L’Agència Europea de Medi Ambient alerta que el transport és responsable de més del 30% de les emissions de CO₂. En concret, el vehicle privat genera el 60,7% d’aquestes emissions. A més, el sector de l’automòbil és també responsable del 80% de les emissions de NOX, perjudicials per a la salut. Els òxids de nitrogen poden produir problemes pulmonars, dilatant els teixits de la gola i les vies respiratòries.

Enfront del greuge mediambiental i el risc per a la salut, que suposen els vehicles privats convencionals, la necessitat d’una transició al transport ZEO -zero emissions-, és immediata. L‘electrificació del transport és una de les accions necessàries per a complir els objectius de l’Acord de París 2015 i frenar el canvi climàtic.

L’elevat cost dels cotxes elèctrics dificulta la transició a la mobilitat elèctrica

Malgrat que l’Agència Bloomberg assegura que en 2040 el 56% de les vendes de vehicles lleugers seran elèctrics, ara com ara, l’elevat cost de solucions i alternatives sostenibles elèctriques frena al ciutadà mitjà. La gamma de cotxes elèctrics més barata i amb més autonomia (mitjana de 100km), va dels 22.000 als 35.000€. Tot i que l’estalvi de gasolina pugui suposar més de 1.000€ anuals i s’amortitzi al voltant de 10 anys, la inversió inicial continua sent més costosa que la inversió en un cotxe convencional.

El vehicle elèctric encara no es contempla per a la mobilitat de llargues distàncies

A més les ajudes i plans de mobilitat elèctrica encara no són òptimes i abundants, perquè els ciutadans es decideixin a fer el pas. També l’escassetat de punts de recàrrega o bé la falta d’autonomia, descarten el vehicle elèctric per als recorreguts de llarga distància.

És per això, que davant les traves que dificulten l’adquisició i la compra de cotxes electrificats, apareixen alternatives assequibles i encara més sostenibles, com el vehicle elèctric compartit.

El vehicle compartit comença a popularitzar-se a les grans ciutats

El vehicle compartit fa anys que actua com a alternativa funcional, zero emissions i econòmica per a desplaçaments en grans ciutats. En concret, el sector de la moto elèctrica compartida és el que més èxit està tenint.

Moto elèctrica compartida

Segons apunta el director executiu de Ioscoot, són els joves, la generació milenial, els que més es decanten per aquesta alternativa de sharing. A Espanya, en ciutats com Barcelona o Madrid ja és molt comuna veure motos elèctriques d’Ecooltra, Acciona Motorsharing, Jou o Scoot.

Per un preu que oscil·la entre els 22 i 25 cèntims d’euro per minut, és possible moure’s per la ciutat d’una forma còmoda i ZEO -zero emissions-. Aquestes companyies van arribar a Espanya fa poc més de 3 anys i s’estan posicionant com a solució clau en la mobilitat urbana del futur. S’estima que a Espanya ja hi ha més de 9.000 motos elèctriques compartides circulant per les ciutats.

Segons el servei de motos de rènting COUP, el passat 2018 el sector de la moto elèctrica a Espanya havia experimentat un creixement del 500%. Espanya és el tercer país líder en motosharing per darrere d’Alemanya i França, sent Madrid la ciutat líder en aquesta tendència. Mentre que el 93% de motos compartides són elèctriques.

Els avantatges que han afavorit la moto compartida a Espanya

La popularització d’aquesta alternativa compartida de mobilitat elèctrica no hauria tingut tant d’èxit sense tenir en compte els següents factors. Els beneficis que han afavorit la implantació i la normalització de la moto compartida:

  • Les restriccions quant a la circulació de vehicles contaminants i convencionals són cada vegada més dures. Les administracions locals estan incorporant ZBEs (Zones de baixes emissions), en ciutats com Madrid o Barcelona.

  • Existeix un clima favorable per a la mobilitat amb moto. A causa del clima Mediterrani de la península, els espanyols sempre han tingut una gran cultura de motos. En altres països com Alemanya o Suècia les empreses de motorsharing no estan tenint tant d’èxit a causa de les condicions climatològiques. Algunes apps de motorsharing, fins i tot han de tancar el servei durant uns mesos pel fet que els carrers s’omplen de neu i gel.

  • El preu. A ciutats com Madrid i Barcelona, on el preu del transport públic s’ha vist gairebé duplicat en els últims anys. Els ciutadans compten amb unes tarifes per minut que van des dels 22 als 26 cèntims. La moto elèctrica suposa una solució de mobilitat no només més còmoda, sinó més assequible si parlem de trajectes curts.

Cotxe elèctric compartit

La idea del cotxe elèctric compartit fa anys que es funciona en molts països d’Europa. Segons PwC el parc actual de vehicles europeu supera els 280 milions de cotxes: Això són 2,6 cotxes per a cada dues persones. El mateix estudi assegura que la tendència cap al vehicle compartit està agafant tanta força que en 2030 el 35% dels quilòmetres recorreguts a Europa es faran mitjançant aquest sistema de mobilitat.

Carpooling vs Car Sharing

El carpooling permet compartir vehicle entre persones que realitzaran el mateix trajecte. Aquest sistema fa anys que existeix de manera informal, com per exemple, quan diversos amics decidien compartir cotxe per a anar a un viatge o la platja. Amb l’arribada d’internet la fórmula s’ha sofisticat i ara existeixen apps com Bla Bla Car que faciliten aquests trajectes fins i tot entre desconegut. Aquest sistema permet un estalvi d’emissions i també un estalvi econòmic per al conductor que es disposava a realitzar el viatge sol.

Al carsharing els usuaris condueixen un vehicle que no és seu. Utilitzen temporalment el vehicle i paguen acorde al seu ús. El carsharing és la forma més còmoda i ZEO -zero emissions-, de moure’s per la ciutat sense tenir un cotxe de propietat. Aquest sistema de mobilitat interurbana permet un màxim estalvi econòmic i d’emissions.

Amb aquest sistema en el qual diversos usuaris poden compartir un mateix cotxe, és possible estalviar els costos de tenir cotxe, reduir emissions de CO2, i fins i tot reduir el temps de cerca d’aparcament o el cost del pàrquing. Els recents estudis pronostiquen que per a 2025, la xifra d’usuaris de vehicles compartits s’haurà quintuplicat arribant als 36, 7 milions d’usuaris.

És per això que la majoria de marques d’automòbil ja han desenvolupat els seus models de cotxe compartit elèctric per a ciutats. Des de la marca SEAT, que va presentar el passat MWC 2018 el Minimó, amb bateries extraïbles i una autonomia de fins a 100 km, fins a Renault, el model del qual City ja recorre diàriament els carrers de Madrid.

Quines opcions de cotxe compartit hi ha a Espanya?

A Espanya el carsharing ha arribat al seu punt culminant a la ciutat de Madrid. Empreses com Car2Go, Zity i Emov ja s’han instal·lat en la capital espanyola transformant la mobilitat interurbana. Lluny d’haver-se convertit en una alternativa al transport públic, a Madrid, els serveis de cotxe compartit elèctric funcionen com un complement.

La marca Car2Go, que compta amb una flota de vehicles exclusivament elèctrics, disposa d’un total de 1.650 cotxes disponibles a Stuttgart, Amsterdam, Sant Diego i Madrid. A la ciutat espanyola, el passat 2018, Car2Go va augmentar la seva flota de 350 a 500 cotxes per a donar servei als 53.000 usuaris registrats en l’app.

La creació de Madrid Central (ZBE) ha permès la proliferació d’aquest sistema de transport

Madrid ha estat l’única ciutat espanyola on el cotxe compartit elèctric ha trobat un nínxol de mercat per a allotjar-se i prosperar. Els experts asseguren que la decisió del govern local de Manuela Carmena, de tirar endavant el projecte de Madrid Central o la decisió de permetre l’aparcament gratuït i il·limitat en zones verdes i blaves a tots els vehicles elèctrics registrats a l’Ajuntament de Madrid, han influït en aquest èxit.

Les majors empreses de cotxe compartit elèctric tenen les ciutats de Barcelona i València en el punt de mira. A Barcelona la principal trava és el govern municipal d’Ada Colau. L’alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona va prohibir el ‘carsharing’ elèctric i de base flexible, pocs dies després del desembarcament de les apps Car2Go, Zity i Emov a la capital catalana.

El govern català encara no té una regulació òptima i que faciliti aquest tipus de mobilitat ZEO, com passa a Madrid. De moment, l’Ajuntament demana a les operadores un cànon anual per cada vehicle en concepte de la seva ocupació en la via pública -una taxa que no existeix a Madrid-, i no comprèn encara cap mesura extraordinària que faciliti l’aparcament per als vehicles elèctrics a la ciutat.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat