus principals s’ha adaptat a aquesta nova situació d’una forma diferent. En aquesta distopia que succeeix en el 2074, els personatges principals esmenten en múltiples ocasions el canvi climàtic i, com la incapacitat de fer-li front, va ser una de les raons per les quals la societat, tal com la coneixien abans, va canviar completament.

El sistema de consum del passat, desconegut pels personatges més joves de la sèrie, és el que va ocasionar aquesta fallada en el sistema.

2. Years and years (2019)

Aquesta original sèrie britànica ha revolucionat la crítica gràcies a la seva combinació de gèneres. Years and Years ofereix una mescla entre drama familiar, polític i futur distopic, plasmat en la família Lyons.

La sèrie abasta una període de quinze anys, en la qual els espectadors segueixen els conflictes i reptes de cadascun dels membres d’aquesta família del Regne Unit. Al llarg de la trama, els personatges principals mostren preocupació entorn del canvi climàtic i l’auge del populisme.

La realitat política del país és inestable i la família és testimoni de tota una sèrie de canvis a escala econòmica, social i tecnològica que afecten el funcionament de la societat i el planeta.

En aquesta ficció, Russell T. Davies, ens fa testimonis de les conseqüències i fractures socials que generarà el canvi climàtic en un futur no gaire llunyà. Grans problemes com l’escalfament global, les armes nuclears, la crisi dels refugiats, el món post-Brexit i la digitalització de la societat, impacten de manera contínua i sorprenent aquesta família.

A més, en aquesta sèrie Edith, companya de pis d’un dels membres de la família, Daniel Lyons, representa el moviment per l’acció climàtica actual (Fridays for Future). Edith és una activista mediambiental i social que viatja per tot el món defensant causes incòmodes per als poders conservadors.

3. Occupied (2015)

En aquesta sèrie de cli-fi creada pel conegut músic de rock noruec Jo Nesbø, l’escassetat de petroli i gas dóna peu a un important conflicte internacional.

En un futur pròxim fictici, l’agitació a Orient Mitjà i la retirada dels Estats Units de l’OTAN desencadenen una crisi energètica. A més, un huracà causat pel canvi climàtic devasta Noruega, matant al voltant de 800 persones i causant danys físics i econòmics incalculables.

Com a resposta a aquests esdeveniments, el Partit Verd noruec arriba al poder i un nou primer ministre idealista i ecologista pretén desenvolupar un Pla per a potenciar l’energia nuclear com a alternativa als combustibles fòssils. Per tal de propiciar aquesta transició energètica, el mateix ministre acaba amb la producció de petroli i gas deixant a milers de famílies noruegues sense subministrament elèctric.

En aquesta sèrie, que ja suma tres temporades, es mostra una transició ecològica duta a terme des de la tirania, de forma forçada i injusta generant conflictes polítics i bèl·lics al llarg de la trama.

Amb aquest polèmic enfocament, el creador de la sèrie mostra als espectadors la importància de fer front al canvi climàtic i descarbonitzar l’economia, però no a qualsevol preu.

4. El porvenir (2020)

Aquesta docu-ficció espanyola narrada pel periodista Iñaki Gabilondo, és una excel·lent eina de conscienciació sobre la importància d’actuar per a fer front al canvi climàtic.

A través d’un innovador format que combina el gènere documental amb la ficció, “El Porvenir” analitza les causes i conseqüències de l’escalfament global a Espanya a través d’una família.

En la part documental, Gabilondo viatja a diferents punts d’Espanya en els quals el canvi climàtic i l’explotació dels recursos per part de l’ésser humà han generat importants danys. El parc natural de Doñana, els Pirineus, la Sierra de Gata o l’horta d’Almeria, són alguns dels territoris espanyols més castigats per la sequera i els canvis en les precipitacions.

En el món de la ficció, tres germans i la filla d’un d’ells, interpretats per Roberto Àlámo, Marián Álvarez, Víctor Clavijo i Stephanie Gil, es retroben en l’antiga casa familiar després de la mort de la seva mare, per posar-se d’acord sobre què passarà amb l’herència. La trobada té lloc en ple estat d’alarma, fet que els obligarà a quedar-se confinats en la mateixa casa i reflexionar sobre la importància de fer el correcte.

5. La Valla

Aquesta sèrie espanyola d’Atresmedia té importants referències a la pel·lícula de ficció “Fills dels homes”, dirigida per Alfonso Cuarón i protagonitzada per Clive Owen. “La Valla” mostra un futur distopic en el qual el canvi climàtic ha dividit la societat segons classes socials, propiciant una repartició encara més desigual de la riquesa.

En el 2045, l’escassetat de recursos naturals ha convertit les democràcies occidentals en règims dictatorials. La ciutadania ha perdut les seves llibertats sota la promesa de supervivència per part dels governs. A Espanya, una tanca separa el Sector 1, ocupat pel govern i uns pocs privilegiats, del sector 2, la resta de la població.

En aquest escenari de ficció, una família emigra del camp -on ja no és possible subsistir-, a la capital espanyola enfrontant-se a les conseqüències del canvi climàtic: proliferació de malalties, inseguretat alimentària, por i mort.

En aquesta sèrie de cli-fi es dibuixa un món a la deriva perpetuat pel canvi climàtic i la crisi sanitària. Sens dubte, un reflex de l’època que vivim en l’actualitat.

6. Jordskott

Aquesta sèrie de terror sueca ha estat considerada per la crítica com una de les millors sèries europees d’aquest segle XXI i del gènere cli-fi. Jordskott narra com alguns estranys esdeveniments i desaparicions en la petita localitat de Silverhjöd, podrien estar relacionades amb una venjança de la mateixa naturalesa.

A mesura que avança la trama, els personatges descobreixen la relació entre aquests successos i el fet que els boscos que envolten el poble estan sota el poder de la indústria fustera.

En aquest nordic noir, un gènere de ficció policíaca generalment ambientat a Escandinàvia i altres països nòrdics, els autors de la sèrie, Henrik Björn i Aron Levander, casen perfectament el drama personal de la protagonista amb els problemes mediambientals als quals s’enfronta el poble.

7. Snowpiercer

El 2013 es va estrenar la pel·lícula Snowpiercer, una obra del gènere cli-fi que mostra un futur distòpic en el qual els últims humans de la Terra viuen en un tren massiu propietat de l’inventor Wilford. A causa de l’escalfament global, el planeta està vivint una nova edat de gel que ha extingit gairebé tota la vida.

El maig de 2020, la cadena de televisió TNT va llançar un reboot del film sota el mateix nom. A la sèrie es dóna un reinici de la continuïtat de la pel·lícula i se segueix la història dels passatgers a bord del Snowpiercer, un tren gegant que mai es deté i està dividit per diferents seccions i classes socials, sent la cua, el lloc dels més pobres i el cap, els dels més rics.

En aquest thriller els personatges de la cua viuen sota condicions sòrdides i s’alimenten a base de barres de proteïna gelatinosa. Snowpiercer, a més de fer referència a l‘explotació de l’home sobre la Terra i els recursos, qüestiona la lluita de classes, la injustícia social i la política de supervivència.

8. Joc de Trons

Sens dubte, la història fantàstica de Joc de Trons no parla sobre el canvi climàtic de manera directa, ni fa al·lusió al terme científic. Tot i així, alguns seriòfils han assegurat que aquesta increïble i reeixida obra podria encaixar en aquesta llista, a causa de les declaracions que va fer a The New York Times, l’autor dels llibres George R.R. Martin.

Per a Martin, els Set Regnes són un reflex de l’actual situació política i els reptes mediambientals actuals: mentre uns juguen al joc del poder, uns altres pateixen les conseqüències. La metàfora és que el canvi climàtic és com l'”hivern que s’acosta” en aquest món fantàstic. Els caminants blancs es converteixen en un enemic comú que només podrà ser vençut si els regnes deixen al costat les seves diferències i lluiten junts.

A més de les sèries recollides en aquesta llista, existeixen algunes que, encara que no tractin la problemàtica del canvi climàtic o facin referència a aquesta, mostren alguns problemes derivats per la petjada ecològica de l’home.

Un exemple són aquelles sèries postapocalíptiques que mostren l’impacte i les conseqüències de l’energia nuclear. Algunes d’elles estan basades en fets reals, com la minisèrie èpica de “Txernòbil”, que dramatitza els esdeveniments que van envoltar l’accident nuclear de Txernòbil del 1986.

Altres sèries mostren futurs postapocalíptics com “Els 100”, on la societat ha de deixar la Terra i viure en l’espai, o “The Rain”, on l’ésser humà fuig d’una estranya pluja radioactiva que mata a tothom qui toca.

Algunes sèries de ficció també mostren l’impacte de l’home en el planeta i la sobre explotació. Un exemple d’això és la sèrie de Netflix “Ciutat Invisible”, la trama de la qual combina les històries tribals amb la mitologia brasilera, amb la realitat que sofreixen les comunitats rurals a l’Amazònia: la desforestació.

Aquests pròxims dies de Setmana Santa, podeu aprofitar per començar a veure algunes d’aquestes sèries que, de manera subtil, ens consciencien sobre els efectes que podria tenir el canvi climàtic a llarg termini.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat