L’estiu és una estació realment anhelada per gran part de la societat. No obstant això, al mateix temps, resulta una estació molt temuda per la comunitat climàtica i perjudicial per al Planeta. I és que, durant la temporada estival, les emissions de CO₂ generades per l’ésser humà augmenten de manera considerable.
Al llarg dels últims anys, hem sigut testimonis de l’increment dràstic del volum d’emissions, especialment durant el període de vacances. Tal com s’observa en aquest gràfic de l’Observatori de la Transició Energètica i l’Acció Climàtica (ATALAIA) d’Espanya, les emissions GEH mensuals experimenten un creixement notable durant els mesos de juny, juliol i agost.
I no és per menys, la comunitat científica va revelar que el 2021 havia estat el cinquè any més calorós des que es registren temperatures a escala mundial. A més, malgrat els esforços per activar la transició ecològica, el 2021 les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH) continuen creixent de manera imparable.
Hem de tenir en compte que, a l’estiu, la nostra factura energètica augmenta per ajudar-nos a suportar la calor. Els aparells d’aire condicionat, els ventiladors i altres sistemes de climatització, requereixen una major despesa d’electricitat per al seu funcionament.
Per aquest motiu, podríem dir que, en cas de no frenar la crisi climàtica, la calor continuarà augmentat, i amb això, el consum d’electricitat. Al mateix temps, això donarà peu a un nou increment de les emissions que contribueixen al canvi climàtic. Sense cap mena de dubte, és el peix que es mossega la cua.
De totes maneres, existeix un altre sector econòmic que experimenta el seu punt àlgid a l’estiu i que també suposa un gran focus d’emissions: el turisme.
Quina és la petjada de carboni del turisme?
El turisme és un dels sectors que més contribueixen a l’economia actual. L’últim informe de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) revela que el turisme representa avui dia el 10% de l’ocupació i el 10% del producte interior brut (PIB) mundial.
Però encara té un llarg camí per recórrer per aconseguir ser més sostenible i reduir de manera dràstica el seu impacte en el medi ambient.
Segons la revista Nature, el sector del turisme és responsable del 8% de les emissions totals GEH al món, quatre vegades més del que es creia. I com era d’esperar, l’avió es troba al capdavant d’aquestes emissions.
Més de 900 milions de tones de CO₂ són produïdes únicament pels vols comercials. De fet, un viatge amb avió de Londres a París emet un 90% més emissions que realitzar el mateix trajecte amb tren.
Els vols són un focus d’emissions completament evitable. I, precisament per això, cada dia més aerolínies estan oferint als passatgers la possibilitat de compensar les emissions de diòxid de carboni derivades del seu vol.
De totes maneres, a la llarga, aquesta no és una solució pràctica i efectiva per combatre el canvi climàtic. El sector del turisme ha d’incorporar la sostenibilitat i la consciència ZEO, activant no només mesures d’adaptació i resiliència, sinó també de mitigació.
Staycations, una aposta pel turisme local i pel Planeta
En aquest context neix el Staycations, una tendència que va sorgir durant el període de confinament, a causa del tancament de les fronteres entre països, però que ara es manté adoptant la sostenibilitat com el seu segell distintiu.
Les “Staycations” no són una altra cosa que gaudir de les vacances “a casa”, en un destí nacional al qual puguis arribar amb tren, autobús o cotxe elèctric. Segons un estudi de la consultora Allianz Partner, a països com Espanya, Itàlia i els Estats Units el turisme local o “Staycations” és una opció amb una gran acollida entre la població.
De fet, en alguns països és l’opció més demandada entre la seva ciutadania. I és que el 81% dels italians prefereix passar les vacances al seu país, que viatjar l’estranger. El mateix succeeix a Espanya i als Estats Units, països en els quals aquest percentatge de persones que trien destins nacionals és del 75% i el 67% respectivament.
Ara bé, per què ara els consumidors estan triant destins més pròxims? La raó principal d’aquest canvi de tendència és l’economia.
El 27% de persones no volen fer viatges internacionals a causa de l’increment dels preus
El mateix estudi revela que gairebé la meitat dels enquestats no es planteja abandonar el país a causa de la seva situació econòmica actual. Mentre que, d’altra banda, el 27% assegura que no vol fer viatges internacionals perquè han apujat els preus i el 16% perquè prefereix destinar els seus estalvis a altres fins.
No obstant això, una altra de les raons per les quals molts aposten per les “Staycations” és el factor ecològic. Aquest 2022 les destinacions turístiques locals seran les més triades entre els espanyols.
I és que, segons l’última enquesta de l’empresa d’anàlisi GWI, aquest estiu el 36,3% dels espanyols triaran destinacions nacionals per als seus viatges apostant pel turisme slow.
I aquesta tendència es veu encara més marcada si ens fixem en els grups d’edat: mentre que el 24,1% dels enquestats d’entre 25 i 34 anys ha reconegut la seva intenció de travessar fronteres, el 40,4% dels espanyols d’entre 55 i 64 anys prefereixen quedar-se en territori nacional.
De fet, el 70% dels espanyols estan disposats a gastar una mica més per una experiència turística sostenible. A més, a escala global, el 51% dels viatgers creu que les empreses de turisme haurien d’assumir un major compromís climàtic i ecològic en el desenvolupament de la seva activitat.
Segons l’informe del 2021 “Viatges Sostenibles”, elaborat per la plataforma Booking.com, el 60% dels enquestats asseguren que “no els agrada que l’allotjament triat per a les seves vacances els impedeixi poder fer un viatge sostenible”. D’altra banda, el 48% assegura que actualment no hi ha suficients opcions de viatges sostenibles disponibles en el mercat.
Pel que sembla, aquest estiu els propietaris de restaurants, bars, hotels i oci locals podran celebrar l’auge del turisme sostenible. No obstant això, el problema de fons és que el model turístic predominant no ha canviat: es continuen promocionant com a viatges de somni els grans creuers amb vaixell per l’Atlàntic, les rutes per Amèrica o bé les destinacions idíl·liques com les Bahames o Austràlia.
Per no incrementar la teva petjada de carboni aquest estiu i ser ZEO, aposta per les “Staycations” i fes plans sostenibles de baix impacte.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.