Com cada any, la Comissió Europea convoca la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), que comença el 16 de setembre i culmina el 22 de setembre amb el Dia Mundial sense cotxes. El tema d’enguany, “Connectant millor”, té l’objectiu de difondre els beneficis i l’ús dels sistemes de transport sostenibles.

Sota el lema “Combina i mou-te!“, l’organització posa el focus en el factor humà com a motor de canvi. Ara que hem tornat a la normalitat, les persones de tot el territori europeu desitgen tornar a relacionar-se i a moure’s. Però, sobretot, volen fer-ho generant el mínim impacte possible en el medi ambient.

Segons la Comissió Europea, durant la SEM se celebren esdeveniments per tota Europa, es difonen exemples de bones pràctiques i es presenten al voltant 600 Mobility Actions perquè els ciutadans s’inspirin i posin en pràctica les seves pròpies accions per aconseguir una mobilitat urbana més sostenible.

Aquest 2022 s’han inscrit a la vint-i-dosena edició de la Setmana Europea de la Mobilitat més de 2.700 pobles i ciutats de 47 països. De fet, cada any la Comissió premia aquells governs, empreses i ONG que desenvolupen les iniciatives i activitats més originals, creatives i participatives.

El premi Setmana Europea de la Mobilitat reconeix els organismes locals que destaquen en la sensibilització sobre la mobilitat urbana sostenible. Per guanyar aquest premi, s’han de complir tres requisits:

– Organitzar activitats centrades en la mobilitat sostenible durant la setmana de la campanya
– Implementar una o més accions de transport sostenible
– Realitzar una acció especial durant el ‘Dia sense cotxes’.

Cada any la Setmana Europea de la Mobilitat aconsegueix més participació

Cada any, més ajuntaments locals, entitats i organismes internacionals se sumen a aquesta campanya europea i organitzen diferents activitats per promoure l’ús del transport públic, la recuperació d’espais per vianants i ciclistes i l’electrificació del transport interurbà.

A Espanya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), s’uneixen per fomentar una mobilitat activa, sostenible i intel·ligent.

I és que, des que es va activar aquesta iniciativa l’any 2000, Espanya sempre ha estat un dels països més implicats amb la SEM. El 2021, dels 3.184 municipis que es van adherir a aquesta campanya, 436 van ser espanyols. A més, el 21% de les mesures permanents o a llarg termini que es van presentar l’any passat, van ser proposades per municipis espanyols.

En aquest sentit, sota el paraigua del MITECO, cada Govern autonòmic facilita als diferents ajuntaments i consistoris, una guia amb diferents activitats i accions que poden dur a terme durant la Setmana Europea de la Mobilitat.

Des de Catalunya, per exemple, la Generalitat va enviar un interessant catàleg amb activitats per caminar, activitats per anar amb bicicleta, activitats relacionades amb el transport públic o activitats de mobilitat sostenible generals.

La SEM sempre ha aconseguit un gran acolliment entre la societat civil, organitzacions socials, institucions i empreses, que s’han sumat a les activitats relacionades amb la mobilitat sostenible per conscienciar els ciutadans sobre el benefici que suposa triar maneres de transport no contaminants.

També, per sensibilitzar-los sobre les conseqüències negatives que té l’ús excessiu del cotxe en la salut i en el medi ambient. Perquè és important recordar que el transport, tant de passatgers com de mercaderies, representa més del 80% de la mobilitat total a Espanya.

Segons el MITECO, el sector del transport representa el 25% de les emissions totals de Gasos d’Efecte d’Hivernacle (GEH) a Espanya i gairebé el 40% de les emissions dels sectors difusos. Si ens fixem en els mitjans de transport, la carretera representa gairebé el 95% de les emissions, mentre que la contribució d’altres maneres de transport és bastant més reduïda.

Quines accions es duen a terme la resta de l’any per impulsar la mobilitat sostenible?

Per aquest motiu, tant des del govern nacional, com des dels governs locals, s’estan impulsant accions per promoure la transició a la mobilitat elèctrica. Per part seva, des de fa uns anys es van activar a Espanya les Zones de Baixes Emissions (ZBE) i les Àrees Central Zero Emissions (ACCE), pensades específicament per a reduir la contaminació de l’aire i les emissions GEH a les ciutats espanyoles.

Per als desplaçaments urbans, es promou l’ús del transport públic amb rebaixes en els bitllets, la construcció de noves xarxes de carril bici o la implementació de nous sistemes de bike o motorsharing.

Per als desplaçaments entre ciutats i fins i tot entre comunitats autònomes, des del Govern central ja s’està impulsant la construcció d’electrolineres per tot el territori espanyol. De fet, el gener del 2022 Madrid va inaugurar a Pozuelo de Alarcón la major electrolinera d’Espanya amb més de 46 punts de recàrrega per cotxes elèctrics.

A més, gràcies als avenços en la construcció de punts de recàrrega, aquest estiu moltes persones ja s’han atrevit a realitzar les seves vacances pel territori nacional amb vehicle elèctric.

Del 19 al 25 de setembre se celebra la Setmana del Clima de Nova York

Aquesta setmana no només s’estaran duent a terme actes ZEO per promoure la sostenibilitat a Europa, Nova York també celebrarà la Setmana del Clima.

Es tracta d’un acte al qual assisteixen diferents líders mundials, representants governamentals i directius de les empreses amb més facturació o impacte mediambiental del Planeta.

Sota el lema “Getting it done” (“Fent-ho”), els dirigents debatran sobre com activar de manera justa i efectiva la transició cap a una societat ZEO, com articular un nou sistema de transport i subministrament energètic mundial, com finançar l’economia verda i aconseguir una alimentació més sostenible i, finalment, com protegir la naturalesa i la biodiversitat.

Durant aquesta Setmana del Clima de Nova York, que se celebra en paral·lel a la SEM, també es reforçarà el concepte que la crisi és global i que fa falta un treball interconnectat per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

És important recordar que aquesta setmana és l’avantsala de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 27), que enguany se celebrarà a Egipte.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat