El 97% dels científics que estudien el clima han arribat a la conclusió de que el planeta s’escalfa a causa de les activitats humanes, però a la majoria de nosaltres ens costa creure que la nostra conducta individual contribueixi al canvi climàtic i, sobretot, que el pugui revertir.
Es tendeix a presentar el canvi climàtic com un esdeveniment apocalíptic del futur i no com un procés gradual i variable, això provoca que no sigui un tema captivador que ens empenyi a actuar.
Com frenar el canvi climàtic

Si no reaccionem fins que patim les conseqüències a la nostra pell, el problema ja no es podrà resoldre.

Quan les conseqüències de l’escalfament del planeta tenen lloc lluny de nosaltres cal avisar de la urgència de canviar els nostres hàbits. Si no reaccionem fins que les patim a la nostra pell, el problema ja no es podrà resoldre.

En general la indústria dels combustibles fòssils carrega amb la major responsabilitat de l’escalfament del planeta, però, com hem fet esment en molts articles de la Plataforma ZEO, les emissions de CO2 són també responsabilitat d’altres indústries: construcció, tèxtil, alimentària, etc.

Emissions globals CO2 des de 2010
I és en aquests sectors on els consumidors podem reduir molt la nostra petjada de carboni. D’una manera fàcil, sense grans esforços. La suma d’aquestes accions individuals pel clima suposarà el gran canvi de rumb de l’esclafament global.

Ja ho va dir fa 26 anys Jordi Miralles (Biòleg i President de la Fundació Terra entre 1994 i 2017) “Els petits canvis són poderosos“.

“Podem doblegar la corba de les emissions”

Perquè instal·lar plaques solars, conservar energia, no consumir carn, menjar productes de km 0, fer compost, rentar la roba amb aigua freda i no eixugar-la a l’assecadora, comprar aliments orgànics, utilitzar menys el cotxe, substituir-lo per un híbrid o elèctric 100%, etc., són accions realment importants. En una frase molt actual, “Podem doblegar la corba”.

En paraules de l’escriptor estatunidenc Jonathan Safran Foer, “Les quatre coses amb més repercussió que pot fer un individu per poder aturar el canvi climàtic són fer una dieta basada en els vegetals, evitar viatjar en avió, viure sense cotxe i tenir menys fills”.

Plaques solars reduir canvio climàtic
Ens volem centrar en el sector de l’alimentació i en concret en el tema de la ramaderia perquè, com veurem més endavant, l’alimentació pot tenir una influència molt gran en el descens de les emissions de CO2. Per exemple, una ració de vedella emet 3 quilos de CO2 equivalent, mentre que una ració de patates n’emet 0,01 CO2e.

Al nostre article del març d’aquest any ja exposàvem quant CO2 emet la ramaderia intensiva.

Algunes dades prèvies:

E

Un 59% de la superfície del planeta cultivable s’utilitza per alimentar el bestiar.

E

Una tercera part de l’aigua dolça es destina al bestiar. Les llars en consumeixen una trentena part del total.

E

Dels antibiòtics que es fabriquen a tot el món, el 70% es donen al bestiar. Això provoca la resistència als antibiòtics en les persones.

Ramaderia y emissions de CO2
Naus agrícoles y C02
E

El 60% de tots els mamífers de la terra es crien per a la indústria de l’alimentació.

E

Hi ha prop de 30 animals de ramaderia per persona.

E

A l’any es consumeixen 65.000 milions de pollastres.

E
Una dieta amb un alt contingut de proteïna animal fa que les probabilitats de morir de càncer es quadrupliquin.
E

La ramaderia intensiva és responsable del 91% de la desforestació de l’Amazònia.

E

La ramaderia intensiva és responsable del 37% de les emissions de metà antropocèniques i del 65% de les emissions d’òxid nitròs antropocèniques.

E
El metà té 34 vegades més PEG- potencial de escalfament global-, que no pas el CO2.
E
L’òxid nitròs, N2O, té 310 vegades més PEG que el CO2.
Ramaderia intensiva i deforestació

La FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació) va informar en l’estudi “L’ombra allargada del bestiar” de l’any 2006, que el bestiar és una de les principals causes del canvi climàtic. Emet anualment uns 7.516 milions de tones de emissions de CO2. El 14.5% d’emissions totals anuals.

gasos amb efecte d'hivernacle

Per a l’Institut Worldwatch, a aquestes dades de la FAO falta afegir el CO2 que els boscos no podran absorbir, perquè s’han talat per fer pastures o conrear farratges. Si a més hi afegim el CO2 exhalat pel bestiar, les tones emeses ascendeixen a 32.564 milions l’any, un 51% de les emissions totals anuals. Recomanen una reducció del 25% de la quantitat de bestiar arreu del món, “es pot aconseguir en determinats indrets per tal que les poblacions de bestiar de les comunitats rurals pobres romanguin completament intactes”.(“Bestiar i canvi climàtic: i si els causants del canvi climàtic són…vaques, porcs i pollastres?” De Robert Goodland i Jeff Anhang. Institut Worldwatch 2009 i 2010).

En conclusió, no podem combatre el canvi climàtic sense combatre la ramaderia intensiva. Segons un informe de la Universitat Johns Hopkins “Si la tendència mundial a menjar carn i productes lactis continua, la temperatura mitjana mundial pujarà amb tota probabilitat més de 2ºC, malgrat que es redueixin radicalment les emissions en sectors que no siguin l’agricultura”.

“Substituir productes d’origen animal per altres alternatives sembla que és la única via pràctica per revertir el canvi climàtic abans que sigui massa tard”

Per Jeff Anhang -responsable de l’estudi de Worlwatch citat- : “ La quantitat d’infraestructures per energies renovables que són necessàries per aturar el canvi climàtic tenen un cost de com a mínim 53 bilions de dòlars en un lapse de temps d’almenys 20 anys, segons l’Agència Internacional de l’Energia; un temps que es considera massa llarg per revertir el canvi climàtic. Per contra, substituir els productes d’origen animal per altres alternatives ofereix una oportunitat única per reduir les emissions de efecte hivernacle ràpidament, alhora que rescatem sòl per permetre que més arbres capturin l’excés de carboni atmosfèric a curt termini. Així doncs, substituir productes d’origen animal per altres alternatives sembla que és la única via pràctica per revertir el canvi climàtic abans que sigui massa tard”.

Cal retallar urgentment les emissions de metà i de N2O. La bona notícia és que, com que es deuen sobretot a les nostres preferències d’alimentació, també són les més fàcils de retallar.

La nostra petjada de carboni es reduirà en 1,3 tones mètriques l’any si per esmorzar i per dinar no mengem productes d’origen animal. No ho hem de veure com un canvi radical. És més senzill canviar un àpat que canviar els costums de tota una vida. Comencem per un àpat i aquests àpats es convertiran en nous hàbits.

Una de les principals objeccions que es posen al fet de no menjar proteïna animal es que aquesta és necessària per a una alimentació saludable. Però la proteïna la podem trobar a molts aliments i de la mateixa qualitat de la que trobem a la carn. I hem de tenir en compte que, de mitjana, consumim molta més proteïna animal de la que necessitem.

Petjada carboni

La metgessa nutricionista Magda Carlas ens explica que ” menjar carn no és imprescindible a la nostra alimentació perquè cap aliment ho és. El que compta per estar sans és que el nostre cos tingui tots els carbohidrats, proteïnes, vitamines i minerals que necessita, vinguin d’on vinguin”. I afegeix que la carn es pot substituir per “Fruites i verdures, llegums, greixos, aliments proteics (peix com, per exemple, el bacallà que té la seva proteïna de qualitat; els ous…)”. (RAC1. 28/2/20)

Substitutius per evitar consum de carne
Segons la FAO, el consum global de carn està en creixement, degut a l’augment del consum carni a la Xina. Tanmateix, a Europa i a Amèrica del Nord s’ha estancat. En paral·lel, el consum d’aliments basats en plantes s’està disparant.
En un mercat paradigmàtic del consum de carn com el d’EUA, el 2018 va créixer un 24% el consum de substituts de la carn. El canvi afecta a la població en general, ja no és una tendència dels milenials.

El sector de l’alimentació ha avançat molt en el llançament de productes substitutius de la carn.

Fabricants com Impossible Foods, Nestlé, , Heura, Zyrcular Foods, Beyond Burger, Cubiq Foods, Findus, etc. ja ofereixen, als que no volen renunciar al gust de la carn, la possibilitat de menjar carn sense carn, amb el mateix gust i textura.

Els llegums, l’alternativa més barata, saludable i ecològica

Jacint Arnau, investigador de l’IRTA ( l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries), es lamenta de que “Malauradament, els llegums -l’alternativa més barata, saludable i ecològica- estan de capa caiguda. Però, quines grans apostes de negoci hi ha darrera dels llegums?”.

Legumbres alternativa carne
Ens pot semblar que la dieta vegetariana saludable resulta cara, però està comprovat que si seguim una dieta sense carn estalviem diners al super i diners en atenció mèdica (la diabetis, la hipertensió, les malalties cardiovasculars, el càncer.. totes relacionades amb el consum de productes d’origen animal).
Des de la Plataforma ZEO t’animem a apuntar-te als reptes dels dies o setmanes sense carn, reduiràs la teva petjada de carboni i milloraràs la teva salut.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3.33 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat